Dejan sobota, 5. julij 2008 ob 11:23

Ovi pri Tuši ma Kebab, toti pri avtobusni pa ma Kebap Nasmeh

optix sobota, 5. julij 2008 ob 15:31

kabab, kebap, kabob, kibob, kebhav,kephav

vse to isto pomeni...

Dejan sobota, 5. julij 2008 ob 15:52

Sej ven ka isto pomeni. Tüdi jas ven na wikipedio pogledniti Hihihi

Kebab (also transliterated as kabab, kebap, kabob, kibob, kebhav, kephav)

optix sobota, 5. julij 2008 ob 17:38

te pa drugic poleg napisi Nasmeh

Dejan sreda, 21. januar 2009 ob 12:10

Kebab - uspešen turški izvoz

Vse o döner kebabu

Zanimivosti, pred 4 urami
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kebab izvira iz Turčije, vendar je "vrteča se pečenka" osvojila veliko evropskih in drugih držav. "Moderni" kebab pa je zamisel gospoda Aygüna.

Kebab, turško dondurmek pomeni vrteča se pečenka. Gre za turško narodno jed. Meso na vrteči se palici (od koder se ga reže) je lahko ovčje, goveje, kozje ali piščančje. Novejša različica kebaba pa je postrežena v kruhu in navadno s solatnimi prilogami (solata, pradižnik, čebula ...)

Pravi tradicionalni turški kebab se imenuje Cağ kebab. Izvirni kebab je bil pečen v vodoravnem položaju, kosi mesa pa so bili rezani bolj "na debelo". Meso je servirano na krožniku, navadno z rižem. Pravi, izvirni kebab še vedno ponujajo v veliko delih Turčije.

Sodobna različica kebaba pa je zamisel pred dnevi preminulega 87-letnega Mahmuta Aygüna. Gospod Aygüna je v Berlinu odprl restavracijo in prišel na idejo, da bi meso, namesto na krožniku serviral v posebnem toplem kruhu. Kralj kebaba, kot so ga mnogi imenovali, se je v Nemčijo preselil pri 16 letih.

Dejal je, da je bil kebab v kruhu bolj praktičen za ljudi, ki so ponočevali in so tako lahko hrano odnesli s seboj domov. "Enkrat sem premišljeval, da bi bilo veliko lažje, če bi jim hrano dal za domov," je dejal Mahmut, ki je prvi obrok döner kebaba v kruhu postregel 2. marca 1971. Kebab je v takih okoliščinah, torej pri ponočevalcih, priljubljen predvsem med Britanci.

Kebabi po svetu različni
Po svetu se je "prijelo" več različic kebabov. Nekje so postreženi s prilogami, kot so zelena solata, čebula, paradižnik, kumarice, na voljo pa so tudi različne omake (česnova, jogurtova ...), ponekod ob kebabih ponujajo še ocvrti krompirček ali pa različne vrste sirov.

A. M.




Pa še igrica Kebab Challenge Hihihi

Legionar torek, 27. januar 2009 ob 21:15

To je takak majo eni napisao Pizzeria, drügi Pizzerija, tretji Picerija itd...Pomežik

Dejan torek, 27. januar 2009 ob 21:22

Döner kebabi - dobri, a zelo nezdravi

Britanci so opravili več testiranj turške nacionalne jedi

Zdravje, pred 5 urami
London - MMC RTV SLO

V Veliki Britaniji so opravili nacionalno raziskavo o döner kebabih in njihovem vplivu na zdravje - rezultati so zaskrbljujoči.

Döner kebab, ki je tako na Otoku kot tudi v drugih zahodnoevropskih državah vključno s Slovenijo postal priljubljen hitri prigrizek, še posebno po koncu "prekrokanih" noči, je bil predmet raziskave britanskih inšpektorjev za prehrano.

Ti so ugotovili, da döner kebabi povprečno vsebujejo izjemno visoke količine soli in maščob, poleg tega pa so sestavljeni iz različnih vrst mesa, tudi tistih, ki jih naj ne bi bilo med sestavinami.

Problem je preobilje soli in maščob
Če pojeste en kos nacionalne turške jedi, vnesete v telo skoraj natanko toliko soli, kot jo človeško potrebuje v enem dnevu (98 odstotkov), poleg tega zaužijete 1000 kalorij, kar je polovična dnevna potreba po kalorijah za ženske in 150 odstotkov dnevno priporočenih nasičenih maščob. "Najhujši" kebabi vsebujejo 1.990 kalorij, še preden se jim doda zelenjavo in prelive.

Majhni ali veliki - vseeno je
Avtorji raziskave trdijo, da je raziskava razkrila osupljive številke glede sestavin döner kebabov. "Kebabov seveda nikoli ne bi vključili v dieto, a ravni nasičene maščobe in soli sta resnično zaskrbljujoči," pravi Geoffrey Theobald, vodja raziskave. "Nekateri mislijo, da je bolj zdravo, če naročijo manjši kebab, a razlika je minimalna."

