MHA ponedeljek, 18. september 2006 ob 20:29

Hrvaška proga segla prek meje
Slovenska policija bo pojasnjevala v torek

Slovenija, 18. september 2006 18:16
Zagreb - RTV SLO/STA

Hrvaška policija je začasno prekinila vzdrževala dela na železniški progi, ko jih je slovenska policija opozorila, da posegajo v Slovenijo.

Gre za odsek Harmica-Vukovo selo na železniški progi od Savskega Marofa do Kumrovca. S Hrvaških železnic so sporočili, da jih je izvajalec del v petek obvestil, da bo moral začasno ustaviti dela, ki sicer potekajo že od junija.

Dela namreč potekajo skozi slovensko katastrsko občino in je zato potreben tehnični dogovor. Hrvaške železnice načrtujejo posodobitev 7.600 metrov dolge proge do Kumrovca do konca leta 2006. Pričakujejo, da bodo hrvaška in slovenska ministrstva čim prej uredila vprašanje omenjenega odseka, da dela ne bodo zamujala.

Na slovenski Generalni policijski upravi so potrdili, da je policija v Brežicah izdala opozorilo Hrvaškim želenicam, nadaljnje podrobnosti o dogodku pa so napovedali za torek.

V duhu izogibanja incidentom
S hrvaškega notranjega ministrstva so sporočili, da so dela začasno ustavili zaradi preventivnih vzrokov in v duhu meddržavnega dogovora o izogibanju incidentom

Dejan torek, 19. september 2006 ob 13:48

To s hrvoti se nede nigdor kunčalo, či do naši piceki samo kcoj glejali. Al pa dokič nedo sred Lublane na Prešernoven trgi začeli hrvoti ke povati.

MHA torek, 19. september 2006 ob 19:13

Ljubljana - RTV SLO/STA

V ponedeljek so začeli hrvaški delavci urejati odvodnjavanje ob Jorasovi hiši. Dela so dopoldne zaradi zapletov ustavili.

Ureditev odvodnjavanja je zahteval Joras sam, vendar ga moti, da so delavci začeli delati brez soglasja Sklada kmetijskih zemljišč, ki je lastnika zemljišča. Na oba bregova reke Dragonje so po zapletu prišli tako hrvaški kot slovenski policisti. Delavci so dopoldne delo prekinili, poroča TV Slovenija.


Ureditev okolice naj bi naročil lastnik bližnje igralnice Mulino Urban Cerar, proti kateremu naj bi Joras zaradi predhodnih težav pri ureditvi okolice sprožil tudi sodni postopek na koprskem sodišču.

Joško Joras je zaradi domnevno spornih posegov na zemljišču, ki ga ima v zakupu, vložil tudi kazensko prijavo na piransko policijsko upravo, o dogajanju pa bo obvestil tudi Sklad kmetijskih zemljišč in slovenski ministrstvi za notranje zadeve ter okolje in prostor.

Dogodek ob Dragonji je zadnji v septembrski vrsti zapletov. Ti so se začeli ob Hotizi in nadaljevali v ponedeljek z obnovo železnice med Savskim Marofom in Kumrovcem.

Po incidentu 20. aprila, ko je Joras med drugim padel v Dragonjo, je hrvaška policija na začetek ceste, ki vodi do Jorasove hiše, postavila cvetlična korita. Slovensko zunanje ministrstvo se je na dogodek odzvalo z noto hrvaški strani. Poudarilo je tudi, da stoji hiša Joška Jorasa na slovenskem ozemlju. Zagreb namreč trdi, da gre za hrvaško ozemlje, in meni, da je uredba piranskega sodišča, ki je 4. maja razsodilo, da mora hrvaška stran korita umakniti ali pa jih sme odstraniti tožnik Joško Joras, neveljavna.

