Srečanje zborov z obeh bregov Mure v Pavlovi hiši

Ljubitelji petja so prisluhnili pesmim v nemškem in slovenskem jeziku

Branko Košti, nedelja, 12. julij 2015 ob 18:22
Srečanje zborov v Pavlovi hiši

Srečanje zborov v Pavlovi hiši

V okviru dogajanj »Poletje v Pavlovi hiši« v Potrni (Laafeld) pri Bad Radkersburgu, je potekalo Srečanje zborov v Pavlovi hiši (Chöretreffen im Pavelhaus).

Na dvojezični prireditvi, katero je v obeh jezikih vodila mag. Susanne Weitlaner, predsednica Kulturnega društva 7. člen za avstrijsko Štajerko, so nastopili trije pevski zbori z obeh strani Mure, kateri so peli pesmi v slovenskem in nemškem jeziku. Tako so številni ljubitelji kulture, še posebej ubranega zborovskega petja, iz slovenske in avstrijske Štajerske ter iz Pomurja, prisluhnili zborom Gentle Voices z vinorodnega Klöcha v Avstriji, Vokalna skupina Žarek iz Murske Sobote, ter Zbor Pavlove hiše (Pavelhaus Chor), v katerem nastopajo predvsem pevke iz obeh držav.

Pevke skupine Gentle Voices prihajajo iz jugovzhodnega vinogradniškega okoliša Klöch in že veliko let se ukvarjajo z glasbo. Začeli so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pri manjših praznovanjih, kot so krsti in podobne reči, ob tem so sooblikovali svete maše. V tem času je skupina razširila svoje znanje v različnih seminarjih in delavnicah. Najpomembnejši element skupine Gentle Voices – veselje pri petju – se lahko sliši in čuti pri njenih nastopih. Zbor Pavlove hiše je leta 2004 ustanovil Bruno Petrischek, ki je po desetih letih predal vodstvo Matiji Horvatu. Njegov repertoar obsega slovenske in nemške pesmi. Zbor nastopa v Avstriji in Sloveniji in se udeležuje različnih srečanj zborov. V ženski vokalni skupini Žarek poje 12 pevk, večinoma medicinskih sester iz Prekmurja. Korenine njihovega petja segajo 20 let nazaj, ko so začele peti v pevskem zboru medicinskih sester, a so se lani (2014) spomladi prijateljsko razšle. Ostalo pa jih je nekaj pevk, ki jih je veselje do petja spet združilo in so novembra lani ponovno začele peti. Vesele so, da je zborovodja Matjaž Horvat sprejel vodenje skupine, pridružilo se jim je nekaj novih pevk in nastala je vokalna skupina, ki se vsak torek sestaja v Splošni bolnišnici v Murski Soboti na pevskih vajah. Petje jim prinaša sprostitev po napornem delovnem dnevu in jih napolni z novo energijo. Pojejo pesmi različnih zvrsti, v zadnjem času pa najraje priredbe starih popevk. Rade nastopajo, saj ob petju res uživajo. Stari slovenski pregovor pravi: "Kdor poje, zlo ne misli" in dvanajst Prekmurk vse dobro deli s petjem...

Kulturni dogodek v zelenem naravnem okolju Pavlove hiše, se je zaključil z družabnim srečanjem ob dobri kapljici, dobrotah mojstrov žara Karla Pollerja in Lea Perkiča ter sladkimi in slanimi dobrotami domačink. In seveda, z lepimi pesmimi v obeh jezikih.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje