Legionar petek, 26. julij 2013 ob 15:47

V SVARILO PRIJAVLJENIM NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE, KOPIRAM ZAPIS IZ SVOJEGA FACEBOOKA, KJER SEM OPISAL, KAJ SE JE NEKAJ DNI NAZAJ ZGODILO MOJI ŽENI. PREBERITE SI, IN NAJ VAM BO V SVARILO IN OPOMIN, KAJ SE VAM LAHKO ZGODI NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE!

Dne 23. 7. je moja žena prejela obvestilo Zavoda za zaposlovanje o izpisu iz evidence. Kot razlog navajajo kršenje 3.,4.,5., 8., ali 9. alineje prvega odstavka 129. člena ZUTD, kar naj bi pomenilo ,da se ni udeleževala Aktivne politike zaposlovanja. To pomeni, da so jo brisali iz evidence zato, ker se 4.6. in kasneje 14.6. ni udeležila pogovora s "karierno svetovalko" Angelo Marton. Naj povem, da smo na oba termina imeli dogovorjen in nujen pregled v Bolnici v Murski Soboti in sicer zaradi Evine zlomljene nogice in da se je N*******a zaradi obeh izostankov že pred tem po telefonu opravičila in zaprosila za nov termin , kar je povsem v skladu s pravili in vsemi zakoni. Ko se je drugič opravičila, je naletela na neprimeren in žaljiv odnos s strani "karierne svetovalke", češ da se izogiba pogovoru, da ji laže itd... Je to primeren odnos zaposlene na Zavodu za zaposlovanje??? Je treba brezposelne, ki so zaradi svojega položaja že dovolj prizadeti, še dodatno poniževati? Torej temu služijo Zavodi za zaposlovanje, ki so plačani iz davkoplačevalskega denarja? Da nadaljujem; zaradi tega je potem ženina referentka Jožica Puconja iz ljutomerskega Zavoda podala predlog za izpis iz evidence brezposelnih, predlog pa je izpeljala referentka Slavica Gerenčer na Zavodu v Murski Soboti. Tukaj se sprašujeva, kako so lahko postopek izpeljali povsem mimo vseh zahtevanih določb in zakonov, torej v popolnem neskladju z ZUP-om in tudi Zakonom za javne uslužbence. Kako moja žena, kot stranka v postopku, ni bila z ničemer seznanjena in tudi ne pozvana, da predloži svoja dejstva in argumente? Kajti v Odločbi o izbrisu jasno piše, da je bil postopek voden med drugim tudi v skladu z Zakonom o upravnem postopku, pa še zdaleč ni tako. Pa tudi prav noben člen iz ostalih navedenih zakonov in statutov s strani moje žene NI BIL KRŠEN, saj se je za izostanek pravočasno OPRAVIČILA, potem zaradi bolezni hčerke ZAPROSILA ZA NOV TERMIN tudi drugič (pa ga ni dobila), pa tudi v sami Odločbi o izbrisu iz evidence piše, da se za opravičljive razloge za opustitev programa APZ šteje med drugim tudi "zdravstveni razlogi ali nega družinskega člana, s katerim živi v skupnem gospodinjstvu..." Resda je to potrebno izkazati z zdravniškim potrdilom, ki ga tudi imamo, vendar moje žene nihče ni povprašal po njem. In že zaradi tega je bil postopek izpeljan v popolnem neskladju z ZUP-om, torej NEZAKONITO!Nihče je torej ni nič vprašal, nihče obvestil o postopku, kratkomalo so jo samovoljno izbrisali, po nalogu njene ljutomerske referentke in z žegnom ge. Gerenčer!

