Ivaje na Razkrižju

Obmejno župnijo so ta dan obiskali številni verniki iz Prlekije, Prekmurja in sosednega Medžimurja iz Hrvaške

Jože Žerdin, četrtek, 2. julij 2015 ob 22:41
Ivaje na Razkrižju

Ivaje na Razkrižju

V župniji Razkrižje so v nedeljo, 28. junija, praznovali župnijsko proščenje ob godu svetega Janeza Nepomuka. Tako so to obmejno župnijo ta dan obiskali številni verniki iz Prlekije, Prekmurja in sosednega Medžimurja iz Hrvaške.

Že od nekoč so ob godu svetega Janeza Krstnika verniki radi prihajali v to romarsko župnijsko cerkev, zato so vezi med verniki stkane in povezane. Dopoldne je bila po nekaj let spet darovana hrvaška sveta maša, katero je v župnijski cerkvi daroval msgr. Josip Đurkan, župnik in častni kanonik iz Ludbrega na Hrvaškem. Romarsko slovesno mašo pa je vodil in daroval Andrej Zrim, župnik in dekan dekanije iz Ljutomera. Da je ta verska slovesnost minila v prijetnem vzdušju je poskrbel domači župnik msgr. Franc Režonja. Ob cerkvi in ob vznožju cerkve pa so bile na dan proščenja postavljene različne stojnice.

Romarska župnijska cerkev je posvečena Svetemu Janezu Nepomuku, hkrati tudi obhajajo župnijsko proščenje ob godu svetega Ivana - ali Ivaje. Po glavni romarski sveti maši so se vsi odpravili k Ivanovem izviru in v center Zavirje, kjer je potekalo druženje. Nekateri med njimi so poskusili razkriške kulinarične dobrote, kot so razkriški mlinci in odlična razkriška vina ter razne spominke iz te župnije, vse to so ponujali člani Turistično narodopisnega društva Razkrižje. Od romarske cerkve do Ivanovega izvira pa vodi pešpot, pri čemer se je večina od njih ustavila prav pri Ivanovem izviru pitne vode, ki teče iz hriba kristalno čista. Ob vodi so se osvežili, nekateri pa so si jo tudi odnesli domov.


Več v Kultura in izobraževanje