Najlepši trg v Evropi

Najlepši trg v Evropi

Tunč, torek, 6. maj 2008 ob 20:05

Bliža se otvoritev prenovljenega glavnega trga v Lotmerki. Ko takole poslušam razna mnenja ljudi mi duša ne da, da ne bi napisal nekaj besed o novem izgledu glavnega trga, čeprav to ne more spremeniti ničesar kar je že narejeno.

Zadnnje čase večkrat slišim stavek, "Lotmerški glavni trg je najlepši v Sloveniji, če ne v Evropi".

Me res zanima kateri idiot si je izmislil to za lase privlečeno trditev. Tisti, ki je izjavil to pa res še neve kaj je lepo. Po mojem bi bila bolj na mestu trditev, "Lotmerški trg bi lahko bija najlepši v Sloveniji", če ga ne bi načrtovali nesposobneži brez čuta za lepoto, ki jo ponujajo stara mestna jedra.

Zato se ne zaupa takšnega projekta načrtovat arhitektom, ki imajo izkušnje pretvsem z projektiranjem industriskih hal.

Vsaki dan ko prečkam trg mi je pri srcu bolj hudo ker vidim, da so spet dodali kako stvar, ki tja ne sodi, če pa sodi je tako vgrajeno da ne pride do izraza.

Žalosten dan za Ljutomerčane je bil, ko so nam odstranili stare kostanje in lipe, ki so nam desetletja dajali senco in nudili zavetje pred kako nenapovedano ploho. Edina tolažba ob izgubi zelenja mi je bilo dejstvo, da so stavbe na strani kjer je bila pošta prišle do izraza z svojimi čudovitimi pročelji, ki so jih do tedaj zakrivale krošnje in jih večina od nas ni niti opazila. Pomislil sem, mogoče pa ne bo vseskupaj tako slabo.

In potem je sledilo razočaranje eno za drugim. Vse v beton, niti krpice trave, okrasna pergola iz železa, kovinski količki na vsak meter, hišice iz umetnih materialov, razsvetljava na navadnih cestnih kandelabrih itd....

Predstavljam si kako bi izgledal trg, če bi spremenili par malenkosti. Zato vas vabim na potovanje po Ljutomerskem trgu, kot si ga zamišljam jaz.



Vstopimo iz strani pri Ljubljanski banki. Kovinskih količkov ni. Ulične svetilke v starem stilu latern iz kovanega železa potekajo po sredini ulice v ravni vrsti do mesta kjer se trg odpre(stara mlekarna). Stari kostanji še vedno stojijo in nam nudijo senco na klopcah, ki so postavljene v njihovi senci in gledajo proti notranjosti trga. Celoten trg je tlakovan v isti višini. Lip pred pošto ni. Tam so postavljene nizke prijetne brunarice, ki služijo za prodajalne, krite z slamo ali našim bobrovcem iz Križevcev. Med razmaki med njimi ni tlakovcev ampak lepo negovana trata. Pred trato so klopi. Hišice so grajene tako da pročelje gleda proti središču trga in ne zakrivajo pročelja hiš za njimi. Vzporedno z njimi poteka vrsta kovanih latern kot smo jih že srečali na vhodu na trg.Terasa pred hotelom v starem stilu nas vabi, da se ustavimo in popijemo špricar ali pa malinovec. Fontana je na mestu kjer je vendar bi bila okrogla in dvonadstropna. Aleja velikanov po istem mestu kot zdaj. Okoli kužnega znamenja je v pravilnem krogu zelenica ali cvetlična gredica meter in pol na široko od roba znamenja. Trg je zaprt za promet.



Na takšen trg bi jaz šel z veseljem in rekel, Prleki imamo najlepši trg v Evropi.

Vendar je zato prepozno in zato ga bom s pogledom na kovinsko(okrasno) konstrukcijo čim hitreje prečkal in šel na kavo v ambient Rogljičkove terase, ki ponuja ravno tisto kar so našemu glavnemu trgu odvzeli.




Tunč



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42