Obiskali Dom Nine Pokorn Grmovje pri Žalcu

Prijateljska skupina Fortuna iz DOSOR-ja na ekskurziji

Filip Matko, petek, 10. julij 2015 ob 10:22
Fortuna iz DOSOR-ja na ekskurziji

Fortuna iz DOSOR-ja na ekskurziji

S prihodom poletja se je pričel dvomesečni počitniški čas tudi za članice in člane petih prijateljskih skupin v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. A prijateljska skupina Fortuna, ki jo sestavljajo stanovalke in stanovalci DOSOR-ja ter zunanji člani (upokojenke in upokojenci iz Radenec), je opravila še ekskurzijo. V sredo, 8. julija, so obiskali Dom Nine Pokorn Grmovje, v kraju Pernovo v Občini Žalec, vzhodno od naselja Velika Pirešica, ki »gosti« okrog 240 stanovalk in stanovalcev. Dom letos praznuje 35-letnico obstoja in se ponaša z nazivom »Družini prijazno podjetje«.

Pod vodstvom ene izmed voditeljic skupine, Marije Erveš, je šesterico izletnikov v Pernovem sprejela animatorka Brina Krašovec ter jih napotila v dnevni prostor nekdanjega Dvorca Grmovje (Hofrain), ki se ga kot Leysserjev dvor omenja že leta 1546, a ga je novi lastnik tamkajšnjih posestev podrl leta 1867 ter zgradil povsem nov dvorec, ki je odlično ohranjen oziroma prenovljen. V njegovi bližini je tudi kapela, zgrajena leta 1742.

Za začetek srečanja je bila pripravljena malica z napitki in koordinatorka prijateljskih skupin v Domu Nine Pokorn, Petra Demšer, je ob prisotnosti članic in članov dveh tamkajšnjih skupin (zeliščarska in za zdrav življenjski slog) predstavila aktivnosti posameznih skupin, kot tudi to, da imajo poleg osrednjega Doma Nine Pokorn še bivalne enote v okoliških krajih (tri bivalne enote v Žalcu, eno v Polzeli in eno v Dramljah), v kratkem pa bi naj »zaživela« še nova bivalna enota v Dobrni.

Zeliščarsko skupino je predstavila prostovoljka Magda Simonič, ki skupino že osmo leto usmerja ob sovoditeljici Danieli Messec. Imajo svoj zeliščarski vrtiček, iz zelišč pa si pripravljajo napitke in čaje. Po predstavitvi dela skupine Fortuna, kar je bila naloga Marije Erveš, so vsi družno zapeli dve ljudski pesmi, na kitari je vse spremljala animatorka Brina Krašovec.

Sledil je ogled bivalnih enot v več stavbah, kot tudi prostorov za rekreacijo, delovne terapije, ustvarjalne delavnice, pa tudi za celotno oskrbo doma (upravni prostori, jedilnica, kuhinja, pralnica). Članice in člani skupine Fortuna so bili nad urejenostjo in opremo vseh teh prostorov izredno navdušeni, še posebno s parkovno ureditvijo in veliko zelenicami med vsemi stavbami. Ob zaključku ob kavi in pecivu je seveda sledilo vabilo gostiteljem, da obiščejo DOSOR, Dom starejših občanov v Radencih.


Več v Kultura in izobraževanje