Legionar sreda, 4. marec 2009 ob 08:48

Ker vidim ka je eden izmed soforumašov pisa o mojem nicku in Francoski Legiji Tujcev, odpiram na to tudi novo temo pa bi me veselilo, če bi tukaj podebatirali o tej -kar malce skrivnostni- vojaški enoti. V zapisi soforumaša Erofa sen namreč vida da njegovo znanje glede tega ni glih blesteče, naniza nam je sicer nekše podatke, prilepja pa slike od srpskega zločinca Miroslava Ulemeka-Legije, ki je služa v tej vojaški enoti. Ampak poznamo dosti kriminalcof, ki niti v vojski niso bili, taka ne ven zakej bi povezüva služenje v Francoski Legiji Tujcev s kriminalom.

Kak že omenjeno, mam znanca ki je v Francoski Legiji Tujcev preživja kar 15 let, doba čin sergent-a (kar je nekak enakovredno višjemi vodniki) in zej ša v eno vrsto penzije.

NJEGOVA INTERNETNA STRAN

V Erofoven zapisi sen zaslednja kar nekej neresnic, recimo toto ka obstajata dve Tujski legiji; Francoska in Španska. Obstaja namreč samo francoska Legija Tujcev, v špansko tujcev ne sprejemajo! Da pa ne gre za nikšno kriminalno organizacijo pa si lehko preberete malo tüdi na naslednjih linkih:

URADNA STRAN FRANCOSKE LEGIJE TUJCEV
Kako lahko tujci pomagajo vojski?
INTERVJU Z ROBERTOM MARKUŠEM

Veselilo bi me, če bi 'udarili' kakšno konstruktivno debato na toto temo, seveda brez kakšnega kregaja ali žaljenja, taka bi te Dejan prosa, ka ne bi zaklepa ali pa brisa tote teme , razen seveda kakšnih žalitev.Pomežik

Legionar sreda, 4. marec 2009 ob 10:19

Mogoče bi se za eno osnovno sliko o Legiji blo dobro prebrati naslednje (posebej apeliran na Erofa):

Francoska tujska legija je ena najbolje organiziranih vojsk, ki je v zadnjem času posredovala na praktično vseh kriznih žariščih sveta.

Kuvajt, Irak, Bosna, Kosovo, Afganistan, Haiti in Džibuti so prizorišča, kjer so zelo dobro izurjeni vojaki posredovali v zadnjem času ali pa so tam še vedno. Poseben fenomen je tujska legija zato, ker se vanjo lahko vpiše vsak, ki opravi zdravniški pregled in podpiše pogodbo, da se bo po polletnem preizkusnem obdobju uril in v njenih vrstah služil še najmanj pet let. V njene vrste se zatekajo tudi kriminalci, vendar pa jih ena najstrožjih vojaških ureditev na svetu brez večjih težav spravi v red.

Tako ime je tujska legija dobila zaradi svojih pripadnikov, saj je v tej vojski le 30 odstotkov Francozov, preostalo pa so tujci, ki podpišejo posebno pogodbo, na podlagi katere služijo najmanj pet let, v nasprotnem primeru pa morajo dezertirati.

Skoraj 200 let obstoja
Legija je bila leta 1831 ustanovljena na pobudo francoskega kralja Ludvika Filipa, ki je ravno takrat s svojo vojsko osvajal Alžirijo. Ker je bilo takrat na območju Francije veliko tujcev, predvsem iz Evrope, kralju ni bilo težko sestaviti velike vojske.

Z njo je hitro osvojil Alžirijo, zatem pa legionarje posodil španski kraljici Izabeli, ki je imela težave z uporniki. Ker je kraljica slabo skrbela za posojene vojake, so bile njihove vrste hitro močno razredčene, zato je francoski kralj v Alžiriji ustanovil novo tujsko legijo.

Ta je nato okoli 30 let kasneje odšla tudi v Mehiko, kjer se je za legijo odvil eden znamenitejših zgodovinskih bojev. Vojaki so namreč morali zavarovati vlak, ki je vozil zlatnike. Znašli so se v vasici Camerone, kjer jih je obkolila več kot 20-krat močnejša mehiška vojska, a legionarji so se bojevali več kot 10 ur in uspešno opravili svojo nalogo. Na koncu so bili sicer poraženi, vendar pa je vlak z zlatniki prispel na cilj, nekaj preživelim pa je posebno čast iskazala celo mehiška vojska.

