Na Cvenu uprizorili živi križev pot

Z živim križevim potom so se ustavili pri vseh križih, kapelah in drugih verskih znamenjih na območju krajevne skupnosti Cven

Jože Žerdin, nedelja, 22. marec 2015 ob 19:462
Križev pot na Cvenu

Križev pot na Cvenu

Po zamisli in režiji Janka Horvata predsednika Turističnega društva Cven so se letos v nedeljo, 22. marca, ob sodelovanju članov in Društva cvenskih čehov in diklin odločili in uprizorili prvi živi križev pot po krajevni skupnosti Cven pri Ljutomeru. S križevim potom so kolo časa zavrteli za 2000 let nazaj, ko je živel Jezus.

Upodobitev Jezusovega trpljenja od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko ga mrtvega položijo v grob. Križev pot je poleg tega tudi molitev, ki jo verniki molijo, ko se spominjajo tega trpljenja. Razvil se je iz pobožnosti romarjev, ki so v Jeruzalemu sledili Jezusovi poti od mesta proti Golgoti. Ob poti so se ustavljali in molili, ob tem pa so se spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja.

Uvod v križev pot se je začel pri vaški kapeli na Cvenu, kjer je zbrane nagovoril domači župnik župnije Ljutomer Andrej Zrim in predsednik Turističnega društva Cven Janko Horvat. Križev pot ima globoko svetopisemsko izročilo, kajti vsak nosi svoj križ. Vsi, ki so se udeležili prvega križevega pota na Cvenu so doživeli notranji mir in duhovno pripravo na Veliko noč. Jezus je naredil mnogo dobrega, ozdravljal je bolne, mrtve je oživljal, žalostne je tolažil. Križev pot je bil dolg do 10 kilometrov, ustavljali pa so se pri vaških križih in kapelah in drugih križnih znamenjih. Nato so pot nadaljevali skozi vas Cven do Mote, naprej do Spodnjega in Zgornjega Krapja, povsod so se jim med potjo pridružili verniki iz vseh vasi. Vrnili so se nazaj k vaški kapeli na Cvenu, kje so sklenili letošnji prvi živi križev pot v naravi.

Uvodna misel in branje v križev pot sta predstavila Petra Slavinec in Alen Trstenjak. Glavni igralci so bili; Jezusa, ki je nosil križ je predstavljal Tadej Stajnko, pilat je bil Milan Košnik, herod Jure Premuš, Jezusova mati Marija Urška Sovič, Veronika Mira Žibrat, Simon iz Cerene Tilen Stajnko, Jeruzalemske žene Marica Košnik, Marina Lihtenvalner in Nada Puconja, vojaka sta bila Milan Gabor in Dejan Horvat, kostume za igralce sta pripravili Jožica Bratinščak in Marija Fajfar, za ozvočenje sta skrbela Zoran Kosi in Ferdinand Stajnko, režija pa je bila v rokah Janka Horvata.


Več v Kultura in izobraževanje