mucek19 nedelja, 18. december 2011 ob 23:29

Ploskač Ploskač Ploskač Ploskač Ploskač Ploskač Ploskač Ploskač
Evropska komisija je v register zaščitenih prehrambenih proizvodov v EU dodala še en slovenski proizvod. Devetim že registriranim proizvodom se pridružuje še avtohtona sorta rdeče čebule ptujski lük.
To avtohtono slovensko sorto čebule na ptujskem polju pridelujejo že več sto let. Območje pridelovanja ptujskega lüka je zgodovinsko pogojeno, omejujejo pa ga reka Drava, reka Pesnica, mesto Ptuj, obronki Slovenskih goric in mesto Ormož. Ptujski lük je dobil status proizvoda z zaščiteno geografsko označbo porekla, so sporočili iz Bruslja.

Vir: Siol

Ptujski lük je slovenska avtohtona sorta rdeče čebule zaščitena z geografsko označbo, pridelana na integriran način. Na Ptujskem polju ga pridelujejo že več kot 300 let. Prepoznamo ga po značilni rdeče-rjavi barvi suholistov, beli in vijolično-rdeči barvi mesa in srčasto-ploščati obliki.

Dobro za zdravje
Ima dober vpliv na zdravje, saj ima visoko vsebnost sušine, vitaminov in mineralov. Zaradi bakteriocidnih učinkov ga uvrščajo med naravne antibiotike. Uporabljajo ga za zbijanje temperature, pri pikih os in drugih insektov. Razkužuje ustno votlino in celoten prebavni trakt. Pospešuje prebavo in olajšuje izkašljevanje. Odlično učinkuje tudi pri različnih prehladnih obolenjih, pomaga pri odvajanju vode iz telesa, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi. Uporaben je tudi za pripravo obkladkov za razkuževanje ran. Specifičen okus in vonj pomagata tudi pri vzbujanju teka.

Nasveti za kuhinjo
Ptujski lük je primeren tako za svežo uporabo kot tudi za skladiščenje. Iz njega lahko pripravimo okusne jedi. Poskusite ga pri pripravi lükovega kruha, divjačinske omake ali skutinega namaza s čebulo. Njegova zmerna ostrina in specifičen okus dajeta jedem izjemen okus. Ko ga boste enkrat poskusili, bo zagotovo prepričal tudi vas!

Okusite pridih domačnosti!

Vir:zelenjava-pikapolonica.si


Lükarska himna

Je lepa fara markovska
še lepša pa je dornavska.
Smo lükec kopal, ga v Marpruk pelali,
po dornavski šegi, lük, lük...

Prav lepa vas je dornavska,
vsak tja do Gradca jo pozna,
tja lük smo vozili, za krajcarje dali,
po dornavski šegi, lük, lük...

Se lüka dosti pripüva nam,
zato naš kraj je vsem poznan,
trikrat ga okopati in ga šigetati,
po dornavski šegi, lük, lük...

Nas Ingolič opisa je,
kot pridne slavne lükarje,
na lük smo ponosni vsi lükarji mi,
če glih nam oči zasolzi, lük, lük...

Smo drogo ga prodavali,
ga včasik trucali,
si mošnje polnili in se veselili,
po dornavski šegi, lük, lük...


TUNČEK ponedeljek, 19. december 2011 ob 07:46

Ptujski lük je resen neke posebnega. Je okusen in zlo hujd, lepe forbe in ga met drügimi lüki nemreš zgrešiti. Pozdrovlan, da so ga zaščitili ! To ja To ja

Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.