Pomembna vloga v obeh svetovnih vojnah
Med prvo svetovno vojno je tujska legija, ki je pod svoje okrilje takrat vzela tudi številne Američane, pripravljene za bojevanje, bojevala številne pomembne bitke, med njimi tudi bitko za Verdun.

Kasneje je v drugi svetovni vojni veliko vlogo odigrala na Bližnjem vzhodu in na severu Afrike. Tujski legiji se je med drugo svetovno vojno pridružilo tudi veliko število Judov, ki so se pred nacističnim nasiljem zatekli v Francijo. Sicer je del tujske legije paktiral s francoskim uporniškim gibanjem, del pa z vlado v Vichiyju. Oba dela sta se v Siriji za kratek čas celo spopadla med seboj, a se je kasneje del legije, ki je deloval pod okriljem vlade, pridružil Gibanju za svobodno Francijo.

Katastrofa v Indokini
Najhujši poraz v svoji zgodovini so legionarji doživeli v Indokitajski, kamor jih je po drugi svetovni vojni poslala francoska vlada. Izgubili so več kot 10.000 vojakov. Zatem je legija sodelovala pri zavzemanju Alžirije, vendar pa ta zmaga ni imela posebnega pomena, saj se je Francija kmalu zatem Alžiriji odpovedala.

Do takrat se je tujska legija urila na alžirskih tleh, nato pa je svoj sedež preselila v Aubagne pri Marseillu.

Prisotna povsod po svetu
Od takrat se pripadniki Francoske tujske legije spopadajo s silami po vsem svetu. Tako so bili v Čadu, Zairu, Libanonu, Kuvajtu, v prvi zalivski vojni v Iraku, Somaliji, Kambodži, Bosni in Hercegovini, Ruandi, Centralni afriški republiki, Kongu, na Kosovu, v Makedoniji, Afganistanu, Slonokoščeni obali in na Haitiju. Trenutno so pripadniki tujske legije še vedno na Kosovu, v Afganistanu in Džibutiju.

Strogi pogoji za vstop
Veliko tujcev se za služenje v francoski legiji odloči, ker gre za zelo profesionalno vojsko z jasno določeno hierarhijo. Prednost za mnoge je tudi, da francoske oblasti nabornikov, ki se prijavijo za služenje, ne sprašujejo o njihovi preteklosti. Pogodba je z legionarjem lahko prekinjena, če ta ne upošteva ukazov in se ne prilagaja vojškemu načinu življenja, sam legionar pa pogodbe ne more prekiniti, razen ko se mu ta izteče, zato se v francoski tujski legiji soočajo tudi z veliko dezerterji.

Znani legionarji
Med znanimi legionarji so tako politiki kot tudi druge znane osebe. Nekateri imajo celo kriminalno preteklost. Tako naj bi v tem elitnem delu francoskih oboroženih sil služil tudi Napoleon VI., srbski kralj Peter I., monaški princ Louis II., danski princ Aage Danski in celo francoski predsednik Maurice MacMahon.

Med zdaj še živečimi politki je bil francoski legionar francoski ultra desničar Jean-Marie Le Pen. Pripadnik te enote francoske vojske pa je bil tudi upokojeni ameriški general Noman Schwartzkopf, ki je vodil ameriško vojsko v prvi zalivski vojni.

Črna stran legije
Ker tujska legija ne preverja morebitne kriminalne preteklosti svojih pripadnikov, je včasih tudi zatočišče zanje. Tako nekateri po koncu pogodbe nadaljujejo kriminalna dejanja, spet drugi pa se počutijo očiščene in se upokojijo.

Eden izmed najbolj znanih zločincev, ki so služili v legiji, je Srb Milorad Ulemek Legija. Svoj vzdevek je dobil ravno zaradi služenja v francoski vojski, znanje, ki ga je tam pridobil, pa je uporabil na bojiščih na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in na Kosovu. Bil je poveljnik enote rdečih beretk, ki naj bi bile na teh območjih odgovorne za številne zločine tudi nad civilisti. Leta 2003 naj bi bil odgovoren celo za izvedbo atentata na takratnega srbskega premierja Zorana Djindjića.

Pripadnik francoske tujske legije naj bi bil tudi Milorad Pelemiš, poveljnik 10. diverzantskega odreda vojske Republike srbske. Njegov odred naj bi bil odgovoren za najbolj krut poboj več kot 1.000 Muslimanov v okolici Srebrenice julija 1995.

