stajerc13 sreda, 27. februar 2008 ob 09:04

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/299825/

EMA stane


Žalosten

optix sreda, 27. februar 2008 ob 09:10

ma ce se je vse do zdaj v tej drzavi podrazilo,potem me niti ne cudi, da bo RTV narocnina visja.

erof sreda, 27. februar 2008 ob 10:26

Butl Se nemajo nič pametnega na rtvslo in samo oni pobirajo naročnino v bistvu pa tako al tako kabelsko morraš plačati kjer je že vse zajeto...
Isto kak DADAS za avtorske pravice skladb...nekdar se je to od prodaje plošč-kaset-cd jev plačalo zej še to exstra pobirajo kar je že zajeto v rtv naročnini...par norcev ki si je to zmislilo dobro kasira in živi na toti račun penezi pa itak ne grejo za tisto kar je namen...avtorjem pesmih....
Vse to je ena veka oderuška mafija ki jo država podpira....Klejen Strelec

MHA sreda, 27. februar 2008 ob 13:53

Mene tüdi ne čüdi ka do zdignoli, čiglih je JJ obeča ka de ukina naročnino. Na RTV SLO pa drügo tak ne glejan kak vremen.

stajerc13 petek, 29. februar 2008 ob 13:20

IV. ODJAVA SPREJEMNIKOV
IN DRUGI NAČINI RAZBREMENITVE OBVEZNOSTI PLAČILA

14. člen

Zavezanec ni dolžan plačevati RTV prispevka, če:
- je po pozivu Radiotelevizije Slovenija, za katerega je le-ta pridobila podatke v skladu s 15.e členom ZRTVS, podal izjavo v roku, določenem v 3. členu tega pravilnika, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je seznanjen z zakonskimi posledicami neresnične izjave,
- ga je Radiotelevizija Slovenija oprostila plačevanja prispevka v skladu s 15.a členom ZRTVS,
- je odjavil vse vrste sprejemnikov na način, predpisan v 15. členu tega pravilnika.

Zavezanec ni dolžan plačevati RTV prispevka za televizijski sprejemnik, če:
- je po pozivu Radiotelevizije Slovenija, za katerega je le-ta pridobila podatke v skladu s 15.e členom ZRTVS, podal izjavo v roku, določenem v 3. členu tega pravilnika, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega televizijskega sprejemnika ter da je seznanjen z zakonskimi posledicami neresnične izjave,
- nima zagotovljenih tehničnih pogojev za sprejem vsaj enega televizijskega programa Radiotelevizije Slovenija
- je odjavil televizijski(e) sprejemnik(e) na način, predpisan v 15. členu tega pravilnika,
vendar je dolžan plačevati prispevek v višini prispevka za radijski sprejemnik.

15. člen

Zavezanec lahko odjavi svoj(e) sprejemnik(e) v kolikor na območju Republike Slovenije nima več svojega(ih) sprejemnika(ov), niti v svojih prostorih ne uporablja tujih sprejemnikov. Vlogo za odjavo sprejemnikov mora zavezanec podati pisno na predpisanem obrazcu za odjavo, ki je sestavni del tega pravilnika, v različici za fizične osebe in pravne osebe oz. posameznike, ki opravljajo samostojno dejavnost in ki mora vsebovati naslednje obvezne sestavine:
- sklicno številko zavezanca
- ime in priimek oziroma naziv zavezanca
- davčno številko oziroma identifikacijsko številko zavezanca
- naslov oziroma sedež zavezanca
- izjavo, da zavezanec nima več svojega in da v svojih prostorih ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je seznanjen z zakonskimi posledicami neresnične izjave
- navedbo razloga za odjavo sprejemnika
- obdobje, za katerega zavezanec odjavlja sprejemnik
- vrsto sprejemnika (radijski oz. televizijski sprejemnik), ki je predmet odjave ter za pravne osebe in posameznike, ki opravljajo samostojno dejavnost dodatno še število in vrsto rabe odjavljenih sprejemnikov
- navedbo dokaza, ki utemeljuje resničnost podane izjave
- lastnoročni podpis zavezanca.

