Sedemdesetletnica prekmurske Jane Austen

Sobočanka Bea Baboš Logar kot upokojenka v Radencih

Filip Matko, petek, 22. maj 2015 ob 09:07
Literarni krožek s slavljenko

Literarni krožek s slavljenko

Da je DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, zadnja leta postal pravo kulturno središče, je potrdilo družabno srečanje ljubiteljev lepe slovenske besede v sredo, 20. maja popoldne. V letošnjem mesecu maju se je namreč zgodila sedemdesetletnica, ki jo praznuje Sobočanka Bea Baboš Logar. Leta 2006 se je upokojila kot profesorica slovenskega jezika, živi pa v Radencih. Upokojitvi navkljub je še vedno vsestransko aktivna v svojem okolju, najbolj pa jo »častijo« kot mentorico oziroma vodjo literarnega krožka v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci.

Zatorej je prav tam pripravila druženje svojih številnih prijateljic ter prijateljev za enkratno pogostitev na izrednem srečanju v DOSOR-jevi kavarnici Traminček, v pritličju doma. Za domače dobrote oziroma omizje z zdravo prehrano je ob tej priložnosti poskrbela njena prijateljica Lili Šiftar, a slaščičarka Jolanda je v DOSOR-jevi kuhinji spekla rolade.

Čeprav je profesorica slovenskega jezika, je Bea Baboš Logar sama kot avtorica začela pisati precej pozno. Tako je leta 1997 pri založbi Franc Franc v Murski Soboti izšla kot prvenec njena prva knjiga, zbirka novel o malomeščanskem življenju v Murski Soboti, pod naslovom »Grlica, malomestne zgodbe«. Nato je minilo kar 13 let, ko je leta 2010 pri založbi Buča izšla knjiga »Mala ulica: črtice«. Tedaj je o avtorici Manca Košir zapisala: »Bea Baboš Logar je prekmurska Jane Austen, ki s svojokrhko in občutljivo pisavo slika vsakdanje življenje tako, da nastaneočarljivo branje.« V tej knjigi je avtorica zbrala in dopolnila svoje spomine iz otroških let ter enaindvajsetim črticam dala naslov Mala ulica. To je pravzaprav glavno prizorišče vseh dogajanj - Gregorčičeva ulica v Murski Soboti, v bližini železniške postaje, kjer je avtorica odraščala. Iz programa »Knjižni dar za porabske Slovence« je leta 2014 pri založbi Franc Franc v Murski Soboti izšla knjiga z naslovom »Spominke - Spoumenke«, v kateri gre za zgodbe s premišljeno doziranimi »starinskimi« besedami in so kot odgrnjena zavesa na oknu spominov. Z njimi avtorica vabi med stare hiše (Murske) Sobote in njene prašne ulice tega panonskega mesta. Ker so zgodbe v knjigi natisnjene tudi v porabščini, so naslovljene kot Spoumenke.

Ob tej priložnosti, ko Bea Baboš Logar še vedno sprejema številne čestitke ob častitljivi življenjski obletnici, naj spomnimo na njen neke vrste življenjski credo: »Zato si včasih mislim, da bo tudi v nebesih tako.Zvečer se bomo dolgo, dolgo igrali, potem pa bo omama popekla dödole od kosila, jaz bom z vrta prinesla solato in v Mali ulici bo čudovit mir. Vedela bom, da bo vedno tako. Nihče ne bo umrl, nihče ne bo odšel, nihče me ne bo zapustil.«

Slavljenki so prišli čestitat: direktorica DOSOR-ja Mateja Hauser, v imenu članic in članov literarnega krožka Marija Erveš, misijonarka in pisateljica Marija Sreš, pisateljica in direktorica Zavoda Kultprotur v Gornji Radgoni Norma Bale, predsednica KUD Bubla Marija Marič, biolog in novinar Bojan Zadravec in številni drugi. Članica literarnega krožka Darinka Nahtigal je slavljenki prebrala slavilno pesem, ki jo je napisala DOSOR-jeva stanovalka Brigita Živec, tudi članica literarnega krožka.


Več v Kultura in izobraževanje