Podobno je bil pripadnik francoske tujske legije tudi upokojeni hrvaški general Ante Gotovina, ki se trenutno v Haagu zagovarja zaradi domnevnih zločinov, storjenih nad srbskimi civilisti.

stajerc13 sreda, 4. marec 2009 ob 12:13

keko se meni zdi to neje Erof pisa...
bolj se mi zdika je skopirano od nekod..
takka jaz nebi Erofa drža za to ke piše..

ke pa se mene tiče sen proti bilokakšni vojski....dale sen od nje ali una od mene bojše se počutin...Žalosten
je pa resen ka mo vsak človik pač svoje gušte...

Legionar sreda, 4. marec 2009 ob 12:19

stajerc13 je napisal/a:
keko se meni zdi to neje Erof pisa...
bolj se mi zdika je skopirano od nekod..
takka jaz nebi Erofa drža za to ke piše..

ke pa se mene tiče sen proti bilokakšni vojski....dale sen od nje ali una od mene bojše se počutin...Žalosten
je pa resen ka mo vsak človik pač svoje gušte...
Toti članek sen skopira jaz. Ga pa priporočan Erofi zato ker je natrosja par neresnic o Legiji v eni prešnji temi. Je pa tüdi priporočljiv za vsakega ker želi ene osnovne informacije okrog toga...

Jaz sen sicer načelno proti kakršnemokoli nasilji, samo nisen pa proti vojski. Mislin ka bi fsaki moški moga iti v vojsko pa se nafčiti malo discipline pa spoštovanja avtoritete, či že drügega ne.Strelec Ali dobro, cejti so pač takšni ka moškin ne treba niti več tega.

Dejan sreda, 4. marec 2009 ob 13:03

Ja fsakši ma nekšo veselje s čin. Eni se pač navdušüvlejo nad avti, drügi nad vojsko, ... Jaz sen sicer ne nekši pristaš vojske pa niti nesen bija v vojski, da mi je ne trebalo iti. Bi pa ša, či bi moga. Sicer pa se mi zdi bojše, ka mamo nekšo profesionalno vojsko (či se pri nas temi lehko tak reče), ka se izurijo za razne zadeve. Bojše en rambo, kak 10 picekov Hehe Jajks Či pa pride sila pa mo že vsi prijeli za kakši kol pa se borili za našo državo Nasmeh
Enin pa gnesden ne bi škodilo, ka bi šli v vojsko, ka bi se nekšega reda nafčili pa ka bi kunec kuncov lehko sploh ločili, či je moški al ženska Hehe Či malo pogledneš gnesden toto mladino, ne veš, či je tip al baba. Sicer ma pa gnes den venda fsakši drügi premalo kil, ka bi sploh v vojsko lehko ša.

Ka pa se tote legije tiče, pa bi to nej bila nejbol izurjena vojska na sveti?

optix sreda, 4. marec 2009 ob 13:16

Ma ne ve ce je glh Legija tujcev najbolj izurjena vojska na sveti, oni so dejansko integralni del francoske vojske, profesionalna borbena enota.
Edina razlika je v tem, da pac pripadniki te enote so tujci dobrovoljci razlicnih nacionalnih, verskih in rasnih pripadnosti, njihov skupni cilj je sluzenje interesom Francije bilo kje na svetu.

Legionar sreda, 4. marec 2009 ob 18:25

optix je napisal/a:
Ma ne ve ce je glh Legija tujcev najbolj izurjena vojska na sveti, oni so dejansko integralni del francoske vojske, profesionalna borbena enota.
Edina razlika je v tem, da pac pripadniki te enote so tujci dobrovoljci razlicnih nacionalnih, verskih in rasnih pripadnosti, njihov skupni cilj je sluzenje interesom Francije bilo kje na svetu.
Se strinjam, jaz mislim ka je Legija res ena enota, ki se uri v izjemno trdi disciplini in včasih zlo težkih pogojih, ter da so to nekako 'univeralni' vojaki. Sicer pa pričakujem ka de se na forum logira en moj kolega, ki bi nam po 15 letih služenja v Legiji lehko poveda kaj več o ten.