Seveda sva na odločbo takoj podala pritožbo, podkrepljeno z vso potrebno dokumentacijo, za vso šlamastiko in samovoljno ter nestrokovno ravnanje zaposlenih javnih uslužbencev na Zavodu za zaposlovanje v Murski Soboti in Ljutomeru pa pričakujeva tudi opravičilo. Naj povem, da se je moja žena poprej redno udeleževala dogovorjenih sestankov in svetovanj, prav tako tudi izobraževanj, da ne prejema nobenih sredstev in da jih tudi ni dobila, ko je odprla s.p. in kar je najbolj tragikomično: za srečanja s "karierno svetovalko", Angelo Marton, je zaprosila sama. In kaj se je zgodilo? Zaradi aktivnega sodelovanja v procesu iskanja službe je bila IZBRISANA IZ EVIDENCE BREZPOSELNIH. Bravo! Tako Zavod 'nagrajuje' tiste, ki pokažejo malo več volje? Super, res živimo v banana republiki. Kajti medtem ko se nekateri po leta in leta šlepajo na Zavodu in izogibajo vsakršnemu delu in na ta račun tudi lepo živijo, pa se jim nič ne zgodi, zakaj bi se potem človek trudil? Njej, ki ni bila pasivna in ni po cele dneve pijana hodila naokoli pa se smejala z drugih, ki so hodili na svetovanja in izobraževanja, pa se je zgodilo, da so jo kaznovali. In to mater s tremi otroki. Bravo država in bravo Zavod! In bravo ljutomerski in soboški zaposleni. Ne pozabiti, da ste plačani iz našega denarja in da ste tam zato, da brezposelnim nudite razumevanje in podporo, ne pa da ji JEBETE V ŽIVI MOZEG in ZGANJATE VZVIŠENOST . In ne pozabiti - JUTRI STE LAHKO ŽE VI NA NJIHOVEM MESTU! In nekaterim kar iskreno želim, da bi tudi bili. Pa tudi nad svojim poznavanjem zakonov in postopkov, ki jih vodite, bi se lahko zamislili. In zdaj se lahko samo vprašamo; koliko ljudi na tak način nategnejo in zbrišejo iz evidenc, da se potem lahko trkajo po prsih, da se je za tolko in tolko procentov zmanjšala brezposelnost? Kajti drugače niso za nobeno rabo; moja žena v vsem tem času , kar je na Zavodu, ni dobila niti ene same, samcate napotnice. Vse kar so ji tam rekli glede dela je bilo to, da naj se gre ponujat naokrog. Halo? Kaj je moja žena kurba ali kaj ali naj bi to postala? Si jo to hoteli rečti? In to mi plačujemo... Upam, da se bo nekdo v prihodnjem krčenju in rezanju javnih sredstev, denarja in javnih uslužbencev spomnil tudi malo na njih. Pa ne mislim na vse, ampak veliko jih je tam takšnih, ki tja ne sodijo!

Ivek petek, 26. julij 2013 ob 17:48

Državna statistika bo zapisala: število brezposelnih upada.

Moj sosed je pravkar končal ne vem kateri tečaj aktivne politike zaposlovanja, pa še vedno ni zaposlen. Zadnji tečaj je trajal kar 88 ur, to je več kot nekateri predmeti v gimnaziji ali na faksu.

Predavatelji dobivajo honorarje za rezultate pa ne odgovarjajo.

Karijerni svetovalci ( ne vem kakšno karijero svetujejo recimo delavcu z osnovno šolo) pa imajo službo za nedoločen čas in lepo plačo, ne glede na uspeh.

Če bi uslužneci Zavodov za zaposlovanje bili plačani po številu novo zaposlenih, bi morali še doplačati za stroške, ki jih naredijo v službi.

Po mojem mnenju so tako organizirani Zavodi za zaposlovanje relikt nekega drugega sistema in potrebni temeljite zakonske in strukturne prenove.

Upravičeno se je vprašati ali so v neoliberalnem kapitalizmu sploh potrebni? Ta rabi zgolj zasebne posrednike (mešetarje) za delovno silo.

TUNČEK petek, 26. julij 2013 ob 20:31

Is obojega sledi, da so toki zovodi in tüdi centri za socialno delo, birokratske trdnjove, ke bi jih bilo treba zbrisati is obličja držove in napraviti nove z meje zaposlenimi in popunoma strokovnimi lidmi z dobro mero sočütja do prizadetih lidi zavolo jihovih problemof.