Piščančji kebab s svinjskim mesom
V študiji so testirali 494 kebabov iz 76 različnih krajev, izkazalo pa se je, da jih je bilo veliko izmed njih tudi napačno označenih. 35 odstotkov döner kebabov je bilo tako sestavljenih iz različnega mesa, ki v meniju ni bil omenjen. Povedano z drugimi besedami - če naročite kebab iz le piščančjega mesa, je precej možnosti, da bodo v njem tudi druge vrste mesa. V dveh odstotkih testnih kebabov, ki so bili označeni za halal (beseda arabskega izvora pomeni "dovoljeno oziroma "čisto" za muslimane), so našli celo svinjino. "Popolnoma nesprejemnljivo je, da ljudje določene veroizpovedi nezavedno jedo meso, ki je proti njihovim načelom," zaključuje Theobald."

Koliko ti rezultati veljajo za Slovenijo, je seveda vprašanje, bi jih pa bilo zanimivo primerjati npr. s podatki o burekih.

J. R.


Zvončica sreda, 28. januar 2009 ob 00:19

No, jaz nen mela problemov z zdrovjon zavolo jih.....ga nesen pa ga ne mislin jesti....ka ne zavüplen takšin miksno-mletin zvarkon. Je te za lumpaje že tÜnka bojša za moj prleški želodec.Hihihi

Jernej sreda, 28. januar 2009 ob 10:09

Lačen trend jedi je se casoma tak spremenil taka nej za vörvati!
Sicer je marsi kaj nej zdravo!

...Samo trend FAST FOOD "hitre jedi" je se zavolo vecjega stresa zivlenja povecal.
Nega casa vse more hitro potecti..........

Nej samo Döner Kebab ali pa Dürum Kebab tüdi Pizza, Mc Donalds razni Hamburgeri itd. spada pod hitre jedi........

Saj ajde jedi kak, Prleska tünka pa Wienerwurstel pri Wurstel standi so tüdi nej gli zdravi!

Legionar sreda, 28. januar 2009 ob 16:58

Jernej je napisal/a:
Lačen trend jedi je se casoma tak spremenil taka nej za vörvati!
Sicer je marsi kaj nej zdravo!

...Samo trend FAST FOOD "hitre jedi" je se zavolo vecjega stresa zivlenja povecal.
Nega casa vse more hitro potecti..........

Nej samo Döner Kebab ali pa Dürum Kebab tüdi Pizza, Mc Donalds razni Hamburgeri itd. spada pod hitre jedi........

Saj ajde jedi kak, Prleska tünka pa Wienerwurstel pri Wurstel standi so tüdi nej gli zdravi!


Jaz bi še nekak pizzo nejmeje uvrstja med tote hitre jedi. Je vseeno testo, ki ga je treba spečti, pa speči se morejo tüdi fse sestavine gor na joj, pa tüdi znono je, odkod izvira pizza oz. kdo jo je zmisla...Italijani pa so glih ne znoni kak izumitelji fastfooda. Bolj bi reka, ka je pizza ene vrste pogača, pa tüdi dosti bolj dobra pa zdrava je od enega hamburgera...Respekt

Dejan petek, 27. marec 2009 ob 16:52

Dejan je napisal/a:
Ovi pri Tuši ma Kebab, toti pri avtobusni pa ma Kebap Nasmeh

Gnes sen vida, ka toti Kebap na avtobusni opet obratüvle Nasmeh

Jernej petek, 27. marec 2009 ob 18:16

Saj, či bi Avtobusna mela rejdni promet te bi tan Kebab dobro šao.
Samo mislin ka nede dogo otprejto mejo,

Makaveli petek, 27. marec 2009 ob 19:31

eh toti na avtobusni je ne dober...kolega ma rad kebabe pa je reka ka je tu nikšnih ne meja + tega pa je meja zaj zapreto ne ven zake je zej po odprja?Niman pojma

MHA petek, 27. marec 2009 ob 19:58

Že po je odpreto? Hjooj Ve vendar nede dugo meja.

Dejan petek, 8. maj 2009 ob 11:16

Toti na avtobusni je hitro obupa. Zanimivo, ka mo te tü ne gre al kak... Jas pa sen si zej misla, kak bon meja blizi do kebaba, či bon lačen grota Jajks

Lokal "odam" v najem Hihihi

MHA petek, 8. maj 2009 ob 12:20

"Inf" tel Hihihi Toti je zej ze drugic obupa?

Nela petek, 8. maj 2009 ob 14:40

A ze je zaprja? Zanimivo. Mislec

MILAN petek, 8. maj 2009 ob 21:24

Hjooj samo tünka
kej pa KEBAP
MATER VAMA PRLEKIMA

MILAN petek, 8. maj 2009 ob 21:25

Heoa DA MALO VIŠE JEDETE OVO NAŠE BILI BI JAČI

Jernej petek, 8. maj 2009 ob 21:42

Jernej je napisal/a:
Saj, či bi Avtobusna mela rejdni promet te bi tan Kebab dobro šao.
Samo mislin ka nede dogo otprejto mejo,


Mislec ..tak kak san pravo!



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.