Piran ponuja številne znamenitosti in zanimivosti

Sezona počitnic je na vrhuncu, Piran pa je zanimiva destinacija tudi za enodnevni izlet

Prlekija-on.net, nedelja, 17. julij 2016 ob 09:59
Piran

Piran

Starodavno slovensko primorsko mesto Piran, s svojim mediteranskim podnebjem sodi med najtoplejše predele Slovenije. Veliko je sončnih dni, padavin pa malo, značilne so mile zime in vroča poletja. Je pristaniško mesto, ki leži na samem rtu Piranskega polotoka.

Rt Madona ali piranska Punta je skrajni zahodni konec polotoka, na katerem leži Piran in v Tržaškem zalivu razmejuje Koprski in Piranski zaliv. Nedaleč od rta Madona leži s 37,25 m najgloblja točka Tržaškega zaliva, podvodni svet ob rtu Madona v velikosti 13 ha pa je zavarovan kot naravni spomenik.

V Piranu ne morete mimo Tartinijevega trga, ki je največji trg in središče Pirana. Ime je dobil po slavnem piranskem rojaku, violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju. Na sredi trga stoji Tartinijev kip, ki so ga postavili leta 1896, izdelal pa ga je beneški kipar Antonio dal Zotto.

Zavetnik mesta je sveti Jurij. Cerkev sv. Jurija je župnijska cerkev župnije Piran. Cerkev kraljuje nad strnjenim mestnim središčem in daje mestu poseben pečat. O nastanku ni točnih podatkov, domneva pa se, da je nastala v 12. stoletju. V sedanji velikosti je bila sezidana v 14. stoletju. Leta 1344 jo je na praznik svetega Jurija posvetilo devet škofov iz bližnje in daljne okolice. Svojo današnjo podobo je dobila po baročni prenovi leta 1637. Zvonik je bil dograjen leta 1608, krstilnica pa leta 1650. V teh letih so utrdili tudi grič, na katerem stoji cerkev. Podporno zidovje so zgradili leta 1641, na morski strani pa so grič utrdili s kamnitimi oboki. Gradnja obokov se je začela leta 1663 in je trajala do leta 1804. Zaradi erozije so bili že močno načeti, zato so jih leta 1998 obnovili. Leta 1737 je cerkev dobila 7 marmornih oltarjev.

V Piranu najdete še mnogo drugih znamenitosti, kot so cerkev Marije Zdravja, znana tudi kot cerkev svetega Klementa, ki je omenjena že v 13. stoletju, potem piransko obzidje - mestno obzidje, ki je obdajalo Piran in katerega deli so ohranjeni še danes. Zanimive so tudi skale ob stiku morja in Prešernove promenade, ki so oblikovane v različne podobe, kot je morska deklica, poleg pa najdemo še različne druge podobe - sonce, riba, školjka, polž, povodni mož in še katero največkrat morsko podobo v obliki plitkih reliefov. Na robu Tartinijevega trga na stičišču z Ulico IX. korpusa stoji tudi hiša, ki predstavlja najlepši primerek beneškogotske arhitekture v Piranu in je najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu. Ljudski izraz za rdečo hišo je Benečanka.

To je le nekaj znamenitosti in zanimivosti našega starodavnega primorskega mesta. In ko ste že v Piranu, se lahko ustavite tudi v Piranskem akvariju, kjer so na ogled najrazličnejše ribe in druge zanimive morske živali. Nekaj utrinkov iz Pirana si lahko ogledate tudi v spodnji galeriji in videu, tu pa še je škržat, katerega zvok je nepogrešljiv, ko ste kjerkoli na obali.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.