Na veliki beli cesti...

Letošnja stoletnica akademika dr. Antona Vratuše

Filip Matko, četrtek, 26. februar 2015 ob 13:01
Anton Vratuša - Vran

Anton Vratuša - Vran

V Grajski dvorani v Murski Soboti je bila v sredo, 25. februarja, slovesnost ob 100-letnici akademika dr. Antona Vratuše. Svojemu častnemu občanu sta jo skupaj pripravili Mestna Občina Murska Sobota in Občina Grad ter ob njiju Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.

V prenapolnjeni dvorani so vsi vstali in z gromkim aplavzom nekaj po 17. uri pozdravili prihod slavljenca, ki se je rodil 21. februarja 1915 v Dolnjih Slavečih na Goričkem v Prekmurju. Na velikem platnu je sledil prikaz izjav ter čestitk znanih Slovenk in Slovencev (predsednik Izvršnega odbora SAZU Tadej Bajt, slovenist dr. Matjaž Kmecl, upokojeni diplomat Zvone Dragan, pesnik Ciril Zlobec, dramski igralec Evgen Car, pevec Vlado Kreslin, ustavna sodnica Etelka Korpič Horvat, prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan...), za tem pa so v uvod zapeli pesem »Kje so tiste stezice...« učenke in učenci mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Grad pod vodstvom Eli Sarjaš. S krajšim dramskim prizorčkom so spomnili na otroška leta šolarja in pastirčka (pojbiča s Slavečkoga brejga) Tuneka, ki se je kot mladenič odločil za študij v Ljubljani. Po recitaciji Kajuhove pesmi »Bosa pojdiva« so učenci slavljencu izročili češnjevo vejico, ki so jo sami izdelali.

Slavnostni nagovor je imela prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, ki je odločitev pastirčka za študij v Ljubljani simbolično sporočila kot njegovo pot »na veliki beli cesti...«. Doktoriral je iz slavistike jeseni 1941. leta na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter se pridružil upornikom v 2. svetovni vojni. Italijanski okupatorji so ga aretirali spomladi 1942 ter odpeljali v taborišča Gonars, Treviso in Padova ter nazadnje na otok Rab. Po kapitulaciji fašistične Italije jeseni 1943. leta so taboriščniki na Rabu svoje dotedanje tirane pregnali, ustanovili Rabsko brigado (dr. Anton Vratuša - Vran je bil namestnik komandanta), ki se je pridružila slovenski narodnoosvobodilni vojski pod vodstvom komandanta Franca Rozmana Staneta. Skrbel je za povezavo slovenskih in Titovih partizanov z odporniškimi gibanji v Italiji, po končani drugi svetovni moriji pa je bil udeleženec mirovne konference v Parizu. Njegova »velika bela cesta« ga je vodila po številnih državniških in diplomatskih poteh nekdanje SFR Jugoslavije, tudi v okviru Gibanja neuvrščenih ter Organizacije združenih narodov. Ob tem se je govornica posebej zahvalila slavljencu, da ji je omogočil udeležbo na srečanju neuvrščenih na Kubi leta 1979, kot tudi srečanje z znamenito špansko revolucionarko Isidoro Doloroes Ibarruri Gomez - »La Pasionario«. Slavljenca je označila za izredno discipliniranega in vztrajnega na področju nalog vseh za skupno dobro, na področju solidarnosti in sodelovanj vseh vrst, kot neuklonljivega borca za boljši svet.

Zaigrali in zapeli so ljudski godci iz Černelavec, sledile pa so čestitke in darila župana Mestne občine Murska Sobota mag. Aleksandra Jevška, županje Občine Grad Cvetke Ficko, župana Občine Tišina FrancaHorvata, dr. Mitja Slavinca z listino častnega člana Pomurske akademije znanosti in umetnosti ter Ernesta Ebenšpangerja, predsednika Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.

Za konec se je slavljenec, stoletnik dr. Anton Vratuša - Vran, zahvalil za vso pozornost in darila ter vse dobre želje, ki so mu jih namenili ter še enkrat poudaril, da »iz Slaveč ni nikdar odšel, v Ljubljano pa je samo prišel«.


Več v Kultura in izobraževanje