Prihajajočo nedeljo ponovno s tekom na vrh stolpa Vinarium

Zadnjo avgustovsko nedeljo se v Lendavo vrača ekstremni praznik teka, tekmovanje s teki na najvišji razgledni stolp v državi, ki bo tokrat potekalo že tretjič

Prlekija-on.net, petek, 23. avgust 2019 ob 08:14
Vinarium tek

Vinarium tek

V nedeljo, 25. avgusta 2019 z uradnim začetkom ob 8:45, se bo na stolpu Vinarium v Lendavi odvila zdaj že tradicionalna mednarodna športna prireditev 3. VINARIUM TEK, ki tudi letos poteka v obdobju dogajanja Festival Vinarium (Poleti v Lendavo). Njeno osrednje dogajanje bo ponovno postreglo s tekmovanjem na prvem in edinem vertikalnem teku na stolp v Sloveniji, ki je uvrščeno na priznani globalni seznam tekov po stopnicah, Towerrunning World Association.

Tekmovalci se bodo z 240 stopnicami spopadli enkrat, trikrat in v ekipnih štafetah, zadnja tekmovalna kategorija pa je še posebej namenjena podjetjem in gasilcem, policistom, vojakom ... Vsak se bo lahko pomeril v vseh treh tekmovalnih kategorijah. Tekmovali bodo po principu kronometra, vsak sam v določenem časovnem intervalu, svoj bežeči vzpon pa bodo zaključili na vrhnji ploščadi stolpa, kjer jih bo pričakal dih jemajoči razgled na pokrajine štirih držav. Prejeli bodo tudi dodobra napolnjene darilne vrečke, poskrbljeno pa bo še za okrepčila, predvsem legendarno prekmursko gibanico.

Sicer marsikdo misli, da je tek po stopnicah preveč naporen, kar pa ne more biti dlje od resnice, kajti takšna oblika teka je primerna za moške in ženske vseh starostnih skupin. Tek navzgor ni le aerobna vadba vzdržljivosti, temveč zahteva obilo moči, saj proti tekačevemu telesu deluje med drugim še gravitacija, ravno zaradi te komponente pa dodatno spodbuja rast in razvoj mišic stegen in zadnjice, povečuje pa tudi kostno gostoto in tako zmanjšuje verjetnost nastanka osteoporoze.

Tovrstno športno udejstvovanje je v večini držav po svetu že dalj časa na višku priljubljenosti, temu trendu pa iz leta v leto vedno bolj sledimo tudi pri nas, česar dokaz je skupna zgodba štirih slovenskih prirediteljev, Teki po stopnicah za Pokal Slovenije, ki predstavlja skupni seštevek točkovno ovrednotenih rezultatov časov enkratnih vzponov na vrh stopnišč na štirih slovenskih tekmovanjih v tekih po stopnicah: #NORCI na štengah (283 stopnic proti gornjeradgonskemu gradu), VINARIUM TEK (240 stopnic na vrhnjo ploščad razglednega stolpa), Juriš na Hmezad (265 stopnic v najvišji stavbi v Savinjski dolini) in Alive Step Up (479 stopnic v najvišji (poslovni) stavbi v državi, Kristalni palači). V okviru te zvrhane mere truda ter neuničljive volje, nevsakdanjega, resničnega preizkusa požrtvovalnosti in občudovanja vrednega dokaza potrpežljivosti ter vzdržljivosti, predvsem pa dodatnega prispevka k promociji takšne oblike teka, ki so jo letos nosilni pobudniki pripravili že drugo leto zapored, lahko tekmovalci pridno zbirajo dobre uvrstitve s premagovanjem skoraj 1300 stopnic. V omenjeni skupni razvrstitvi trenutno, po prvem od štirih bežečih vzponov, vodita Tomaž Rep s 25 točkami (moška konkurenca) ter Lina Rotar Paušič s 25 točkami (ženska konkurenca).

Svoj nastop na prihajajočem nedeljskem tekmovanju je poleg obeh navedenih tekmovalcev že potrdilo več najboljših domačih ter tujih vertikalnih tekačev ter tekačic, vključno z rekorderjem tekmovanja VINARIUM TEK, ki je svoj - vsaj za zdaj nepremagljivi - dosežek uspešno zakoličil že predlani, na prireditvi 1. VINARIUM TEK. Vljudno ste vabljeni, da ga z lovom na novi rekordni čas izzovete tudi vi, sočasno pa s tem poskušate dodobra premešati situacijo na vrhu skupne razporeditve.

Tekmovanje bo potekalo v vsakem vremenu, pri čemer velja omeniti, da se letos končno obetajo precej prijetne razmere - kot pravijo, v tretje gre rado. Za teke na njem se lahko prijavite prek spletnega prijavnega obrazca ali osebno na prireditvi. Vse podrobnosti najdete na spletni strani www.vinarium-tek.si in na pripadajočih socialnih omrežjih (iskalna domena: /vinarium.tek), za dodatne informacije pa so vam na voljo po telefonu, na telefonski številki +386 (0)31 239 871, in po elektronski pošti, na elektronskem naslovu info@vinarium-tek.si.

Vzemite zalet za čarobni razgled!



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport