Ivek sreda, 25. december 2013 ob 17:16

Eno leto je nekoliko časa za Slovenijo, malo za Evropo, še manj za svet, nič za zgodovino in preveč za članek. Zato samo majhen izbor dogajanj, ki vplivajo na Slovenijo.

SVET IN EVROPA 2013
ZDA in NATO sta doživela neuspeh v Egiptu, Libiji, Afganistanu, Iraku. Uspešnost njunih vojaških posegov na Bližnjem vzhodu je zmanjšana. Evropo je zapustil zadnji ameriški bojni tank. V Ukrajini je propadel poskus ustvarjanja neprekinjenega kordona med EU in Rusijo.

Kitajska krepi obrambne sile, Rusija odgovarja z rastjo obrambnega proračuna in doktrino vojne premoči v sosedstvu. ZDA premeščajo težišče interesa na Pacifik.

NATO in EU snujeta ustvarjanje evropske vojske, ki bi nadomestila sile SAD v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Zmanjšujeta se vloga in pomen VB, kar je dobro za enotnost EU.

POLITIKA IN EKONOMIJA
Odstopil je papež Benedikt XVI kot prvi papež po Gregorju XII leta 1415.

Američan Edward Snowden je razkril obstoj programa Vlade ZDA o prestrezanju zasebne korespondence državljanov, tujih predstavništev, politikov in vlad.

Da EU nima kulturne, politične in ekonomske identitete dokazujejo (ne)ukrepi in razprave o reševanju krize, ter neodločnost v trgovinskih pogajanjih z ZDA.

Vpliv ljudstva je čedalje manjši. Lahko voli ali menja vladne ekipe, na oblikovanje državne politike pa skorajda nima več vpliva. Demokracija se je izčrpala. Finančna kriza je pokazala, da se je izrabil neoliberalni ekonomski model in z njim politični sistem, ki ga je podpiral. Vse bolj se kaže, da je demokracija postala način organiziranja političnih elit.

Sile, ki so krizo povzročile, se poskušajo konsolidirati, breme reševanja pa prevaliti na tiste, ki že tako nič nimajo oziroma imajo najmanj.

Povečala se je vloga velikih korporacij in centrov finančne moči pri oblikovanju oblasti,

Reforma IMF(MMF) WTO(medn.trgovinska org.) in Varnostnega sveta OZN postaja nujna.

V EU se krepi zavedanje o denarni, fiskalni in bančni uniji.

Kitajska, Japonska, Francija, Nemčija, J. Koreja preusmerjajo finance v Rusijo, Brazilijo, Venezuelo, Afriko in Avstralijo.

Hrvaška je postala 28. članica EU.

Slovenija 2013
Potrjena 11. vlada Republike Slovenije. Cena dela je padala, kar dokazuje, da nobena od slovenskih po osamosvojitvenih političnih elit ni razvila strategije, ki bi bila sposobna reševati krizna stanja.

Sprejet je proračun za naslednji dve leti, ki je bolj sesznam želja, vendar v skladu z zahtevami EU glede uravnoteženosti proračuna.

Vlada se je odrekla »pomoči trojke«. Vlada je doumela, da v primeru prihoda »trojke« parlament in vlada praktično ne odločata več o ničemer. Odloča tribunal bruseljskih birokratov in predstavnikov ECB in IMF. »Rezultati« so vidni v Grčiji, Španiji, Cipru.

Dogajale so se vstaje. Ulica je postavljala prava vprašanje. Mirovniki, ekologi, neposredni demokrati, anarhisti, zagovorniki Zlate zore so korakali niso pa dajali pravih odgovorov.

LETO 2014
O tem kakšen bo svet v letu 2014, ne morem pisati, ker tega zagotovo ne vedo niti tisti, ki pri tem imajo glavno besedo. Vem pa, da se ne bo poboljšal. Naj vsaj ne bo slabši!?

V Evropi bodo volitve v evropski parlament. Zaradi majhne ponudbe in možnosti manipulacij volitve izgubljajo smisel. Vendar so danes še brez alternative, zato se moramo potruditi, da izberemo prave predstavnike države.

V Sloveniji bomo imeli lokalne volitve. Na volitvah imajo vstajniki in protestniki možnost izvoliti ljudi, ki imajo prave odgovore. V večini primerov se to ne bo zgodilo.

Vlado čakajo strukturne reforme, velika proračunska luknja, prodaja državnega premoženja, sanacija bank in zagon gospodarstva. Zato ne pričakujmo splošni rast trendov. Že zaustavitev negativnih bo dovolj.

Tako evropske, kakor lokalne volitve ne bodo dale večine pravih ljudi. Naš volilni sistem ni reprezentativen, zato ljudje ne morejo izraziti in posledično uresničiti svoje želje.

Naše politične »elite« bodo še naprej ustvarjale igre za lastne interese, zato ne parlament, ne vlada in vstajniki ne bodo našli optimalnega skupnega imenovalca za oblikovanje enotne razvojne in protikrizne strategije.

Vlada bo ne glede na to ali je leva ali desna, talka nujne sanacije bank in zahtev EU, zato ne bo mogla veliko narediti, dokler se zunanja situacija ne spremeni. Ukrepi proti sivi ekonomiji bodo v letu 2014 dali začetne rezultate.

Če bo vlada pravočasno odpravila birokratske ovire za strateške investitorje, lahko v 2014 pričakujemo zaustavitev padanja trendov, kar bi v letu 2015 omogočilo delovanje na pozitivni ničli, na nekaterih gospodarskih in socialnih področjih pa začetek rasti.

Vstajniki bodo še naprej rogovilili. Ker so brez koncepta in nimajo odgovora, kako naprej, bo rezultat vstaj enak dosedanjemu. Kvečjemu bodo nastale nove stranke in politično-interesne skupine, posebej na lokalni ravni, kar bo še dodatno zameglilo situacijo


2013 je minilo 200 let, kar sta brata Grimm izdala knjigo pravljic.
Grimmov ni več, bodo nam pa izvoljeni pravljičarji pripovedovali novodobne pravljice.

Vsem nam želim, da bi se leta 2014 vsaj majhen del pravljic uresničil. Srečno!

MHA sreda, 25. december 2013 ob 21:47

Bravo Ivek Respekt

đoužek četrtek, 26. december 2013 ob 07:59

Klanjam Respekt

Ivek četrtek, 26. december 2013 ob 18:25

Ot kaj sen napisa 2014 mi je hodilo po glovi, ka sen za leto 2013 neke pozobja .

Gda sen zagledna Milanov komentar(zodje cajte se bole retko zglasi) mi je dünolo.

Dobili smo držovo Prlekijo.
Künštni Prleki so tolali prleške pasporte, nadrükali prleške peneze, no do kunca naredili film o Prlekiji.

Pri Sv.Jürji so grotali joko flisig. Kak to gnes rečemo, mojo dosti kulturnih dogodkof. Vemo, ka je kultura bronila Slovence, zato vervlen, ka de tudi Prleke.

Čestitan enin no drügin za nazaj, ekstra pa za napre!


Žalostno je, ka so f glovnen mesti Prelekije trebali po por letih, ka je bija nareti, poprovlati Glovni ploc. Še bole žalostno pa je, ka de to trebalo delati še dale.

Tistin, ki so poprovlali nemren čestitati, tistin, ki bodo še poprovlali pa voščin srečno 2014, či bodo delo dobro opravili.

Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.