Legionar sreda, 4. marec 2009 ob 18:41

PROMOCIJSKI VIDEO FRANCOSKE LEGIJE TUJCEVTo ja

Ex Sergent sreda, 4. marec 2009 ob 19:19

erof je napisal/a:
ker gospod LEGIONAR včasih nekej modruvle in se ma za nekaj exstra finega in misli ka je nekej več in da ne vemo kaj pomeni beseda legija sem izbrsko nekej kej de vam dalo odgovor LEGIONAR

nekaj stvari na themo LEGIONAR da si malo razbistrite videnje našega skrivnstnega legionara
_________________________________________________________________________
tujska legija izvira iz korzike[/b] tam so regrutirali in usposabljali [b]restante obsojene na smrt ki so po usposabljanju namesto imena in priimka dobili številko pod katero so bili registrirani in so izvajali likvidacije na ukaz po šifrah[/b]_________________________________________________________________________
med njimi so znani in to
Slavni pripadniki legije

* danski princ Aage Danski
* princ Dmitrij Amilakvarij
* Achille Bazaine, francoski maršal
* Ante Gotovina, hrvaški general
* Peter I Karađorđević, kralj Srbije in SHS
* Maurice MacMahon, francoski predsednik
* Zinovi Peškov, sin Maksima Gorkega
* Alan Seeger (1888 - 1916), ameriški pesnik
* Cole Porter (1891 - 1954), ameriški skladatelj
________________________________________________________________________
Moto legije je Honneur et Fidelité (slovensko Čast in zvestoba) (moraš se odloćiti hočeš biti SLO soldat al francoski in kje boš uveljavljal besedo Legionar ([b]da nebo incidetv za pezijo
kak hčejo yugo generali ke so nas šteli likviderati.....slo penzijo pa odškodnino
_________________________________________________________________________
Tujska legija je oznaka za vojaško formacijo nedoločljive velikosti,[/b] ki je bila prvotno ustanovljena na ukaz monarha; moštvo so sestavljali tujci, ki niso bili njegovi podložniki, ampak so se borili na njegovi strani.

Po navadi so bile to čisto najemniške enote in edine stalne vojaške enote v državi. Več takih legij se je pojavilo pred 20. stoletjem, do danes pa sta se ohranili le dve (v Franciji in v Španiji). http://sl.wikipedia.org/wiki/Tujska_legija
_______________________________________________________________________
"Legio Patria Nostra". MISLIM da laik ve kaj je [b]NOSTRA

______________________________________________________________________-


JAZ SE GLIH NEBI Z TEM IMENOM PREVEČ HVOLJO (LEGIONAR)

Na zadnje urejal: erof, dne: sreda, 4. marec 2009 ob 04:56



Naj se najprej opravičim, da bom na tej strani foruma napisal nekaj vrstic, ki pa niso ravno za sem, vendar jih bom vseeno, saj je EROF tukaj napisal nekaj neumnosti! Ali po svoji krivdi ali pa, ker je nepravilno poučen oz. seznanjem, se me ne tiče. Dejstvo je sledeče, da je EROF še eden takšnih, ki veliko znajo povedati na račun francoske Legije tujcev in celo trditi, a o Legiji nimajo pojma...
Zato Erof ne klati neunosti, še manj pa si ne delaj sramote, ker o Legiji nimaš POJMA. To pa lahko trdim zato, ker sem prebral nekaj tvojih vrstic, kjer govoriš, oz. pišeš neumnosti. Jaz če o nečem nimam pojma, se ne spuščam v debato ali pa napišem, da je to moje mišljenje, a najmanj tridim nekaj kar ne vem. Zato človek, na klati javno neumnosti, ker si delaš sramoto, zraven pa izpade, kot da si v kakšni oštariji in ti zaradi nekaj kozarčkov pamet peša oz. ti jezik hitreje leti kot trezno razmišljanje. Saj ravno zaradi takšnih luzerjev je resnica o Legiji tujcev popolnoma popačena.
Se opravičujem za direktno kritiko. Hkrati pa se na tvoje provokacije ne mislim odzivati, razen, če boš konstruktiven. Seveda na forumu oz. na pravi temi.

LP

optix sreda, 4. marec 2009 ob 20:18

Ex Sergent pa je verjetno avtor knjige.
Pozdravljen! Kul

Legionar sreda, 4. marec 2009 ob 20:24

Pozdrav R-ju tudi z moje strani!Pomežik To ja

prlek1825 sreda, 4. marec 2009 ob 20:29

joj legionar, jaz te ne poznam pa mislim ke drugi tudi ne, zej pa ti meni povej zake vsako stvor tak zakompliciraš!
vsake teko cejta se pojaviš te pa zakompliciraš vse tak ke se več ne ve ki ma bistvo rep pa glovo!

