Vaška kapelica v Lomanošah zbližuje vaščane

Vaščani Lomanoš so se poveselili ob »žegnanju« in tradicionalni maši v vaški kapelici, ki je posvečena v čast povišanemu sv. Križu

Prlekija-on.net, ponedeljek, 14. september 2015 ob 20:36
Maša pri vaški kapelici v Lomanošah

Maša pri vaški kapelici v Lomanošah

Že od leta 1999 se na drugo nedeljo v mesecu septembru, ki je posvečena na čast povišanega sv. Križa zberejo vaščani Lomanoš in verniki petrovske fare ter od drugod ob vaški kapelici v Lomanošah na tradicionalni sv. maši. Mašo, ki je bila namenjena vsem pokojnim »lomanošarjem« je daroval radgonski kaplan Andrej Lažeta, letošnji novomašnik, ki od prvega avgusta opravlja svoje prve dni službovanja.

Prav v ta namen in v dobrodošlico v Lomanošah mu je pred mašo v  pozdravnem nagovoru spregovorila in izročila šopek pozornosti vaščanka iz Lomanoš Marija Vogrinec, ki je povedala da je prav ta kapelica ponos in stičišče vasi Lomanoše. "Ob njej se ustavi mnogo katero oko in je odraz samega kraja, tu se vaščani radi zberemo naj si bo v mesecu maju  ob šmarničnih pobožnostih, ki jih sama že vodim 40 let ali kot danes ob vaškem »žegnanju«. Zatorej prisrčno dobrodošli v Lomanošah." Pri sv. maši med pridigo je bilo moč razbrati kakšen pomen ima križ v življenju in kakšen odnos se goji do verskega znamenja v katerem se skriva moč ljubezni odrešenja in upanja. Ob zaključku se je še v zahvalnem nagovoru zahvalil vaščan Alojz Irgolič, kaplanu za darovano mašo, prijaznim gospodinjam za pogostitev, pevcem cerkvenega mešanega pevskega zbora župnije Radgona za polepšanje bogoslužja ter vinogradniku Senekovič za dobro kapljico ter vsem sponzorjem.

Vaška kapela v Lomanošah je bila pozidana leta 1862 na prizadevanje cerkvenega ključarja Antona Klingersteinerja in 24. avgusta istega leta slovesno blagoslovljena. 26.9.1909 je bila prenovljena. 14.11.1920 so blagoslovili nov zvon za to kapelo. Zadnja obnova kapele je bila v letu 1990.

Marjan Slavič


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje