»Dober delavec je zadovoljen delavec!«

V Cezanjevcih je potekal že tradicionalni poletni tabor Gibanja za dostojno delo in socialno družbo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. julij 2015 ob 09:14
Minuli vikend, med 3. in 5. julijem, je v Cezanjevcih pri Ljutomeru potekal že tradicionalni poletni tabor Gibanja za dostojno delo in socialno družbo. Tabor so letos poimenovali Pogum za spremembe "Aktivistični tabor za samoorganizacijo prekarcev". Na taboru so želeli poleg neformalnega druženja vseh aktivistov in podpornikov Gibanja nasloviti tudi idejo o povezovanju in organiziranosti prekarcev.

Tabor so odprli z okroglo mizo Dostojno delo za vse generacije. Z gosti, Tonetom Partljičem, Natašo Trček, Jeleno Aščič in Branimirjem Štrukljem, se je razvila debata o dostojnem delu, dojemanju solidarnosti in prekarizaciji trga dela. Predvsem je bil izpostavljen problem solidarnosti v Sloveniji in potreba po združevanju. Gosti so izpostavili naslednja stališča. Tone Partljič je prepričan, da so prekarci svoj razred, ki bi se moral združiti tudi širom po Evropi in se skupaj boriti za pravice. Nataša Trček prvi korak k rešitvi vidi v tem, da si moramo vsi skupaj najprej priznati problem prekarstva. K ozaveščanju o prekarnem delu že leta prispeva tudi Gibanje. Branimir Štrukelj priznava, da sindikati, tudi po Evropi, nimajo pravega odgovora, kako organizirati prekarce, ovirajo pa jih hitro spreminjajoči, premikajoči delavci in raznolikost oblik prekarnega dela. Dolgoletna novinarka Jelena Aščič je prepričana, da prekarci ne smejo dopustiti, da jim individualnost in samoiniciativa prideta v kri, saj bodo le skupaj lahko poiskali rešitev. Ob zaključku debate so se skupaj strinjali, da morajo prekarci vztrajati v svojem boju in s pogumom stopiti na pot povezovanja.

Tekom tabora so jih čakale še delavnice, s katerimi so načrtovali nadaljnje korake Gibanja na treh področjih: raznolikost oblik prekarnega dela, povezovanje prekarnih delavcev ter regionalizacija boja prekarnih delavcev v Sloveniji in boj za dostojno delo preko stalnih in enkratnih projektov ter terenskih akcij. Na popoldanski skupščini so razpravljali o vsebinskih stališčih do posameznih oblik prekarnega dela, zvečer pa so si ogledali še forumsko predstavo Zaigrano delo, s katero gledališka skupina znotraj društva, zaTO po celi Sloveniji predstavlja nevarnost prekarstva na univerzalen način skozi jezik gledališča zatiranih. Tabor so zaključili z osvežitvijo v bazenu ter se s svežimi idejami in polni zagnanosti poslovili od dežele vina in sonca.

Gosti okrogle mize:
Tone Partlkjič (pisatelj, dramatik in politik)
Nataša Trček (glavna inšpektorica RS za delo)
Branimir Štrukelj (glavni tajnik SVIZ Slovenije (sindikalist)
Jelena Aščič (novinarka RTV, avtorica dokumentarca o migrantskih delavcih)


Več v Kultura in izobraževanje