Tokih in podobnih zgodb je dosta čüti ot lidi in tüdi za prešteti po cajtingah. Birokroton ke delajo veke napoke pa se nič ne zgodi - ge je tü držova in nadzorne slüžbe, či sploh opstojajo ?! Šokiran

Dejan ponedeljek, 5. avgust 2013 ob 12:07

S totimi zavodi je nejbojše meti čim meje opravka. Enin na žalost pač ne gre brez tega. Z zavodon sicer niman izkušenj, ker nikoli nesen bija tan prijovleni, so pa še drüge takše podobne ustanove, ki sen gda kej nüca. Pa sen vedno meja občutek, ka izmed 10ih, ki tan delajo, noben neje meja pojma o čen sploh gučin, gda sen ša to po kakšni nasvet ali kej rihtat... Hjooj Bi pret som tisto "zgugla".

Legionar ponedeljek, 5. avgust 2013 ob 13:51

Glih danes je prišla Odločba na pritožbo, s kateri je izbris iz Zavoda razveljavljen. Se pravi,
da je bil neupravičen in to zaradi nevestnega in malomarnega dela tam zaposlenih državnih
uslužbencev!

Seveda pa zadeva še zdaleč ni končala, podala sva tudi že prijavo na prisojne institucije. Priznam pa, da ne pričakujeva, da se bo karkoli rešilo, saj je v naši državi to nemogoče, državni uradniki pa zaščiteni kot kočevski medvedi.

pravični ponedeljek, 5. avgust 2013 ob 14:34

Super, Legionar, da sta uspela s pritožbo. To ja

Iz tega se vidi, da veliko krat delajo v raznih ustanovah zelo po domače. Šokiran Žalosten Mislec Hjooj Hudi

In bom spet ponovil, kot že nešteto krat. Jaaa

V JU/JS uvesti disciplino in red, kot v gospodarstvu. To ja

Če si dober OK, če ne pa knjiga. To ja

Veliko je ljudi, ki so dobri in pošteni in bi bili veseli, če bi imeli delo. To ja

In se ne bi preseravali in lüft bremzali, kot marsikdo v JU/JS. Jaaa

Dejan, kot praviš okrog poznavanja pa itak drži kot pribito. Jaaa

Pred leti sem v eni državni ustanovi, javni uslužbenki pojasnjeval razliko med S.P. in D.O.O., ker teta očitno ni ločila, kaj je kaj. Šokiran Žalosten Mislec Hjooj Hjooj Hjooj Hudi

Tudi razlika med podjetnikom in obrtnikom ji ni bila jasna. Mislec Hjooj Hjooj Hjooj

Ehhh, škoda tipkovnice, ker je podobnih primerov nešteto. Hihihi


gorgona ponedeljek, 5. avgust 2013 ob 17:51

tudi jas sen bija prijovlene na zavode pa se mi je zdelo ka je zavod sam ena veka papirologija,pa papir za tisto pa papir z ono,niso mi porihtali niti ene same službe vse som,če sen slučejno priša ke pita tak izven termina mi je blo že zabrušeno te pa te je tota pa tota vura,gda sen šteja pitate za kakšo napotnico za delo,ker pač glejan z tega ka če bon mogoče pret priša notre mi je stalno dola negativno volo,pa po 3 dneh me je poslola na razgovor to na bobinsko cesto,enio pa ka so zdrave pa jih non stop vidiš ka hodijo po lotmerke,al pa še huje na držovne bone hodijo kupuvat vino,tisti ke pa res nemajo ke za na tajer date dece pa ne dobijo ka mojo morte za 1 meter preveč zemle...kera jin ne hasne

Legionar ponedeljek, 5. avgust 2013 ob 21:25

Hočeva, da za nevestno, in malomarno delo tudi kdo odgovarja. Ker pa je po mojem mnenju šlo tudi za maščevalnost, pa še toliko huje!

Bomo videli, kaj bo z obravnavanjem pritožb in dopisov, ki sva jih poslala na Ministrstvo in Zavod v LJ. Bojim se, da nič.

Bojim se, da se kaj takega dogaja ogromno ljudem, in da so ljudje povečini samo tiho. Včasih kdo reče, da se izpostavljava in da jamrava, ampak naj si ljudje mislijo kar čejo, vendar namen ni jamrati in se delati ubogega. Če je le mogoče, pač hočeva javno in glasno povedati, kaj država preko svojih institucij dela ljudem! Ne bojiva se nikogar.

