Ivek ponedeljek, 25. junij 2012 ob 21:21

Za državni praznik imamo proslave. Veseliti se želimo državi, ki smo jo čakali več kot tisočletje, čemur so prazniki namenjeni.

Spomladi 1987 je skupina slovenskih izobražencev v 57. številki Nove revije objavila svoje prispevke za slovenski narodni program in sprožili demokratične procese in upor proti nedemokratičnemu režimu in prevladi večinskega naroda, ki je končal s plebiscitom 23.12.1990. Za samostojnost se je izreklo 95% volivcev.

25. junija 1991, sta sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Postali smo nova evropska nacija.

Danes nekateri poskušajo olastniniti zasluge za osamosvojitev, tudi tako, da zmanjšujejo ali celo poskušajo zanikati zgodovinska dogajanja, ki so omogočila lastno državnost.

Partizani, so pod rdečo zvezdo skupaj z zavezniškimi državami in osvobodilnimi gibanji Evropo osvobodili od fašizma in nacizma. Kdo lahko trdi, da je zvezda simbol agresorja. Zvezda je simbol zgodovine in osvoboditeljev v drugi svetovni vojni. Kdo želi izbrisati zgodovino in osvoboditelje prikazati kot agresorje? Od kdaj se zgodovinski dogodek pojasnjuje brez umestitve v širši čas in prostor.

Zato se spomnimo nekaterih mejnikov poti, ki smo jo prehodili skozi stoletja.
V drugi polovici 6. stoletja so Slovani naselili ozemlja do Bavarske in ustanovili Samovo plemensko zvezo, Karantanijo, ki jo je uničilo nasilno pokristjanjevanje in poleg kulture prineslo tujo nadvlado.

Reformacija je bilo versko, kulturno in politično gibanje v 16. stoletju v katerem nas je Primož Trubar prvič poimenoval kot narod, ko nas je nagovoril z MOJI LJUBI SLOVENCI.

Kratka francoska vladavina Ilirskih provinc je kljub vsemu močno pripomogla k dvigu narodne samozavesti, zavedanja o svoboščinah francoske revolucije.

Marčna revolucija 1848, je avstrijskega cesarja Ferdinanda I. prisilila v sprejetje ustave. Tudi Slovenci smo v »letu narodov« videli priložnost narodne krepitve.
Zedínjena Slovénija je bila glavna zahteva političnih programov Slovencev iz leta 1848, ko so namesto razdrobljenosti na dežele Kranjsko, Štajersko, Primorje in Koroško zahtevali skupno kraljevino Slovenijo, v okviru Avstrijskega cesarstva,

Leta 1918 nastala Kraljevina SHS. Kljub temu, da so Maistrovi borci osvobodili del naše dežele smo Slovenci zaradi odločitve o plebiscitu na Koroškem, tajnega londonskega sporazuma med Italijo in V. Britanijo, ter z Rapalsko pogodbo med SHS in Italijo leta 1920 izgubili tretjino narodnega ozemlja.

Narodnoosvobodilini boj 1941- 45 je bil odgovor zavednih Slovencev na okupacijo s strani Nemcev, Italijanov in Madžarov. Res je, da so upor organizirali komunisti in za tem narodovo osvobodilno moč prigrabili za prevzem oblasti po zmagi. Toda temeljna vsebina, upor naroda je ostal neokrnjen in dosegel cilj - izgon okupatorjev in vrnitev večjega dela Primorske.

Danes
Od osamosvojitve se je zgodil padec berlinskega zidu, 11.sept 2001, globalizacija, ki zmanjšuje svet in prinaša nove izzive in nevarnosti

Slovenija je kot država vključena v mednarodno skupnost in EU, na katero je prenesla tudi del suverenosti.

V zadnjih dvajsetih letih smo dobili medmrežje in mobilno telefonijo. Skoraj vsaka oseba ima avtomobil, srednješolski študij je postal izbira dveh tretjin mlade generacije.

Postajamo starejša družba, delež mladih se zmanjšuje, povečuje se delež upokojencev, ki bi še lahko delali.

Družbena lastnina se je prelila v zasebno. Razpadla so se velika podjetja in njihov razvojni potencial. Tajkuni so olastnili državo, stranke pa parlamentarno demokracijo.

Oblikovala so se nova socialna omrežja lastnikov kapitala politikov in profesionalnih skupin, ki vplivajo na življenje.

Svetovna gospodarska kriza je Slovenijo bolj prizadela kot večino drugih držav. Njene učinke povečuje notranja kriza, ki je posledica samoblokade družbe.

Današnji čas in politična samoblokada spreminjata vrednote, ki so se oblikovale skozi stoletja narodovih izkušenj.

