fargo četrtek, 16. november 2006 ob 22:07

V javnem zavodu Zdravstveni dom Ljutomer se je pričelo CEPLJENJE PROTI GRIPI.


cena: 2.800,00 SIT (11,68 EUR) - za vse občane
1.500,00 SIT (6,26 EUR) - za kronične bolnike in za občane
do 18 let in po 65. letu starosti

Cepiva je na zalogi dovolj, cepi se lahko vsak,ki ni prehlajen in nima vročine SAMO pri svojem izbranem zdravniku, brez predhodne najave.Naročila in rezervacije po telefonu se ne sprejemajo.

Nela četrtek, 16. november 2006 ob 22:19

Hvala za informacijo! Gor

Glejala sem po televiziji, ka je znanstveno dokozano, ka če se vsako leto cepiš proti gripi, se provi če to že delaš par let zaporedoma, da čez nekaj let začne to škodovati zdravjuHaa res soma sem bila presenecena, ker se mi zdi čudno, da če škoduje, k čemi nas te vobijo da bi se cepili Mislec mislim da se lidje dojo cepiti,jaz tak ne, da pa se igle bojim Slabo Slabo Slabo

fargo četrtek, 16. november 2006 ob 22:24

Nekaj najpogostejših vprašanj glede cepljenja proti gripi:

1. Kaj je gripa?
Gripa je akutna okužba dihal, ki se zelo hitro širi in v kratkem času lahko prizadene precejšen del prebivalstva. Povzročajo jo virusi influence. Virusi krožijo med ljudmi vsako leto, v glavnem od novembra do maja in se hitro spreminjajo.

2. Kako pogosta je gripa?

Po ocenah v Sloveniji vsako leto zboli za gripo več kot 60.000 ljudi. Epidemija gripe je v preteklosti zajela tudi že več kot 200.000 ljudi. Smrtni primeri zaradi gripe so redki, gripa pa lahko povzroča zaplete oz. poslabšanje zdravstvenega stanja predvsem pri starejših, bolnikih s kroničnimi boleznimi srca in pljuč ter pri zelo majhnih otrocih.

3. Kakšni so znaki gripe?
Zbolimo približno tri dni po okužbi z virusom influence. Nenadoma se pojavijo povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Bolezenske težave običajno trajajo dva do sedem dni. Najpogostejša zapleta gripe sta bronhitis in bakterijska pljučnica. Pri otrocih pa se kot zaplet gripe lahko pojavljajo vnetja srednjega ušesa, vročinski krči in encefalopatija.

4. Kako se virusi gripe prenašajo?
Virusi influence se prenašajo s kužnimi kapljicami. Kužne kapljice razširjajo okužene osebe in bolniki s kihanjem, kašljanjem in glasnim govorjenjem, pa tudi z neposrednim stikom (poljubljanje) in posredno (preko kljuk, telefonskih slušalk).

5. Kako se zavarujemo pred okužbo z gripo?
Najbolj učinkovito se pred gripo zavarujemo s cepljenjem.Varovanje pred okužbo je možno tudi z izogibanjem zaprtim prostorom, kjer je veliko ljudi. Prav je, da vzdržujemo dobro kondicijo s kvalitetno prehrano in redno telesno dejavnostjo, saj smo tako manj dovzetni za okužbo. Zboleli naj ostanejo v postelji. Pri kihanju in kašljanju naj uporabljajo robčke ter se izogibajo tesnim telesnim stikom, da ne bodo prenesli okužbe na druge.

6. Ali obstaja cepivo proti gripi?

Cepivo proti gripi je pri nas na voljo že dolgo. Od letošnjega leta, pa bo na voljo tudi cepivo za otroke, mlajše od treh let. Cepivo ne vsebuje živega virusa gripe, ampak le površinske beljakovine treh različnih tipov virusa influence. Sestava cepiva se vsako leto spreminja, zato da zavaruje pred virusi gripe, katerih kroženje se predvideva. V lanski sezoni se je v Sloveniji proti gripi cepilo preko 200.000 ljudi.

7. Ali je priporočljivo cepiti proti gripi cepiti vse otroke?

Cepijo se lahko vsi, ki se želijo zaščititi pred gripo. Posebej pa je cepljenje priporočljivo za otroke in mladostnike, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, mišično skeletnega in vezivnega sistema, nekatere maligne neoplazme, sladkorno bolezen, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv in za otroke, ki so daljši čas zdravljeni s salicilati (Aspirin). Poleg tega je cepljenje priporočljivo tudi za zdrave otroke od 6 do 23 meseca starosti pri katerih so pogostejši zapleti zaradi gripe ter dijake in študente zdravstveno izobraževalnih programov, ki opravljajo vaje v zdravstvenih ustanovah v sezoni gripe.