16. člen

Omejitve pri odjavi sprejemnikov

Sprejemnik(e) je mogoče odjaviti začasno za obdobje, ki je omejeno na največ tri leta. Po izteku obdobja začasne odjave se šteje, da oseba, ki je podala izjavo, postane zavezanec za plačilo RTV prispevka, razen če je Radioteleviziji Slovenija pred potekom roka odjave ponovno podala izjavo na način, predpisan v 15. členu tega pravilnika. V kolikor ni navedeno obdobje, za katero se odjavlja sprejemnik, se šteje, da je izjava podana za dobo enega leta.

Odjava sprejemnika za nedoločen čas oziroma trajna odjava je mogoča le v primeru trajne izselitve iz Republike Slovenije, prenehanja obstoja pravne osebe oziroma posameznika, ki opravlja samostojno dejavnost, ter v nekaterih drugih izrednih okoliščinah, ki jih je zavezanec dolžan navesti in k svojim navedbam predložiti dokaze, s katerimi je možno ugotoviti dejstva, navedena v odjavi.

Dejstva, navedena v odjavi, se ugotovijo z dokazi, ki jih predloži zavezanec. V kolikor razloga za odjavo s posrednimi dokazi ni mogoče ugotoviti s stopnjo gotovosti in tudi v vsakem drugem primeru, lahko zavezanec kot dokaz predlaga ogled dejanskega stanja na naslovu, za katerega odjavlja sprejemnike. Ogled opravi pooblaščena oseba Radiotelevizije Slovenija, in sicer v roku treh mesecev od dneva pravilno podane odjave.

V kolikor zavezanec na način iz prejšnjega odstavka ne utemelji odjave sprejemnika (ov), je dolžan na obrazcu iz 15. člena tega pravilnika svoj podpis overoviti pri notarju, sicer odjava ni veljavna.

17. člen

Zavezanec plačuje RTV prispevek do vključno meseca, v katerem je podal popolno izjavo oziroma do vključno meseca, v katerem RTV Slovenija odloči o razbremenitvi obveznosti plačila RTV prispevka na podlagi 14. člena tega pravilnika.


V. DRUGI POSEBNI POGOJI

18. člen

Na območju, kjer se zaradi racionalnosti uporabe frekvenčnega prostora in finančnih sredstev ali drugih utemeljenih razlogov opusti pokrivanje območja s prizemeljskimi omrežji in je zagotovljeno sprejemanje le prek satelita oziroma prek kabelske mreže, so imetniki sprejemnikov zavezanci za plačevanje prispevka pod pogojem, da jim Radiotelevizija Slovenija z začasno oprostitvijo ali zmanjšanjem prispevka ali na drug ustrezen način prispeva najmanj tretjino dodatnih stroškov za nabavo opreme za spremljanje programov po satelitu oziroma po kabelskem omrežju.

Ustrezne oziroma neustrezne tehnične pogoje za sprejem programa Radiotelevizije Slovenija, posredovanega prek zemeljskega omrežja, se ugotovi z meritvami, ki se opravijo v skladu z ustreznim pravilnikom, izdanim s strani pristojnega ministrstva.

V vlogi za opravljanje meritev mora zavezanec zagotoviti, da njegov televizijski sprejemnik in antenska naprava ustrezata pogojem za sprejem programov Radiotelevizije Slovenije ter da nima zagotovljenega signala za sprejem omenjenih programov prek kabelskega sistema.


VI. KONČNA DOLOČBA

19. člen

Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov, o evidenci naročnikov ter o načinu plačevanja RTV prispevka (Uradni list RS, št. 39/2000, 19/2001).

