Nela petek, 21. marec 2008 ob 02:02

Dars upa na tri milijone prodanih vinjet

Na odločitev vlade, da s 1. julijem 2008 uvede vinjete za osebna vozila, so se odzvali na Darsu. Marsikaj v zvezi z uvedbo vinjet še ni znano.

Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec je pojasnil, da je skozi terminski načrt možno speljati vse naloge, ki so potrebne, da bo sistem vinjet 1. julija 2008 deloval. Nemec je povedal, da bo sistem, ki se uvaja, povzročil nekatere dodatne stroške, za katere analiza se še izvaja.

Na daljši rok je vinjetni sistem glede na obstoječega zagotovo cenejši, je poudaril Nemec. Finančna vzdržnost Darsa je odvisna predvsem od količine prodanih vinjet, kar se tiče cene, pa se ocenjuje, da bo vinjeta dostopna vsem državljanom, s tem pa se bo doseglo čimvečje število ljudi na avtocesti, kar je pomemben vidik varnosti in pretočnosti v državi, je povedal Nemec in dodal, da je po njihovih dozdajšnjih ocenah številka nekje okoli tri milijone prodanih letnih in polletnih vinjet tista, ki zagotavlja po veljavni ceni primerno finančno vzdržnost Darsa glede nadaljnjega poslovanja.

Koliko vinjet mora prodati Dars?

Prihodki od cestnin (2005)..........135 mio. evrov
Prihodki od cestnin (2006).........152 mio. evrov

0,5 mio. letnih vinjet...................27,5 mio. evrov
3,5 mio. polletnih vinjet..............122,5 mio. evrov
Skupaj.....................................150 mio. evrov

Bo cestnin pobranih več, kot jih je danes?
Na Darsu računajo, da bo predvsem s povečanjem tovornega prometa prišlo do več pobranih cestnin, predvsem zato, ker se bo na ta način ocestninilo tudi tiste ceste - okoli 30 odstotkov je takih -, ki se do danes niso cestninile.

Kdo bo tiskal vinjete, še ni znano
V primeru, da zbrana cestnina v prihodnje ne bi pokrivala vseh stroškov, ki jih ima Dars, vključno z vračili kreditov, pa bo treba zagotoviti sredstva za plačilo vseh teh obveznosti iz nekega drugega naslova, bodisi z dodatnim zadolževanjem ali pa iz državnega proračuna.

Kar se tiče tiskanja vinjet, na Darsu zatrjujejo, da ni z nikomer vnaprej kar koli dogovorjeno in da bodo skladno z zakonom o javnih naročilih in pozneje z izbiro po določenem postopku znano, kdo bo izbran za tiskanje vinjet.

Dars bo kupcem povrnil do 9 milijonov evrov
V Darsu so še povedali, da bodo imetniki tablic sistema ABC (286.000 uporabnikov) in Darsovih kartic (15.600 uporabnikov) upravičeni do povračila dobroimetja na kartici, kar bo zneslo od 8 do 9 milijonov evrov. Prav tako naj bi po besedah Nemca vrnili kupnino kartic uporabnikom, ki so jih kupili nedavno.

Hitrost vožnje skozi cestninske postaje po uvedbi vinjet naj bi bila omejena na od 40 do 60 kilometrov na uro, še predvidevajo v Darsu. Nadzor nad "(ne)imetjem" kartice še ni urejen z ustrezno zakonsko podlago. Po njenem sprejetju bo določeno, kdo bo to nadziral, v prvi fazi pa naj bi bila to policija, so pojasnili na Darsu.


TEPA SE COJ TOTI KOMENTAR: Enkrat na leto se peljem v Koper. Kdo je tako nor (vlada JJ) da bo za en zrezek, kupil KRAVO. To je socializem.Zakaj ne morem plačati te (ene) vožnje. Avstrija ima 10 dnevno za turiste. TO JE KRAJA. Komaj čakam na VOLITVE. Adijo JJ.Buum..... folk bo JJju ploskal tudi ko jim bo poslal metek u čelo.... sej dejansko to JJ dela odkar je na oblasti... molze molze molze....na vsakem koraku nove obdavčitve, podražitve, položnice.... in folk mu ploska, mu čestita...in pravi KONČNo vinjete....tako dolgo smo čakali nanje...bravo....na kozlanje mi gre...Kozlam


Tak ze na veko tuhtajo o penezih, keko bi mafnili z prodajo vinjet.Samo tota vinjeta je ne slaba ideja, samo za uporabnike avtocest, za ostale pa ne. Je res noro, ka bos se 1 ali 2x pelo v LJ ali pa doj na morje, pa bos te pac mogo si kupiti vinjeto, ce bos steja na avtocesto.Haa

MILAN petek, 21. marec 2008 ob 08:15

Hihihi
mon idejo ka se prjovimo künštni prleki
za kontroliraje cestnin.
Tan v Kopri momo štajerca 13
v toten kunci pa nos je tak zadosti

Dejan petek, 21. marec 2008 ob 11:33

Ve či zej greš do Lublane pa nazej, cestnine pločaš negi 10 €. Tak ka či greš do morja pa nazej je te venda okoli 20 € al pa še kej kcoj. Tak ka takše veke razlike nede, či si boš küpa polletno vinjeto (za 35 al 38 al keko bo) pa ša na morje.