Krpan sreda, 7. avgust 2013 ob 09:18

Legionar si pa resen hitro doba odgovor na pritožbo !

Jaz sen se na odločbo centra za socialno delo pritoža že lani junija pa še do gnes nesen doba odgovora z ministrstva za delo družino pa socialne zadeve.

Venda nemajo zadosti strokovjakov ka bi mi napisali odgovor se sen se pritoža zarati sistemske napake kere delajo na centrih pa nemajo pojma ka s takin delon kršijo vse zakone in to zaradi neke direktive podzakonskega akta kerega je zmisla Svetlik minister pahorove vlade.

Za ene so podzakonski akti ke si jih zmislijo birokrati bok pa batina, zakoni pa za jih sploh ne valajo. Zato se ne čudin, da je ostalo tejko lidi brez otroških dodatkof pa štipendij za jihovo deco. Poleg vsega pa so jihova deca še lačni zato ka starši nemajo penez ka bi jin južne pa kosila plačuvali v šoli !

Legionar sreda, 7. avgust 2013 ob 13:22

Odločbo je moja žena dobila tako hitro verjetno zato, ker je že telefonsko dala zaposlenim na Zavodu v MS in Ljutomeru vedeti, da gre za veliko šlamparijo z njihove strani in da so tokrat res brcnili v meglo. In ker je zadeva z najine strani (pa še z ene druge, katere ne bom omenjal) šla na nekaj naslovov, so se jim verjetno tudi malo začele tresti hlače. In kot sem omenil; midva ne bova kar tako odnehala samo zato, ker sva sedaj dobila odločbo na pritožbo in v kateri piše, da je pritožbi v celoti ugodeno.

Bi pa sedaj napisal še to, da je žalostno, da brezposelnim ljudem, ki so prijavljeni na Zavodu, kaj takega počnejo someščani, znanci, sosedje itd... Isto velja za CSD. Vsakodnevno se srečujemo v našem malem mestu, se videvamo in ni mi jasno, kako lahko tak človek potem nekomu pogleda v oči. Velja za vse, ne samo za naš primer, da ne bo pomote. Kako so lahko v službi tako birokratsko brezčutni? Zakaj zganjajo nad že itak prizadetimi ljudmi represijo in kažejo svojo moč, namesto da bi jim pomagali in prisluhnili? Hitro se namreč lahko zgodi, da bodo tudi oni kje višek in da bodo pristali na Zavodu. Brezposelnost je za odraslo in zdravo osebo že itak dovolj velik hendikep in sramota, služb pa ni oz. jih je zelo malo. Ne rečem, da kdo noče delati; ampak več je takih ki bi radi delali, pa nimajo kje ali pa nimajo določenih pogojev za to. Obravnavajo jih pa isto kot tiste, ki se že leta izogibajo vsakršnemu delu ali iskanju zaposlitve. Naj malo ločijo zrnje od plev, ne pa da jih obravnavajo kar vse po istem kopitu. To ni prav in ni pošteno. In čas bi bil da se kdo malo zamisli nad tem in malce popuca in naredi selekcijo tudi med tam zaposlenimi.

jozejuz sreda, 7. avgust 2013 ob 15:37

Na teh raznih zavodih moraš konkretno iskati, da najdeš kakšnega sposobnega, ki ve za kaj se gre. Ponavadi je tako, da če kdo kaj rabi, kliče okoli po Sloveniji po teh zavodih in centrih, da se pozanima pri večih. In potem mogoče naleti na kakšnega, ki dejansko ve, za kaj se gre.

Sploh pa ti centri delajo kak se jim zdi pa kdaj se jim ljubi. Na neko odločbo, katere zakonski rok je 30 dni, čakamo po pol leta ali več. V tistem času je seveda za nekoga že ključnega pomena, da ima novo odločbo in s tem kake olajšave. Tam pa noben ne odgovarja za to. Me zanima, če bi navaden smrtnik kdaj kaj moral vrniti v nekem roku in bi ga presegel za 6 ali večkrat, kaj bi se zgodilo.

Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.