Teden prleških jedi v vrtcu Mala Nedelja

Projekt je bil za otroke in za vzgojitelje zelo zanimiv in poučen, saj so otroci spoznali tipične prleške jedi in se hkrati seznanili z tradicijo in običaji Prlekije

Prlekija-on.net, sreda, 25. november 2015 ob 16:37
Teden prleških jedi

Teden prleških jedi

V vrtcu Mala Nedelja smo v prejšnjem tednu (16.11. – 20.11.2015 ) izvedli projektni teden, ki smo ga poimenovali »Teden prleških jedi«. Vsi vemo, da se v vrtcih in šolah poudarja zdrava prehrana, da so vse sestavine čim bolj naravne in zdrave, velikokrat pa pozabljamo na tiste jedi, ki so jih jedli nekoč, ki so jih kuhale in pripravljale naše babice, ki so tipične za naše okolje, za Prlekijo.

Najprej smo v ponedeljek povabili na obisk babico, gospo Vero Zmazek, ki nam je predstavila in pripravila ajdove žgance z zabelo iz zaseke in kisle smetane. V torek smo imeli zjutraj »prleški zajtrk«, domači kruh, zaseko in čebulo. V sredo sta spet prišli na obisk dve babici, gospa Angela Kranjc in gospa Dragica Košti, ki sta nam predstavili in pokazali, kako se pripravijo prleške pogače, kvasenica in ajdovi krapci. Pokazali sta nam tudi, kako se pripravi kvašeno testo in tako naredili še »postržjačo«. V četrtek je v vrtec prišla kuharica, gospa Monika Košti, ki kuha v šolski kuhinji in nam pokazala, kako se pripravi koruzna zlevanka z jabolki in ajdova zlevanka.

Teden smo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je potekal v petek in kjer smo jedli domač kruh, maslo, med, jabolko in pili domače, sveže mleko. Projekt je bil za otroke in za nas vzgojitelje zelo zanimiv in poučen, saj so otroci spoznali tipične prleške jedi in se hkrati seznanili z tradicijo in običaji Prlekije.

Vzgojiteljica Monika Kohek


Več v Najmlajši