»Prova prleška brotva« v vrtcu Mala Nedelja

Stari prleški običaji so vrednota, ki jo je potrebno ohraniti…

Prlekija-on.net, sobota, 10. september 2022 ob 15:52
Prleška brotva v vrtcu Mala Nedelja

Prleška brotva v vrtcu Mala Nedelja

V vrtcu Mala Nedelja smo že v samem začetku novega šolskega leta 2022/2023 pričeli z obujanjem pravih prleških običajev, ki jih želimo ohraniti.

Klopotci so nam naznanili, da se tudi v okolici našega kraja pričenjajo trgatve. V skupini otrok 4 - 6 let smo se zato odločili, da za kakšen dan ali dva našo igralnico prestavimo v naravno okolje.

V bližini vrtca smo si najprej dobro ogledali brajde ter si naredili načrt za pravo prleško trgatev. Otroci so zelo dobro znali pripovedovati o poteku trgatve, naučili pa smo se tudi nekaj prleško - slovenskih besed: brotva - trgatev, püta - brenta, preša - stiskalnica, broči, trgači - obiralci grozdja.

Med obiranjem grozdja smo seveda peli domače ljudske pesmi, najbolj pa so si otroci zapomnili pesem »Jaz pa v gorico grem«, ki ves čas odmeva. Po obiranju grozdja nismo stisnili na stiskalnici, ampak smo si ga kot sadno malico privoščili na obisku pod brajdami pri g. Ludviku Rudolfu, domačem pesniku. G. Ludvik nas je z veseljem sprejel in nam povedal svojo pesem »Prleška brotva«. Otroci so ob poslušanju pesmi in okušanju sladkih grozdovih jagod neizmerno uživali. Seveda smo si še za poslastico tega dogodka že naslednji dan pripravili »zaključek brotve« ter se veselili ob slastni potici, odličnem grozdovem soku in grozdju v prelepem ambientu pri vrtcu Mala Nedelja.
Druženje ob jesenskih opravilih, kot je brotva, prleške jedi in pesmi, stari prleški izrazi - vrednote, ki jih moramo predati tudi našim najmlajšim.

Zapisala:
Silvija Filipič




Več v Najmlajši