Nela četrtek, 12. julij 2007 ob 17:28

Britanska policija ponuja 20.000 funtov za informacije o tem, kdo izvaja prepovedano obrezovanje splovil deklic.

Britanska Metropolitanska policija je ponudila 20 tisoč funtov nagrade za informacije, ki bi pomagale pri aretaciji izvajalcev prepovedanega obrezovanja spolovil deklic. Menijo, da je obrezovanje zlasti v skupnostih afriških priseljencev pogost pojav.

Obrezovanje spolovil je v Britaniji kaznivo dejanje že od leta 1985, zadnja štiri leta pa je kaznivo tudi, če deklice - britanske državljanke - odpeljejo na to srhljivo pohabljenje v tujino. Kljub temu policiji ni uspelo še nikogar postaviti na zatožno klop.

Zaradi bližnjih dolgih šolskih počitnic, med katerimi lahko okrevajo, naj bi do 7.000 deklicam, starim od štiri do trinajst let, grozilo to barbarsko dejanje, ki jih za vedno oropa spolnega užitka, skoraj vedno povzroča okužbe, pogosto pa izgubo sposobnosti zadrževanja vode, neplodnost in psihične motnje. Večino naj bi tako pohabili med počitnicami v domovini staršev, številne pa, kot je prepričana policija, tudi v Britaniji.

Velika večina žrtev je iz afriških muslimanskih skupnosti, v katerih žensko obrezovanje opravičujejo s kulturo, vero ali žensko čistostjo. Posebej razširjeno je med somalskimi in sudanskimi muslimani, na delih Bližnjega vzhoda in v Egiptu, kjer je obrezanih do 90 odstotkov žensk. Tam so to nerazumno okrutnost do žensk prepovedali šele pred kratkim, potem ko je junija zaradi okužbe umrla dvanajstletna deklica.

Deklice ponavadi obrezujejo stare ženske z nerazkuženimi britvicami ali celo koščki stekla in brez anestetika, zato jih veliko zaradi okužbe kmalu po posegu umre.

TO JE RES BETEŽNO......

Nela četrtek, 12. julij 2007 ob 17:42

Pa to nemreš vervati kaj vse se po sveti dogaja. Takšna grozota, jaz ne razmin kak lahko eni ženski ali keri koli pač to dela, takšne grozne stvari v glovo pridejo. Pa to malin bogin diklinam, ki se nikak nemrejo broniti niti temi izogniti.Pa kak mojo srce za to, ka deteti delajo takšne grozne bolečine. Pa to morejo biti v glovi fest betežni ka nekej takšnega delajo, pa se še te potli zgovorjajo na vero pa na žensko čistost.

Matere pa tudi ne razmin, če že živijo v drugih držovah, ka še vseeno dojo dete obrezati, saj res nimajo besede duma, pa so nič ne vredne, ali če je že v drugi držovi, bi pa lahko svojo dete zaščitila pred ten, vsaj jaz bi. Pa nema veze kak.Boga deca....Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten Žalosten

Nela četrtek, 12. julij 2007 ob 17:47

Toti komentar pa sem najšla na interneti na toto temo, ko je eden zagovorjo toto mučenje in mu je eden kontra napiso:

Prav si napisal, tvoji bolani muslimanski bratje obrezujejo majhne punčke.
Kar se pa tiče higijene je pa tko: če se redno tuširaš in skrbiš za higijeno itak ni panike, če se pa več tednov ne, si ga morš dat pa obrezat al kaj - ne me jebat.


Groza....ka se pri nas najdejo zagovorniki totega groznega početja....to je res žalostno.

Jernej četrtek, 12. julij 2007 ob 21:00

Nela je napisal/a:
Toti komentar pa sem najšla na interneti na toto temo, ko je eden zagovorjo toto mučenje:

Prav si napisal, tvoji bolani muslimanski bratje obrezujejo majhne punčke.
Kar se pa tiče higijene je pa tko: če se redno tuširaš in skrbiš za higijeno itak ni panike, če se pa več tednov ne, si ga morš dat pa obrezat al kaj - ne me jebat.


Groza....ka se pri nas najdejo zagovorniki totega groznega početja....


Stisk se me je groza!

Nela četrtek, 12. julij 2007 ob 22:00

Jernej je napisal/a:


Stisk se me je groza!


Ja mene tudi, nemreš vervati ka še to gnes den lahko obstaja.....Stisk Stisk Stisk

Zvončica sobota, 14. julij 2007 ob 01:31

Žalosten je toti naš svet gda se malo zamisliš.....po eni stroni takši napredek, po drügi pa so še po sveti takše "oaze" ke mojo ženske kak v cejti inkvizicije...to pa zato ka se jih dedi bojijo....najbole žalostno pa je ka to store babe delajo malin pucikan, ka bi lehko ble store le malo bole pametne..sen čitala eno knjigo od ene Somalke ke je to skoz dola, pa pobegnila in grotala svetovno znona s svojin živlejepison...prova beda ke se ne godi...Ka pa se onega komentara močvirniškega tiče pa sen jaz tak razmila ka je toti ka je to pisa proti obrezovaji.

romes sobota, 14. julij 2007 ob 11:58

no,sej ne treba iti v afriko po dokaz, ka se gnesden še skoz z ženskami grdo dela. malo poglednite okoli voglof.

samo to z obrezovanjem - mislim, ke to nigdi ne piše f korani al pa v jigovih svetih knigah. to je bol povezano z predislamsko plemensko tradicijo, posebno v afriki. to, ka pa ženska nebi smela uživati pri spolnem odnosi, to pa je tak v večini ver nažalost...totih vekših.