Jernej torek, 19. september 2006 ob 20:07

Nesmimo se pistiti ot njih zajebavati. Ci do se nasi znali iti te rejd naredli!...ci do se znali itiVprašaj

MHA petek, 22. september 2006 ob 20:01

Zgodovina sporov o meji na območju Mure
Poskusi dogovora segajo v čas pred osamosvojitveno vojno

Slovenija, 14. september 2006 15:51
Ljubljana - RTV SLO

Dogovarjanje o meji med Slovenijo in Hrvaško sega pred leto 1991 in slovensko osamosvojitveno vojno.

Že v času nekdanje Jugoslavije so večkrat poskušali uskladiti katastre po toku reke Mure, po nastanku samostojnih držav pa so se nesporazumi le poglabljali. Med osamosvojitveno vojno, ko so sosedje skupaj branili mejo, je veljalo, da je levi breg reke Mure slovenski, ne glede na katastrske meje, ki tok reke presekajo na nekaj deset mestih.

Prvi incident na območju Hotize se je zgodil leta 1995, ko so Hrvati ustavili slovensko obnovo nasipa. 25. julija 1997 so Hrvati prekinili nogometno tekmo in popisali vaščane v kraju Kapca. 3. julija 1997 so vaščani Razkrižja dobili poziv k hrvaškemu sodniku za prekrške, ker otrok niso vpisovali v hrvaške osnovne šole. 28. januarja 1999 so Hrvati zajeli slovenske delavce v Gramoznici pri Petišovcih, stroje pa so dali zastražiti.

Spomladi leta 2000 je hrvaška policija posredovala proti Hotižanom, češ da so opravljali dela na hrvaškem ozemlju. Kljub vsem dovoljenjem so jih odpeljali na Hrvaško in jim odvzeli potne liste.

Dogovor ni zaživel
Slovenska policija se je že leta 1993 umaknila z območij hrvaškega katastra, kljub temu, da takratni prvi mož policije Andrej Podvršič to zanika.

Marca 2000 so začeli teči pogovori o menjavi rečnih žepov, ki jih katastri obeh držav sekajo, dogovor pa se je kasneje uresničil v sporazumu Drnovšek-Račan, ki je kasneje propadel.

Marca 2005 je bil na katastrski meji zgrajen maloobmejni prehod na Hotizi, kljub temu, da je položaj ob reki Dragonji ravno nasproten in je kataster slovenski. Spomladi istega leta so Hrvati zaplenili brod na Muri, nedaleč stran pa so kmalu zgradili tudi most.

Pepek z brega sobota, 23. september 2006 ob 17:16

Kej smo se le drogemi bugeci zamerili, ka nan je takše soside postava.

Zvončica sobota, 23. september 2006 ob 23:41

negda je krožja med lidmi en vic "za pet let"...ša je nekak tak....na seji komunistične partije so nepridipravi za stavo pa za hec nastavili na stole rajsnegle.In to srbskemi pa hrvaškemi funkcionari.Te pa so čakali kej bota naredla gda ta se gor vsela.
Prvi se vsedne srbski pa zatuli od bolečine pa sprekleje vse po spiski...pa rajsnegl vrže vkrej.
Te pride hrvaški pa se vsedne pa zacvili, sprekleje vse živo in mrtvo pa rajsnegl dene na stol namenjen slovenskemi funkcionari.
te pa pride naš pa se vsedne na jega, stisne od bolečine zobe, ga potegne vün...te pa si misli "ka pa če tak more biti po predpisih?" pa si rejsnegl vtekne nazaj.....
Mislin ka smo se od totega heca ne nič dosti pna političnen področji premeknili Ubog

Jernej ponedeljek, 25. september 2006 ob 14:58

v mirisci so cesto sprekopali nasi z bagerom pa 2oo policistov specialne enote so strasili!Gor

D. Nema veze ponedeljek, 25. september 2006 ob 15:41

Dela na Hotizi bodo ta teden stala

V torek zbrana soglasja lastnikov zemljišč

Slovenija, 25. september 2006 11:27
Hotiza - RTV SLO/STA

Hrvaška še vedno ni uskladila projekta za gradnjo nasipa na Muri, zato se dela ta teden še ne bodo začela na nobeni strani.

