Bo Ljutomer kmalu bogatejši za vinoteko?

Po izkušnje z vinoteko k sosedom na Jugovzhodno Štajersko

Branko Košti, petek, 22. maj 2015 ob 21:011
Obisk štajerskih vinotek

Obisk štajerskih vinotek

Z izborom Prlečke Sandre Vučko za Vinsko kraljico Slovenije, je spet oživela ideja o ureditvi vinoteke v Ljutomeru, katera naj bi, po trenutno znanih podatkih, nastala v samem središču mesta, v Mestni hiši.

Sodelujoči in odgovorni pri projektu »Enoteka«, kot naj bi se vinoteka imenovala, svoj zanimivi projekt že predstavljajo v Sloveniji in tudi izven meja, med drugimi so ga predstavili tudi okrajnemu glavarju Jugovzhodne Štajerske v sosednji Avstriji, dr. Aleksandru Majcnu, ki jih je povabil na ogled dveh znanih vinotek. Skupaj z županom Bad Radkerburga, Jossefom Sommerjem, je prleško delegacijo v sestavi: županja občine Ljutomer mag. Olga Karba, župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, direktor Teleinga Janez Smolkovič, vinogradnik in vinar Janko Magdič, Vinska kraljica Slovenije Sandra Vučko, direktorica splošne knjižnice Ljutomer Vesna Laissani, ter vinogradnica, vinarka in občinska svetnica Suzana Kolbl, najprej popeljal v centralno vinoteko za celotno Južno Štajersko, na St. Anni (Sveti Ani). Goste iz Prlekije, katerim so se pridružili nekateri iz radgonskega in goričkega področja ter gostiteljice iz Avstrije, je sprejel in pozdravil župan St. Anne, Johannes Weidinger, ki jim je predstavil občino, način delovanja njihove največje vinoteke ter načine sodelovanja med vinoteko in občino.

Zatem so gostitelji delegacijo iz Prlekije popeljali še v vinorodno Klöch (Klek), kjer imajo sicer manjšo, a prodajno zelo uspešno vinoteko. Tudi tam jih je sprejel župan Josef Duopon, jim vinoteko razkazal in jih seznanil z načinom njene ustanovitve in delovanja ter same prodaje, proti koncu se jim je pridružil še štajerski poslanec Anton Gangl.

O zanimivem in poučnem obisku pri sosedih, je Sandra Vučko povedala: "Tako smo v sklopu raziskovanja, dobili pomembne informacije na področju turizma, ter nenazadnje tudi zelo pomembnega pogovora na temo ponovne oživitve železniške povezave Ljutomer - Gornja Radgona - Bad Radkersburg. Upamo, da bodo naš obisk in razgovori o teh dveh pomembnih temah, obrodili lepe rezultate. Podali so nam lepo popotnico, da so vse stvari možne in so lahko zelo uspešne ter imajo dobre rezultate le v kolikor bomo konkurenco jemali kot nekaj pozitivnega za sam razvoj in ko se bomo naučili dobrega, iskrenega sodelovanja in povezovanja en z drugim, samo tako lahko postanemo uspešni. To je nekaj kar sicer vemo vsi, vendar ali se tega res tudi zavedamo in znamo tudi udejanjiti?" se sprašuje slovenska vinska kraljica.


Več v Kultura in izobraževanje