Predsednik
Sveta RTV Slovenija
mag. Janez Kocijančič, l.r.

stajerc13 ponedeljek, 3. marec 2008 ob 14:15

Vsi bi lahko rekli, da program ni dober. Ko pa je vprašanje kako in v kaj bi ga spremenili, pa ima vsak svoje poglede. Eden bi več športa, drugi več nadaljevank, treji filmov, pa zabavne oddaje, pa več muzike,..........,
pa več oper, pa več dram, pa več politike, pa več ........
Skratka, tudi če bi se kaj spremenilo, bi vedno en del gledalcev bil nezadovoljen. Vsekakor, pa se moramo strinjati, da morajo dobiti nekaj tudi gledalci, ki ne bodo nikoli dobili nič od komercialnih televizij. Moramo se tudi strinjati s tem, da je večino vsebine določa že programski svet, katerega čalani so predstavniki določenih skupin (šport, kultura, organizacije, ...). Če v tem kontekstu lahko nekdio zadovolji večino in manjšino gledalcev, potem je genij.

Pa vrnimo se nazaj na naročnino:
V Sloveniji je naročnina 132 € letno (vključen davek)

Pa poglejmo malo druge države:
Italija -------106 € (vključen 4% davek; lani 104 €)
Francija ----116 €
Irska --------158 €
Anglija -----201 €
Nemčija ----204 €
Finska ------208 €
Švedska ---221 €
Avstrija ----244 €
Norveška --256 €
Švica ------ 287 €
* Podatki veljajo za leto 2007. Za nove članice EU se nisem potrudil poiskati podatkov

Že na prvi pogled se vidi, da imajo nižjo naročnino le Italija in Francija.
Pa pustimo ob strani velike države, ki so neprimerljive z majhnimi. Le te imajo stroške/gledalca veliko manjše, prihodkov pa veliko več.

Vzamimo manjše države, ki so vsaj delno primerljive s Slovenijo:
Irska, Finska, Norveška, Švica
Pa bodimo še skromni in odštejmo Finsko, Norveško in Švico, ki imajo neprimerno boljši standard kot Slovenija.
Ostane Irska, ki plačuje 158 € naročnine.
To je približno 20 % več.

V Sloveniji, pa govorimo o dvigu naročnine s katero bi pokrili zgolj inflacijo, ali pa še to ne.
Že samo elektrika nafta, bencin, ..... so se podražile za več.

OK, obveljala bo volja ljudstva (bolje rečeno parlamenta).
Če se bo odločila za tako naročnino kot je, bo pač realno manj denarja.
To pa posledično pomeni tudi manj vsega (ali manj kvalitetnega).
Potem se seveda ne pritoževati, da bo scena TV dnevnika še nadaljnjih 10 let enaka.
Pardon, ne bo enaka: mize bodo bolj oguljene.
Resda ima RTV še druge prihodke, ampak naročnina predstavlja delež, ki ni nepomemben. Mislim da je okrog 30% (naj me sun_sun_sun popravi če so številke napačne).

Pa bo kdo rekel: Pa ukinimo javno televizijo in postanimo taki kot američani.
EU ima enotno stališče glede tega: Javna televizija mora obstati!
In jaz mislim, da je tako prav!

Zato jemljite naročnino kot davek za nekaj kar osebno rabite ali ne.
Tako kot plačujete (posredno) opero, dramo, balet, ......, pa čeprav še nikoli vživljenju niste bili na nobeni predstavi in tudi ne nameravate iti.

Hjooj

MHA ponedeljek, 3. marec 2008 ob 15:16

Mi smo z fsen primerljivi z drügimi držovami, san s pločami ne.

Zvončica nedelja, 9. marec 2008 ob 01:33

Mislin ka bi meni RTV SLO moga plačÜvati ka jih sploh glejan....če nebi blo Hribara (ki so ga gnes na trifrtole oddaje samo doj vgasnoli) pa včosih kakšega dokumentarca jih bogme nebi nejč glejala.Zverižjeni

Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.