8. Zakaj je priporočljivo proti gripi cepiti tudi otroke?

Kar ena petina vseh otrok po svetu letno zboli za gripo. Raziskave kažejo, da pri otrocih mlajših od dveh let, obstaja večje tveganje kot pri starejših otrocih, da bodo ob tem ko zbolijo za gripo, zaradi komplikacij potrebovali bolnišnično zdravljenje. Komplikacije vključujejo pljučnico, dehidracijo, encefalopatijo, vnetje srednjega ušesa, lahko pa gripa pri otroku privede tudi do poslabšanja že prej obstoječih kroničnih bolezni, kot so srčna obolenja in astma. Zaradi teh komplikacij, se v sezoni gripe znatno poveča tudi poraba antibiotikov. Cepljenje proti gripi je priporočljivo tudi za starše in druge, ki skrbijo za otroke, posebej za tiste mlajše od dveh let, da se zmanjša možnost prenosa gripe. To je še posebej pomembno, če je v družini otrok mlajši od 6 mesecev, ki še ne more biti cepljen.

9. Kdaj in kako se cepi otroke proti gripi?

Proti gripi se cepi vsako leto pred začetkom sezone gripe. Ker se pri nas gripa pojavlja proti koncu novembra ali v decembru in v januarju, je najprimernejši čas za cepljenje konec oktobra in novembra. Otroke stare od 6 mesecev do 3 let se cepi z cepivom za otroke, stare 3 leta in več pa se cepi s cepivom za odrasle. Cepivo ni primerno za cepljenje otrok mlajših od 6 mesecev. Otroci mlajši od 9 let, ki so prvič cepljeni proti gripi morajo prejeti dva odmerka cepiva v razmaku enega meseca. Otroci, ki so bili že cepljeni proti gripi, oz. so stari 9 let in več pa prejmejo en odmerek cepiva.

10. Kako dolgo po cepljenju proti gripi traja zaščita?

Približno dva tedna po cepljenju se razvije zadostna količina protiteles, za zaščito pred gripo. Zaščita po cepljenju traja običajno nekaj mesecev do enega leta.

11. Ali je cepivo proti gripi učinkovito?
Cepivo je zelo učinkovito pri preprečevanju okužb povzročenih s tistimi tipi virusa influence, za katere se predvideva, da bodo krožili v določeni sezoni. Po cepljenju večina otrok razvije zadovoljivo zaščito. Raziskave so pokazale, da se po cepljenju znatno zmanjša obolevanje za gripo in njenimi zapleti, kot so vnetje srednjega ušesa, pljučnica, poslabšanje astme. Poleg tega se po cepljenju tudi znatno zniža število hospitalizacij zaradi gripe.

12. Ali je cepivo proti gripi varno?

Cepivo proti gripi ne more povzročiti bolezni, saj ne vsebuje živega virusa gripe. Redko pa se po cepljenju pojavijo neželeni učinki, ki trajajo največ dva dni. Nekaj ur po cepljenju se lahko pojavi kratkotrajna povišana telesna temperatura, slabo počutje, včasih tudi oteklina, rdečina in bolečina na mestu cepljenja.

13. Kateri otroci se ne smejo cepiti s cepivom proti gripi?

S cepivom proti gripi se ne smejo cepiti otroci, ki so imeli hudo alergijsko reakcijo po predhodnem cepljenju s tem cepivom ali imajo hudo alergijo na katerokoli sestavino tega cepiva. Ne smejo se cepiti otroci, ki imajo hudo alergijo na jajca. Cepljenje pa je potrebno odložiti pri otrocih, ki so akutno bolni in imajo povišano telesno temperaturo.

14. Ali se lahko poleg cepljenja proti gripi istočasno cepi otroka tudi z drugimi cepivi?

Istočasno kot cepivo proti gripi lahko otrok prejme tudi druga cepiva, ki so del imunizacijskega programa, ali cepivo proti pnevmokoknim okužbam. Cepivi je potrebno injicirati na dve različni mesti.