Nela nedelja, 23. marec 2008 ob 21:52

Dve tretjini vprašanih po vinjeto
Na boljšem le redni uporabniki avtocest


Na vprašanje v MMC-jevi spletni anketi, ali bodo kupili letno vinjeto, je pritrdilno odgovorilo 65 odstotkov vprašanih.

V anketi je sodelovalo 2.938 uporabnikov. Letne vinjete ne bo kupilo 22 odstotkov, 7 odstotkov je glede tega še neodločenih, 6 odstotkov pa je takih, ki svojega avtomobila nimajo.

Kot je znano, letna vinjeta sicer ne bo poceni, saj bo treba zanjo odšteti 55 evrov, za polletno 35 evrov, vozniki motornih koles pa bodo za letno vinjeto plačali 27,5 evra. Na boljšem bodo zlasti vozniki, ki avtoceste uporabljajo pogosto, na slabšem pa tisti, ki se tja odpravijo le občasno.

Vinjete bodo za osebna vozila obvezne od 1. julija, in sicer ne le tam, kjer smo doslej plačevali cestnino, temveč tudi za vožnjo po ljubljanski obvoznici.

Zvončica ponedeljek, 24. marec 2008 ob 01:52

Teko kak vinjeta za celo leto nas je že loni skoro koštalo ka si se pela proti morji....nej le to čimpret naštimajo pa tiste kobače doj sprovijo.

MHA ponedeljek, 31. marec 2008 ob 13:12

Brez vinjete? - Kazen do 1.200 evrov


Ljubljana - MMC RTV SLO

Ministrstvo za promet predlaga, da bi kazen za voznike, ki bi po avtocestah vozili brez vinjet, znašala od 500 do 1.200 evrov.

Prometno ministrstvo je namreč v vladno obravnavo poslalo predlog novele zakona o javnih cestah, ki naj bi ga vlada obravnavala že v četrtek, med drugim pa uvaja tudi t. i. cestninske nadzornike, ki bodo lahko pregledovali, ali vozniki imajo vinjete in jim izrekali tudi kazni.

Cestninski nadzorniki kot prometna policija?
Cestninski nadzorniki bodo zaposleni v Darsu in bodo za delo ustrezno usposobljeni. Poleg njih bodo nadzor nad uporabo vinjet opravljali tudi cariniki, policisti in prometni inšpektorji. Naloge cestninskih nadzornikov bodo:
- izvajanje hitrega postopka o prekršku (torej izdaja plačilnega naloga v primeru storitve prekrška)
- iz prometa bodo lahko izločlili vozilo, ki ne bo plačalo cestnine ali ne bo imelo vinjete,
- od voznika bodo lahko zahtevali, da pokaže prometno in vozniško dovoljenje,
- zahtevali bodo lahko, da voznik predloži vinjeto,
- vozniku bodo lahko prepovedali nadaljnjo vožnjo po cestninskih cestah,
- na vozilo bodo lahko namestili tudi tehnično napravo, ki bo preprečevala nadaljnjo vožnjo z vozilom.

Cestninski nadzorniki bodo sicer morali nadzor izvajati na krajih, kjer bo voznikom, ki ne bodo plačali vinjete ali cestnine, omogočen nakup vinjete ali plačilo cestnine. Denar, ki se bo natekel v blagajno s pobranimi kaznimi, pa ne bo šel v državni proračun, temveč bo namenjen za financiranje nalog upravljavca cestninskih cest.

Dars za zdaj ne komentira
Kako bodo izvajali zakon in ali so imeli na predlog zakona kakšne pripombe, smo v MMC-ju želeli izvedeti tudi od Darsa, kjer so nam povedali, da so se z ministrstvom za promet sproti dogovarjali, vendar zakona, dokler ni sprejet vsaj na vladni seji, ne morejo komentirati.

Za pobiranje cestnine sta na Darsu sicer zaposlena 402 delavca. V prvi fazi bo iz področja operativne izvedbe cestninjenja premeščenih približno 100 delavcev, nekatere tudi v službo za izvajanje nadzora nad uporabo vinjet. Na Darsu so za MMC še zagotovili, da odpuščanje delavcev ni predvideno.