Legionar sreda, 4. marec 2009 ob 20:32

prlek1825 je napisal/a:
joj legionar, jaz te ne poznam pa mislim ke drugi tudi ne, zej pa ti meni povej zake vsako stvor tak zakompliciraš!
vsake teko cejta se pojaviš te pa zakompliciraš vse tak ke se več ne ve ki ma bistvo rep pa glovo!
Ne razmim. Odprja sem temo o Legiji in če ti ni všeč pač preskočiš. Ne ven v čem je problem...

Ex Sergent sreda, 4. marec 2009 ob 20:35

optix je napisal/a:
Ex Sergent pa je verjetno avtor knjige.
Pozdravljen! Kul


Pozdravljen. Gor

Jernej sreda, 4. marec 2009 ob 20:40

Ges san po nemškem tv-ji gledo opis ot francoske legije tujcev.
So se merili več vojskami ...z nemce in nizozemcami.

Meli so treninge v Francoskoj Gvajana južni ameriki, vec baze na sveti majo tüdi Afriki.
Ka san si najbole zapomlo je, ka je francoska legija tujcev za ene lidje drüga šanca živlenji.
Baje naj krajša pogodba traja 5let potem pa imaš pravico do drüge identitete in pravico do francosko državlanstvo.

Aja pri paradaj so seli zagnji ker korak francoske legije tujcev je počasneji (88 korakov na min.) kak ot ostale vojske. (120 korakov na min.)

Znan pa tüdi ka je tipično za nji ka imajo bele kape. Saj tüdi baret nosijo.

...to je vse ka snan ot francoske legije tujcev.

tota sreda, 4. marec 2009 ob 20:42

prlek1825 je napisal/a:
joj legionar, jaz te ne poznam pa mislim ke drugi tudi ne, zej pa ti meni povej zake vsako stvor tak zakompliciraš!
vsake teko cejta se pojaviš te pa zakompliciraš vse tak ke se več ne ve ki ma bistvo rep pa glovo!


Či je za tebe kej preveč zakomplicirano, enostavno klikni nekan drügan. Nihče te ne sili, ka se moreš vklučiti v debato al pa ka moreš kej šteti.

Ovačik pa svaka čast bivšemi legionari, pa dobrodošel na našen forumi.

Legionar sreda, 4. marec 2009 ob 20:48

Jernej je napisal/a:
Ges san po nemškem tv-ji gledo opis ot francoske legije tujcev.
So se merili več vojskami ...z nemce in nizozemcami.

Meli so treninge v Francoskoj Gvajana južni ameriki, vec baze na sveti majo tüdi Afriki.
Ka san si najbole zapomlo je, ka je francoska legija tujcev za ene lidje drüga šanca živlenji.
Baje naj krajša pogodba traja 5let potem pa imaš pravico do drüge identitete in pravico do francosko državlanstvo.

Aja pri paradaj so seli zagnji ker korak francoske legije tujcev je počasneji (88 korakov na min.) kak ot ostale vojske. (120 korakov na min.)

Znan pa tüdi ka je tipično za nji ka imajo bele kape. Saj tüdi baret nosijo.

...to je vse ka snan ot francoske legije tujcev.
Sej de nan Sergent ziher poveda kaj več o ten, je pa o toti tematiki nenazadnje tüdi za dosti viditi na youtube.Pomežik

Ex Sergent sreda, 4. marec 2009 ob 20:50

Hvala za dobrodošlico. To ja

tota sreda, 4. marec 2009 ob 20:51

Sen si poglednila tisti intervju v gorjen linki, pa moren rečti, ka je človik s takšin zanoson guča o legiji, ka bi še soma šla notri, či bi bila moški, por let mlejša, pa malo bol zainteresirana za fizične napore. Je blo čüti zlo zanimivo. Res pa je, ka lidje prinas zlo malo vemo o Francoski legiji tujcev, taka dobro, ka mamo zej knigo v slovenščini. Po mojen je človik lehko ponosen na sebe, res svaka čast.

Legionar sreda, 4. marec 2009 ob 20:51

Upan samo ka razmiš toto našo prleščino - vsaj za silo.Nasmeh



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.