MODRA PENTLJA!

Rak debelega črevesja in danke!

suzana33, nedelja, 10. januar 2010 ob 19:09
MODRA PENTLJA!

Kaj pomeni modra pentlja?
Tako kot rdeča, bela in roza pentlja, je tudi modra pentlja simbol zavzemanja za plemenito stvar. Namreč z modro pentljo boste podprli boj proti raku debelega črevesa in danke. Združenje europacolon, ki je bilo ustanovljeno lani in ima sedež v Ljubljani, želi osveščati javnost o tej bolezni, predsednica europacolon Slovenije Ivka Glas pa poziva, da se pridružite njihovemu delovanju. Pomembno je pravočasno prepoznati simptome, opravljati preventivne preglede in po možnosti znižati možnost razvoja te bolezni. Prav zato združenje opozarja na naslednje:

Kateri so vzroki raka debelega črevesa in danke?
Sicer vzroki, ki privedejo do raka debelega črevesa in danke, niso povsem znani, je pa nekaj dejavnikov, ki jih strokovnjaki povezujejo z nastankom tega raka oziroma povečujejo možnosti za njegov nastanek. Mednje se štejejo kronične vnete bolezni črevesa, polipi v črevesu, družinska polipoza, rak debelega črevesa in danke v ožji družini ter predhodni rak debelega črevesa in danke.

Kateri so simptomi raka debelega črevesa in danke?
Bistvene so predvsem spremembe v počutju ali delovanju črevesa. Te vključujejo bolečine v predelu trebuha, napenjanje in vetrove, spremembe v odvajanju blata, najsi gre za zaprtje ali drisko, prisotnost krvi v blatu, splošna telesna slabost in utrujenost. Dr. Janja Ocvirk iz Onkološkega inštituta opozarja, da je potrebno biti pozoren na svoje telo in ob najmanjših spremembah ter sumu na rak debelega črevesa in danke obiskati zdravnika ter ga prositi za hematest (laboratorijski pregled, s katerim se odkriva morebitno prisotnost krvi v blatu) in rektalni pregled. Če opazite kateregakoli od omenjenih simptomov, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Ta se bo z vami pogovoril, opravil preglede in vas po potrebi napotil na dodatni pregled s kolonoskopijo.

Kaj je kolonoskopija?
Gre za diagnostično preiskavo, pri kateri zdravnik z upogljivim endoskopom pregleda celoten del debelega črevesa in danke. Prek endoskopa lahko odstranjuje polipe in druge ugotovljene nepravilnosti na črevesu. Poleg tega lahko opravi biopsijo sprememb sluznice, odščipnjene vzorce tkiva pa pošlje na histološko preiskavo. Čeprav je verjetno kolonoskopija nepriljubljena med bolniki, pa je vsekakor neprecenljiva zaradi svoje natančnosti in zanesljivosti.

Oblike zdravljenja:
Rak debelega črevesa in danke danes lahko zdravimo na različne načine. Prvi korak zdravljenja je operativni poseg, med katerim se odstrani tumorska masa. Odstranijo se tudi vse bezgavke, ki jih je zajelo obolenje, da bolezen ne bi napredovala in se razširila. Tumorje danke zdravijo z radioterapijo ali obsevanjem, ki ga je včasih potrebno opraviti pred operacijo, kadar gre za večje tumorske mase. Nato ga kirurg lažje odstrani v celoti. Zdravljenje nekaterih bolnikov poteka s kemoterapijo in dvema biološkima zdraviloma.

Poziv k boju modre pentlje!
Bolniku so lahko v pomoč tako strokovnjaki kot tudi ljudje, ki delijo podobno izkušnjo. Ravno to boste našli v združenju Europacolon, ki nudi tudi stalno svetovanje, predavanja in še mnoge druge storitve. Za več informacij lahko obiščete njihovo spletno stran.



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42