Pozitivni učinki orgazma!

Božansko!

suzana33, nedelja, 10. januar 2010 ob 19:151
Pozitivni učinki orgazma!

Zakaj se po orgazmu počutite dobro?
Orgazem je za človeka dober in koristen iz več razlogov. Poleg tega, da se po njem počutite popolnoma sproščeni, je tudi dobra oblika razgibavanja, spodbudi pa tudi presnovo. Redni spolni odnosi ojačajo odpornost in izboljšajo spanec, zmanjšajo stres, pri ženskah pa omilijo menstrualne krče. Nekatere raziskave so celo potrdile povezavo med rednimi (varnimi) spolnimi odnosi in pa dolgim ter zdravim življenjem. Spolnost in hormoni uravnavajo hormonsko stanje v telesu in tudi izboljšujejo čustveno stanje.

Že slišali za romantični hormon?
Ste vedeli, da vaše telo vsebuje tako imenovani 'romantični hormon', ki je stroki znan po imenu feniletilamin? Njegova raven med flirtanjem in dvorjenjem močno naraste, prav tako pa se tudi zviša ob orgazmu. Visoka raven je povezana z navdušenjem in vrtoglavico, nizka pa s potrtostjo. Visok nivo tega hormona je eden od razlogov, zakaj človek hrepeni po začetni zaljubljenosti in po metuljčkih v trebuhu. Toda enak učinek lahko dosežemo tudi če veza ni več tako sveža, in sicer z orgazmi, ki pomagajo ohranjati dobro počutje in zaljubljenost v vezi. Kaj umetno zviša ta hormon? Čokolada. Torej če skrbite za svojo postavo, lahko naslednjič potrebo po čokoladi potešite tudi z orgazmom. Poleg 'romantičnega hormona' se v vašem telesu nahaja tudi 'hormon proti staranju'. Tega imamo največ v 25. letu starosti. Nizka raven tega hormona ima veze s kroničnimi boleznimi in povišano telesno težo, višja raven pa varuje imunski sistem. Njegova raven se zviša ob orgazmu. Morda je tudi to razlog, da spolno aktivni odrasli živijo dlje in se počutijo bolje od manj aktivnih.

Spoznajte 'povezovalni hormon'!
Ta hormon (oksitocin) pomaga ustvariti povezavo med mamo in otrokom, od koder tudi vzdevek. Raven se zviša tudi pri draženju bradavičk – moških ali ženskih. Vzpostavlja občutek povezave z drugo osebo. Njegova raven se zviša tudi ob draženju spolovil in med spolnim odnosom, najvišjo raven pa doseže med orgazmom. Visoke ravni pripomorejo k zmedenosti, sprošča pa vse druge spolne hormone. Po njegovi zaslugi se radi po seksu crkljamo. Kadar je človek dlje časa ločen od ljubljene osebe in kadar dotiki nenadoma izginejo, ima ponavadi tudi manjšo željo po spolnosti ali nežnosti. To se nadomesti s hrepenenjem, da bi ga videli in ga občutili na koži. V primeru zaključka veze je dobro, če te občutke nadomestimo s profesionalno sproščujočo masažo za boljše počutje.

Vloga testosterona, estrogena in endorfinov!
Ta vpliva na spolni nagon žensk in moških ter spodbuja misli na spolnost in fantazije o njej. Te pa njegovo raven še povečujejo. Estrogen vpliva na spolno zapeljevanje, v telo pa se izloča med spolnim odnosom. Endorfini, ki se med spolnostjo sprostijo, so podobni morfinu in vzbujajo ugodje ter preprečujejo bolečino.
Sproščanje naštetih hormonov je eden od razlogov, zakaj spolnost in orgazem pripomoreta k dobremu počutju. Spolnost in orgazmi bodo še toliko bolj intenzivni, če se naučite raznih tehnik zadovoljevanja partnerja, taoisti pa poudarjajo pomembnost dolgotrajnejšega globokega in čutnega ljubljenja.



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42