Leto dni od katastrofalnega žledu

Lani je Slovenijo zajel žled, pri čemer je nastalo za 429 milijonov evrov škode

Prlekija-on.net, petek, 30. januar 2015 ob 17:23
Po žledu na Postojnskem

Po žledu na Postojnskem

Mineva leto dni, ko je Slovenijo konec lanskega januarja prizadel katastrofalen žled. 30. januarja je sneg prešel v leden dež, kar je imelo za posledico, da se je vse obdalo v leden oklep. Največ škode je bilo v gozdovih, kjer je drevje pod težo ledu popustilo ter povesilo svoje veje, mnoge veje in tudi celotna drevesa so popustila pod težo ledu. Ob tem je nastalo za 429 milijonov evrov škode, skoraj polovica škode je nastala v gozdovih in na gozdnih cestah.

Najhuje v Sloveniji je bilo na obalno-kraškem, kjer se je žledenje začelo že 30. januarja in trajalo do 6. februarja, ko so se drevesa osvobodila ledu. Ledeni oklep na drevju je bil najdebelejši na pivškem in postojnskem območju, do 8 cm. Tam je še danes vidno pravo opustošenje po gozdovih. Žled je močno poškodoval 3,1 milijona kubičnih metrov iglavcev ter 6,2 milijona kubičnih metrov listavcev, zaradi podrtega drevja pa je bilo neprevoznih 93 odstotkov vseh gozdnih cest.

Slovenijo objela ledeni dež in žled
Maribor v ledenem objemu
Zaradi izrednih vremenskih razmer odpoved pouka v Ljutomeru, Ormožu, na Cvenu, ...
Zaprte šole, oviran promet, podrta drevesa, ...
Na pomoč Notranjski tudi ljutomerski gasilci
Člani pomurskih gasilskih društev priskočili na pomoč prizadetim območjem
Notranjska se ljutomerskim gasilcem iskreno zahvaljuje za pomoč
Zaradi žledu in poškodb na električnem omrežju je bil velik del države brez elektrike, najhuje je bilo na območju Notranjske in krajih južno ter zahodno od Ljubljane ter na območji Elektra Maribor. Brez električne energije je bilo zaradi žleda skupno okoli 147.000 gospodinjstev. Ob tem so na pomoč priskočili gasilci, civilna zaščita in vojska, na pomoč je priskočila tudi Avstrija, ki je poslala zelo zmogljive generatorje. Prvi teden intervencij je delovalo okoli 30.000 gasilcev.

Žled je terjal tudi dve smrtni žrtvi, saj je med sanacijo elektrovoda na Pohorju umrl 20-letnik, v Pivki pa je zaradi nepravilne uporabe generatorja umrl moški, ki se je zastrupil z monoksidom.

Našim krajem je žled nekoliko prizanesel, kljub temu pa so bile zaprte nekatere šole, podiralo je drevesa, oviran je bil promet, ...

Spodaj je nekaj video posnetkov iz naših krajev ter pogled na gozdove na Postojnskem po žledu.


Več v Narava