Nela nedelja, 15. julij 2007 ob 22:29

Zvončica je napisal/a:
Žalosten je toti naš svet gda se malo zamisliš.....po eni stroni takši napredek, po drügi pa so še po sveti takše "oaze" ke mojo ženske kak v cejti inkvizicije...to pa zato ka se jih dedi bojijo....najbole žalostno pa je ka to store babe delajo malin pucikan, ka bi lehko ble store le malo bole pametne..sen čitala eno knjigo od ene Somalke ke je to skoz dola, pa pobegnila in grotala svetovno znona s svojin živlejepison...prova beda ke se ne godi...Ka pa se onega komentara močvirniškega tiče pa sen jaz tak razmila ka je toti ka je to pisa proti obrezovaji.

Ja saj je toti proti, on je ovemi zagovorniki kontra do......zej glih iščem komentar ovega ki to zagovorja, ka bi se coj djola. Mogoče sen se ne dobro izrazila ali mislila sem ka je skoro nemogoče ka bi se pri nas najšli troti ki bi to zagovorjali. In te se mi je toti kontra odgovor zdeja fenomenalen....

Nela nedelja, 15. julij 2007 ob 22:41

Pa še to:

Skušam razumeti kulturo ljudi, ki to opravljajo, vendar ne morem. Če bi se rodila v teh krajih, bi to morda sprejela kot nekaj normalnega in mogoče bi bila ponosna na svoj obred. Tako pa sem se rodila v kulturi, kjer je tak dogodek nekaj povsem nespremenljivega.

Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo obrezovanje opravljeno na 130 milijonih deklet in žensk. Vsako leto obrežejo najmanj dva milijona mladih žensk - se pravi 6.000 na dan.

FGM (Female Genital Mutilation) je izraz za obrezovanje deklic. Enako, kot pri obrezovanju dečkov, gre za odstranitev določenih delov genitalij z normalno funkcijo in oba procesa sta z medicinskega zornega kota povsem nepotrebna. Služita navadi, ki vzdržuje izpolnjevanje socialnih zapovedi in nadzira telo in seksualnost posameznika oziroma posameznice. Vsekakor pa je FGM dosti bolj drastičen in škodljiv kot obrezovanje dečkov. Hanny Lightfoot-Klein opozarja, da bi morali klitoridektomijo-obrezovanje ensk, primerjati s penisdektomijo, posegom, pri katerem odstranijo penis.
FGM obsega tri glavne načine pohabljanja ženskih genitalij:

Sunna: obrezovanje je odstranitev prepucija ali/in vrha klitorisa. Sunna pomeni v arabščini tradicija.

Klitoridektomija: (poimenovano tudi izrezovanje) je odstranitev vsega klitorisa
(prepucij in glans) in odstranitev zunanjih sramnih usten.

Infibulacija: poimenovana tudi faraonsko obrezovanje. Je najekstremnejša oblika.

Gre za izrezovanje klitorisa, sramnih usten in pričvrstitev poškodovanih strani vulve čez vagino s trni ali zašitje z črevi ali sukancem. Malo odprtino pustijo za uriniranje in menstrualno kri. To, da je luknjica ponavadi velika le za debelino vžigalice, velikokrat privede do infekcij, zastrupitve, hudih bolečin, tetanusa, HIV-a (ostri premeti, ki jih uporabljajo za obrezovanje niso očiščeni in z njimi postopek ponavljajo na večih dekletih). Dekle, ki jo tako pohabijo, ne more normalnego spolno občevati in mož mora na poročno noč, ko z njo občuje, infubirano žensko prerezati (odpreti z nožem), da lahko prodre vanjo. Celo ob normalnem celjenju ran je uriniranje in spolno občevanje zelo boleče.
Postopek rezanja in šivanja se v nekaterih kulturah celo večkrat ponovi, kajti po rojstvu otroka, žensko ponovno obrežejo in zašijejo. Velikokrat pride do problemov ob zanositvi in porodu, kajti vagina je precej zožana, in v tem primeru mojo rojevajočo žensko še dodatno »odpreti«, da omogočijo rojstvo otroka.

Starost, v kateri dekleta obrežejo, niha med 3-13 let, nekatere pa so tudi starejše. Večina kultur, kjer je obrezovanje deklic navada, »zagovarja« FGM kot nujnost, kot tradicijo, kot očiščenje ženske. Dekle, ki ni obrezano, je neočiščeno in s tem nezaželeno za poroko, saj je zakoreninjeno prepričanje, da dekle, ki ji niso izrezali klitorisa, prinaša veliko nevarnost možu, kadar se njen klitoris dotika moževega penisa. Ženske se bojijo spreminjati te zakoreninjene navade, ki veljajo za nedotakljive oziroma nespremenljive. Družinska čast, čistost, zaščita pred uroki, zaščita deviškosti in zvestobe možu so opravičila, ki vzdržujejo prakso FGM. V skupnostih, kjer izvajajo klitoridektomijo, ponavadi izvajajo tudi obrezovanje moških. Oba rituala sta del religiozne in etnične tradicije in pomenita obvezno stopnjo prehoda v obdobje odraslosti.

Dejan sreda, 18. julij 2007 ob 11:44

Jah to je grozno. Mojo pa pač fsakša plemena pa narodi nekše svoje običeje, navode, ...
To je za nos malo težje razmiti al tota plemena majo pač svoje običeje. Ka pa bi jin to prepovedovali, pa je glih tak kak da bi nan šteja nešče nekej prepovedati pa se vmešova v naše posle.
To je nekej nepredstavljivega ka bi se to dogajalo v našen sveti, civilizaciji, v tretjen sveti pa se nejde še fsega boga pa še bolj bizarnega.
Fanteke pa tüdi obrezovlejo, samo majo negi zej tak, ka se fantek, dere je zadosti star, som odloči za to.

Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.