Prišli smo do tega, da se preprečuje udeležba v praznovanju dneva domovine tistim, ki so se borili za to domovino.

Nekdanje združevalne vrednote in lojalnost družini, kolektivu in narodu nadomešča individualizem, kjer vsak odgovarja zase in je bolj izpostavljen skupinam močnikov.

Zato, po svojih močeh sodelujmo v ohranjanju razvijanju in utrjevanju domoljubnih vrednot slovenskega naroda, kolektivne zavesti državljanov in krepitev zavesti o nujnosti neprekinjenega boja za človekove pravice.

Želim vam prijetno praznovanje.

TUNČEK sreda, 27. junij 2012 ob 09:23

Gnes f Sloveniji nega več pripodnosti, nega domoljubja, nega poštenosti, momo pa lačne, bogatoše-tajkune, momo politike, ke spremijajo zgodovino, ke separerajo norot, momo dosta zagovornikof kvislingof in bognedaj, da pride do kakše vojske, se mo se najpret poklali met seboj, kak bi pa vdarli po agresori.

Za vrednote moreš biti kulturen, kultura pa je šüroka, ne pa voska kak naša vloda.
Ne ven gdo bi moga vdariti po mizi ali pa vzeti krajcok v roke in iti v Lublano napraviti ret.
Tak nede dugo več šlo !!!

To ja Žalosten

Zvončica sreda, 27. junij 2012 ob 17:53

Mene je zodja leta srom ka sen v SLO....pa sen mislila ka toga nen nikdor niti mislila niti rekla. Zemlo maš lehko rad, lidi okoli ke so ti blizik glihtak itd. Nemreš pa meti rad totih kej nan krojijo živleje že 21 let, totih kej predstovlajo nos pa našo držovo....zavolo jih me je srom. Žalosten

Jernej sreda, 27. junij 2012 ob 21:59

Slovenci so prejšnem stoletji pod več oblasti živeli!

cezarstvo Avstro-ogerska
SHS-Kraljevina Slovencov-Hrvatov-in Srbov
Okupacija od Nacistov in njenih zaveznikov
Socialistična Federativna Republika Jugoslavija
Samostojna Republika Slovenija

Vedno so se slovenci najšli ka so bli za eno ali drügo ali tretjo stran itd

Mi smo mali samo razdeljeni narod! Od enoga zgoduvinara san ednouk čüjo!
"Slovenci so nigdar zadovolni bli"! Mislec

TUNČEK četrtek, 28. junij 2012 ob 08:41

Resen je, skos celo zgodovino se delimo, neglede na sistem, smo pač toki čüden norod.
Samo to nikan ne pela in mislen, da je zej prišlo do vrelišča. Niše več nič ne spoštüvle, ne simbolof, ne držove, ne politikof, pomalen še sebe nemo spoštovali in te de kunec.

Jaaa

Dejan ponedeljek, 9. julij 2012 ob 15:29

Zgleja, ka mo meli še kakši drügi den državnosti Mislec

Spomin na "drugo slovensko vojsko"

SlovenianDevil torek, 10. julij 2012 ob 08:10

Dejan je napisal/a:
Zgleja, ka mo meli še kakši drügi den državnosti Mislec

Spomin na "drugo slovensko vojsko"

Še dobro ka so to ne tiste vaške straže, ki so spadale pod okrilje okupatorja pa so delovale proti slovenskemu narodi.....aja čokej, sej res Mislec

Se provi po novem so v drugi svetovni vojni zmagali domobranci?

MILAN torek, 10. julij 2012 ob 08:16

Mislec Kaka je viditi se nan obeta še veka nevola zavolo totih delitef,narod nede moga več zdržati te pa de se začelo tak kak v Bosni. SAMO PO TISTEN DE OPET NEVOLA KERI DEN METI SVETEK.Pa keri bode na provi stroni.

Legionar sreda, 11. julij 2012 ob 14:02

Na oblasti je pač tista struja, kero pač boli to, ka so jeni idoli biili za cejta 2.SV navodni izdajalci. Zapa jih je pač treba prikozati kak zmagovalce, pa kak žrtve. Hehe In v toti
smeri se vse dela - od proslav Dneva državnosti naprej! Tüdi v Lotmerki smo meli kak
nastopajočega igralca Kuntnerja, ki je znoni kak veki 'janšovec' , kej pomeni tüdi zagovornik
izdajstva med 2. svetovno vojno, zagovornik vsega tistega slabega, kej nan prinoša tota oblast. In zagovornik oblasti, ki vzpodbuja delitve in spore, pa poveličuje narodne izdajalce!

Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.