Vir:IVZ

Zvončica petek, 17. november 2006 ob 23:26

Naj grejo k vragi s totimi cepleji....ve pa te imunski sistem tüdi moremo nekak razvijati po naravni poti....preventivno pa lehko vsaki nekaj za sebe naredi gda nastopi takšo rizično obdobje (higiena, izogibanje gužve, preventivni šilček šnopsa dnevno...pa dobra volja)mene je gripa v živleji samo enkrat obiskala tak za vzorec..Haha Haha Haha Za store pa kronične bolnike ki nimajo več tote možnosti razvijaja imunskega sistema pa je venda resen najbojše ka grejo na pikaje....pa še to-vročine nesen mela že od otroštva pa sen že itaki dugo na sveti.Pisk

Nela sobota, 18. november 2006 ob 19:21

Aplavz Zvončiča tepa se se ti res dobro držiš če si do zej mela samo 1x v živleji gripo Gor vročino pa od otroštva več nič Priklon Priklon Priklon

Jernej torek, 21. november 2006 ob 21:07

Ci se si prehlajeni vec ne pomaga ceplenje proti gripi.
Eni pa baje te gli dobijo da se dajo proti gripi cepiti!

Naja je vsaka gripa ista (INFLUENCA)?

Ker na gripi lahko tüdi lidi merajo!

Nela četrtek, 23. november 2006 ob 18:00

Ja to je še te prova komedija, ko se proti gripi cepiš, tepa jo potli dobiš Aplavz Aplavz Aplavz

So pa bli že takšni primeri tudi Vuuhuu

stajerc13 ponedeljek, 17. november 2008 ob 10:01

Novembra je najugodnejši čas za cepljenje proti gripi. Gripo povzročajo virusi influence A in B, predstavlja pa veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost pri ljudeh.
Pred gripo se lahko učinkovito zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, menijo pri Inštitutu za varovanje zdravja. Cepljenje proti gripi je posebej priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe in tudi za vse ostale, ki se želijo zaščititi pred boleznijo.

Najugodnejši čas za cepljenje proti gripi je oktobra in novembra, preden začnejo intenzivneje krožiti virusi influence. Stroške cepiva proti gripi za nekatere skupine kroničnih bolnikov krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kronični bolniki stari do vključno 18 let in kronični bolniki stari 65 let in več tako plačajo samo storitev, za katero je dogovorjena cena sedem evrov. Za vse ostale je cena cepljenja proti gripi 12 evrov.

Zelo redko se po cepljenju pojavijo neželeni učinki, kot so kratkotrajna povišana temperatura, slabo počutje, slabost, glavobol, utrujenost, oteklina, bolečina in rdečina na mestu vboda. Neželeni učinki pa običajno minejo v dveh dneh.

Osebam, ki imajo povišano telesno temperaturo ali prebolevajo akutno bolezen, se cepljenje odsvetuje dokler se stanje ne izboljša. Cepljenje izvajajo izbrani zdravniki v zdravstvenih domovih in zasebnih ambulantah ter območni Zavodi za zdravstveno varstvo.

V lanski sezoni se je v Sloveniji proti gripi cepilo okrog 150 tisoč oseb, od tega je bila polovica starejših od 65 let. Kljub temu pa je bil v starostni skupini starejših od 65 let delež cepljenih le 25 odstotkov.

Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. To cepljenje se praviloma opravi enkrat v življenju, razen v primerih, ko je potrebna revakcinacija. Namen tega cepljenja je zaščititi starejše osebe in bolnike s kroničnimi obolenji in stanji, ki zvišujejo tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe. Stroški cepljenja znašajo približno 24 evrov.

Doktor

Nela ponedeljek, 17. november 2008 ob 13:02

Jaz se se proti gripi nikoli nesem dola cepiti. Hmm A obvezno sem vedno bila prehlejena takoj kak se sola zacela, To ja pa te po noven leti, to je blo vsako leto isto. No ze, ki pa vec ne hodin v solo, pa je ne vec tak. Hehe! Juhuhu

MHA torek, 18. november 2008 ob 16:08

Mi se momo v slüžbi možnost cepiti zapstoj, pa sen se ne šteja. Doktor

Jernej sreda, 19. november 2008 ob 10:08

Doktor Naja, proti gripi cepleni san se bijo. Saj je bolse gnes den!
Eden 19 letni vajenec za klucavnicara z Zgornje Avstrije je nej dugo nazaj mru zavolo "Influenca"!Na zadnje urejal: Jernej, dne: sreda, 19. november 2008 ob 09:11

Zvončica četrtek, 20. november 2008 ob 00:58

Če bi blo cepleje proti angini bi ziher šla....da me zej glih lovi.....štiri leta so okolik pa de po zgleja cejt ka eno fašen....boga jaz

Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.