MHA sreda, 10. januar 2007 ob 22:00

Helikopter bo vozil le do petka
Bručan: Objavljen bo mednarodni razpis


Ljubljana - RTV SLO

Nujna helikopterska medicinska pomoč, ki jo izvaja podjetje Flycom, bo v petek zaradi odločitve izvajalca po dobrem mesecu ustavljena.

Podjetje se je tako odločilo, ker ministrstvo za zdravje še vedno ni pripravilo ustrezne pogodbe in uredilo financiranja prevozov. Minister za zdravje Andrej Bručan pa je v odzivu dejal, da bo za prevoze objavljen mednarodni razpis, do zagotovitve pa jih bosta ponovno
izvajali vojska in policija. Vlada naj bi uredbo o razpisu, na podlagi katerega bo izbranemu ponudniku podeljena koncesija, obravnavala že na četrtkovi seji.

Sicer pa je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos dejal, da odločitev vlade, da AMZS poleg policije in Slovenske vojske edini opravlja helikopterske prevoze za potrebe nujne medicinske pomoči, kaže znake korupcije. Kos pričakuje, da bo ministrstvo prevoze čim prej zakonito uredilo. Komisija pa ugotavlja, da je šlo pri izboru ponudnika za zlorabo oblasti.

S sporno uredbo je namreč vlada izključila vse druge zainteresirane izvajalce, kar pomeni kršitev načela enakosti. Kos je opozoril, da bi se kljub zagotovilom, da bi bili helikopterski prevozi pri AMZS-ju cenejši, po izračunih ZZZS-ja strošek na letni ravni povišal za 370 milijonov tolarjev. O konkretnih krivcih pa Kos ni želel govoriti, saj "komisija odgovornosti uradnih oseb ne ugotavlja, za to so pristojni drugi organi".

Očitki letijo tudi iz DZ-ja
Odločitev, da se na podlagi ustnega dogovora AMZS-ju oziroma družbi Flycom podeli koncesijo za nujne medicinske helikopterske prevoze, je že v ponedeljek kritično ocenil tudi predsednik komisije DZ-ja za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl.

Ocenil je, da bi moral premier Janez Janša razmisliti o odstavitvi ministra za zdravje, za sredo pa je sklical tudi nujno sejo komisije. Na njej naj bi odločali o sklepu, da naj vlada spremeni uredbo o izboru izvajalca nujnih helikopterskih reševalnih prevozov in izvede odprti postopek javnega naročila, kar pa po odločitvi AMZS-ja o odstopu od prevozov očitno ne bo potrebno.

MHA sreda, 10. januar 2007 ob 22:08

Kumej smo dobili helikoptersko nujno medicinsko pomoč, pa od petka napre nede delovala.
Zej do po ponesrečenci oziroma nenadno oboleli čakali cca. 20 min na vojaški oziroma policijski helikopter, ke je lahko usodno, medten ko je helikopter NMP poletel v nekaj minutah.
Zej se vidi ka je Bručan res ne sposoben minister, tak dugo je z tistimi mizami stékleja, zej pa še te z totin helikopteron. Toti človik je res nesposoben za nič.

fargo četrtek, 11. januar 2007 ob 18:06

Ni vse [b]RUMENO tudi najbolj pametno


Najbolje bi bilo, da izvajanje helikopterskih prevozov še naprej opravljajo enote Slovenske vojske in policije,kot je to potekalo v projektu saj so njihove storitve mnogo cenejše, ob enem se piloti urijo. (vsak pilot mora izpolniti določen minimalni fond ur letenja-licence.....)
Tu gre za hkratno izvajanje dveh pomembnih stvari helikopterske NMP in urjenja pilotov, hkrati je lažje opravljati nadzor nad javnim zvajalecem, saj ne gre za zasebnega izvajalca in ni bojazni, da gre za interese profita.

AMPAK :
-oprema v helikopterju mora biti fiksna,
-helikopter mora biti namenjen izključno za NMP,
-biti mora rumene barve + oznake NMP (oznaka SV ali POLICIJA
na repu bi mi bila bolj všečna kot nemška zastava Khmm )
-ekipa NMP enaka kot na (arijcu) od AMZS, le pilot iz SV ali POL.
-odzivni čas je potrebno odločno skrajšati


DA NE POZABIM

Prleki, Prekmurci oziroma vsi,ki se znajdejo v naših krajih smo očitno v primeru nesreče ali bolezni drugo razredni državljani, saj ima HE NMP dolet nekje do Bistrice, pa še to tiste Slovenske ....., da ne bo pomote.Upam, da kmalu temu več ne bo temu tako (MARIBOR ??!!)


Vse kaže,da minister za zdravje ni upošteval zakon o javnih financah,zakon o javnih naročilih, pravilnik o izvrševanju proračuna,saj bi moral med ponudniki helikopterskih prevozov izbirati vsaj med dvema.
Vprašanje je če ne krši tudi zakon o zdravstvenem zavarovanju, ki jasno govori, da je zdravstvena blagajna samostojna in da minister ne more odločati o porabi njenih finančnih sredstev.
Koristno bi bilo, da gospod spregleda in se odpravi na pota zgodovine.

[/b]

MHA sobota, 13. januar 2007 ob 00:07

Ker AMZS nede več oprovlala helikopterske prevoze nujne medicinske pomoči, je že priprovlen policijski helikopter agusta 109E
Policija de prevoze oprovlala, dokler na mednarodnem razpisu ne bode izbran nov koncesionar.

Tak pa smo opet tan ki smo bli.

Zvončica sobota, 13. januar 2007 ob 00:19

Ja, tak je to v Butalah....Pisk

MHA sreda, 9. maj 2007 ob 20:52

Ve što ke je zej s totin helikopteron. V garaži san stoji? Ali še po pomožnosti ki vüni na deži?

MHA nedelja, 8. julij 2007 ob 12:35

Dvo planinca, ki sta se preed dvema letoma zaplezala in sta zato pozvala pomoč. Sodišče je odločilo, ka ta mogla helikoptersko reševanje pločati in sicer 1300€ in zamüdne obresti.

Taka fala bogi ka mo HE NMP dolet samo do Slo. Bistrice... Haha Pisk

MILAN ponedeljek, 9. julij 2007 ob 22:42

Vuuhuu Vuuhuu Vuuhuu
kak pa ste te kej zadovolni z našin zodjin posnetkon
"PRIFTROGAR"

Zvončica sobota, 14. julij 2007 ob 02:06

Zabavno in še nafčiš se lehko kaj polek.....ke ste vragi še mlako nejšli ????Aplavz Priklon

MHA sreda, 24. oktober 2007 ob 13:32

Evo pa je šo helikopter f šumo po globaje! Jok Ubog

helikopter

Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.