Če bo predlog zakona na četrtkovi vladni seji sprejet, bo nadaljeval pot v parlamentarno obravnavo. Minister za promet Radovan Žerjav si želi, da bi se to zgodilo po skrajšanjem postopku.



Adijo ne, toti pa so zej po provo steelili Hjooj 1200€ Hjooj

Zvončica ponedeljek, 31. marec 2008 ob 23:44

Tak se pre grah češe.....ve pa na cestah tak nega drÜgega (polek lÜken) kak en celi bataljon inkasantov....Hjooj

Nela petek, 11. april 2008 ob 13:48

Kaksne bodo vinjete?

zelene ali oranzne


1. julija bomo na avtomobile že lepili vinjete. Oblikovali so jih na Darsu, vlada jih mora le še potrditi.

Dejan sobota, 12. april 2008 ob 02:17

Jas pa sen misla ka bodo v obliki srčeka Ljubezen I Feel Slovenia Hihihi

MHA sobota, 12. april 2008 ob 14:50

Ali pa tisti znak, kak je za precedüvaje EU-ji Kadilec

Zvončica nedelja, 13. april 2008 ob 02:09

Lehko de mutant obojega pret naštetegaZverižjeni

MHA četrtek, 24. april 2008 ob 20:15

Hehe Hahaha kej je zej blo po poročilih. V parlamenti so meli debato o vinjetah, te pa je Jelinčič guča za vinjete, zake gor na vinjeti nede slovenskega promocijskega slogana I feel Slovenia. Te pa je reka, "Če nič drugega, bi Hrvatje, ki bi morali kupiti polletno vinjeto, pol leta gledali v tisto osovraženo Slovenijo in bi pljuvali in 'šinfali'", je uporabo slogana pojasnil Jelinčič.Na zadnje urejal: MHA, dne: četrtek, 24. april 2008 ob 19:30

prlek1825 četrtek, 24. april 2008 ob 23:30

jaz mislim ke so tote vinjete super! zej de vse pravično med državljani v cestnini! tisti v ljubljani mojo itak vse pri koriti ke neso trebali do zej nič plačuvati, zej pa se teko bunijo! zamislite si samo keko pride enega prleka ke pride v ljubljano ke ke reši, ovega pa nič, zej pa se bunijo! edino pravično ke so lehko naredli, zej še samo upejmo ke nedo ke prikolic zmrdali!

MHA četrtek, 24. april 2008 ob 23:38

Pret je ne blo pravično, pa zej nede pravično. Pret je ne blo pravično za tiste keri se dosta vozijo po AC, zej pa nede pravično za tiste keri se enkrat na leto pela po AC predvsen turisti.

prlek1825 četrtek, 24. april 2008 ob 23:47

isti drek ti je v avstriji! jaz mislim ke de zej z vinjetami vseeno bol pravično!

Dejan četrtek, 24. april 2008 ob 23:47

Seveda bode pravično. Turisti, ki fsi grejo prek Slovenije na hrvaško morje, nej tüdi nekej pri nas pistijo, ne pa samo ceste vničovlejo Nasmeh
Za mene, či gren 1x na leto dol na morje pa küpin polletno vinjeto, se mi zej bol sploča kak pret. Keri pa se fsakši den vozi po AC pa se mo itak sploča.

prlek1825 četrtek, 24. april 2008 ob 23:50

drugo bi blo če bi vinjeta prišla 100 al pa še več € letna, zej pa tudi nede tak pretirano droga ke si je nebi vsaki mogo privoščiti! lidje preštidirejte če greš samo enkrat na morje je že moš pol plačene! pa ziher gre vsaki skoron enkrat na morje, pa še kej morti v ljubljano al pa kon inda pa je še vseeno na bojšem al pa na istem!

prlek1825 četrtek, 24. april 2008 ob 23:54

na turiste keri silijo k hrvotom pa se resen nemo ozirali keko do pločali! ke pa nečejo ostati ana našem morji! hehe! pa mi kda smo v keri držovi tudi nišče nič ne pita keko boš pločo, keko mojo teko pač moreš pločati! pa sej če kom potuvleš si tak na takšne stvari navajeni ke moreš pločati!

Zvončica petek, 25. april 2008 ob 00:48

Po Nemčiji pa se bogovsko voziš brez ka kejkoli pločaš.....kak pa je te to jin uspelo????

MHA petek, 25. april 2008 ob 16:21

Pa še švabi mojo bojše AC kak pa mi, ki plačüvlemo Hjooj



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.