Slovenija čaka na hrvaške projekte, nato bo Vodnogospodarsko podjetje Mura, ki je skupaj s hrvaškim podjetjem Vodogradnja izvajalec del, pripravilo ponudbo za obe vladi. Že v torek pa naj bi na slovenski strani zbrali večino soglasij lastnikov zemljišč na območju obnove nasipa. Prav tako zbira soglasja lastnikov zemljišč tudi hrvaška stran.

Direktor VGP-ja pravi, da bi se morali dogovoriti le še o ceni in začeti gradnjo, če bi v torek prejeli usklajene projekte. Obe podjetji sta si razdelili obnovo več kot tri tisoč metrov dolgega nasipa. Hrvaških načrtov za obnovo Slovenija ni želela sprejeti, saj naj bi preveč kazili naravo, zato je bil sprejet slovenski predlog obnove. Na policiji naj bi se tudi že načelno dogovorili o režimu gibanja na obmejnem območju.

Jernej torek, 22. maj 2007 ob 21:15

http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=141736

Stipe Mesic komentera ka lejko mi nacrte ot Slovenije risemo kasne scejmo se ka de Helsinki pa Rekjavik polek!

Joj je cüden!

MHA sreda, 23. maj 2007 ob 12:20

Podobnik je začeja. Ke je te mogo na ogenj vršte s tistin zemlevidon, hrvoti pa logično ka so 3x bol naze vrgli. Zid Zid Zid

Hrvoti pa tüdi, takak či že nebi meli zadosta morja Hm

romes četrtek, 24. maj 2007 ob 00:22

zej či de evropa še dale forserala toti regionalizem, mo se opet vsi kak negda identificerali kak prleki, prekmurci, zagorci. ko šiša narodno pripadnost. to je itak umetna kategorija.

MHA sobota, 14. julij 2007 ob 14:07

Hrvoti odovlejo Slovensko zemlo:

http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20070713_3101824_60032800.php

mile četrtek, 4. oktober 2007 ob 00:49

edina stvar, ki ste jo pozobili dopisati v tej debati:

našin pa hrvatom je v interesu, ka se totat limonada z mejo ne konča.
na tej problematiki meje, piranski zaliv, odprto morje, meja na muri pa ne ven kaj še, eni pa drugi dobivajo na volitvah glose Nasmeh

jebe se jin za narod keri ma probleme na meji, glovno ka obečajo, najejo pa napijejo se na državni račun, te pa domu vsak na svojo stran, dalje trajbat isto politiko.

Tiho

MILAN četrtek, 4. oktober 2007 ob 08:46

Šokiran
sen snoši gleja ka je naš veleposlanik razlaga hrvaški ka mojo figo v žepi pri pogovorih pa ka to nede valalo za vstop

ona pa samo trdi ka se dodgovaraju i sve je kako mi kežemo...

Bebast Bebast Bebast

Pepek z brega četrtek, 4. oktober 2007 ob 10:32

Samo, keko je viditi, pa se tak eno malo le bojijo, ka bomo jih zavolo totega "pogojaja" malo doj spremzali pr fstopi v Evropo.

Venda jih je tüdi stroh, ka bi Jelinčič grota precednik.Mislec Mislec

MHA četrtek, 4. oktober 2007 ob 12:19

Pepek z brega je napisal/a:
Venda jih je tüdi stroh, ka bi Jelinčič grota precednik.Mislec Mislec

Te mo tak vojno meli Pisk Haha

MILAN četrtek, 4. oktober 2007 ob 12:44

Vuuhuu
nega nevole
ka je JELINČIČ
stori lisjok.

Dejan četrtek, 29. november 2007 ob 17:29

Hrvati spet "premikajo" mejo
Na Razkrižju nameravajo preseliti tamkajšnji hrvaški del mejnega prehoda. Prostor, kjer živi slovenska družina so že zakoličili.

KLIK

MHA četrtek, 29. november 2007 ob 17:58

Ja viš tak je! Naši politiki pa do po san glejali, pa eno protestno noto poslali.



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.