V Lotmerk na fantastično dogodivščino - 11. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Grossmannov festival bo potekal od 14. do 18. julija v Ljutomeru

Prlekija-on.net, nedelja, 12. julij 2015 ob 22:59
Grossmannov festival bo letos že 11.

Grossmannov festival bo letos že 11.

Tisti, ki že(l)jno pričakujejo fantastični film in vino, bodo že v torek prišli na svoj račun, saj bo 11. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina v Ljutomeru odprl svoja vrata od 14. do 19. julija 2015. Na festivalu se bo tako v petih dneh zvrstilo veliko število različnih dogodkov, ki so tako ali drugače povezani s fantastičnim filmom, vrhunskim vinom, tematskimi delavnicami in koncerti.

Poleg tekmovalnega dela filmskega programa se bodo obiskovalci lahko srečali z ustvarjalci gostujočih filmov ter drugimi zanimivimi gosti. Letošnji častni gost je ikona filmskega zlobca srepih oči, Udo Kier. Grossmann se bo v soboto tradicionalno končal z veliko zombi parado s performansi.

Otvoritev Grossmanna, ki se začne v torek, 14. julija ob 18. uri, bo pospremila simbolična vinska cesta, odprtje razstav in otvoritveni film, Številka 55.

Filmi v tekmovalnih programih se bodo potegovali za naslednje nagrade:

Hudi maček - najboljši celovečerni film
Melies d'argent - najboljši evropski fantastični kratki film (nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma)
Slakov hudi maček - najboljši kratki film
Hrupni maček - najboljši glasbeni dokumentarec

Vina v tekmovalnem programu se bodo potegovala za nagrado Vinski šampion Hudi maček.

Glavni gostje festivala so igralec Udo Kier, letošnji nagrajenec za življenjsko delo, ki se bo v petek predstavil tudi na posebnem javnem pogovoru, režiser Richard Stanley, ki bo predsedoval žiriji za celovečerne filme, in skladatelj filmske glasbe Simon Boswell. Poleg številnih drugih gostov bosta Ljutomer obiskala še režiserja Jörg Buttgereit in Andreas Marschall, v okviru posebnega programskega sklopa ob 110-letnici slovenskega filma pa na festival prihajata tudi Badjurjeva nagrajenca Mako Sajko in Jože Pogačnik

V tekmovalnem programu celovečercev se bodo pomerili nemški horror omnibus Nemški strah (German Angst, 2015, Jörg Buttgereit, Michal Kosakowski, Andreas Marschall), nemško-ameriški creature feature Pik (Stung, 2015, Benni Diez), madžarska fantastična komedija Lisičja vila Liza (Liza, a rókatündér, 2015, Károly Ujj Mészáros), češka found footage uspešnica Zli duh (Ghoul, 2015, Petr Jákl), za hudega mačka pa se bo letos prvič potegoval tudi slovenski film, grozljivka Idila režiserja Tomaža Gorkiča, ki bo na festivalu doživela predpremiero.

V tekmovalnem programu glasbenih dokumentarcev bo zahrumelo devet filmov, med katerimi velja izpostaviti Morphine - potovanje sanj (Morphine - Journey of Dreams, 2014, ZDA/Italija, Mark Shuman), Izgubljeni gumb (Izgubljeno dugme, 2015, Avstrija/Hrvaška/BiH, Renato Tonković, Marijo Vukadin, Robert Bubalo), ki govori o prvem bobnarju Bijelega dugmeta, legendarnem Ipetu Ivandiću, in Naš vinil ima težo (Our Vinyl Weighs a Ton, 2013, ZDA, Jeff Broadway), ki bo predstavil kultno losangeleško hip hop založbo Stones Throw Records. Slovenske barve bosta zastopala jazzovski Čas za improvizacijo (2014, Tina Lešničar, Janez Stucin) in Kdo=Mi2 (2015, Rudi Uran), portret priljubljenih dečkov s Sotle.

V tekmovalnih programih kratkih filmov bo prikazanih 21 filmov iz 11 držav. Med režiserji tekmovalnih filmov so tudi uveljavljena imena, kot so španski kralji groze Jaume Balaguero, Paco Plaza in Rodrigo Cortes, in ameriški mojster posebnih učinkov Kevin McTurk, ki je sodeloval pri filmih, kot so Jurski park, Intervju z vampirjem in King Kong. Med filmi v tekmovalnem programu za srebrnega meliesa (Melies d'argent), nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma, je tudi slovenski kratki film Sola y blanco režiserja Matiasa Zemljiča. Kratki filmi, izbrani na vsakem od festivalov, včlanjenih v federacijo (med njimi so vsi pomembnejši evropski fantastični festivali), se bodo potegovali za nagrado zlati melies (Melies d'or) za najboljši evropski fantastični kratki film, Nagrada bo podeljena na letošnji ediciji tržaškega Science + Fiction festivala.

Izven tekmovalnih programov bodo prikazani še številni filmi v sekcijah Grossmann Grindhouse (ekstremni žanrski filmi), Šok dok (dokumentarci), Vrt mučenja - Torture Garden (8-urni filmski maraton), Na fantastični strani Alp (neodvisni kratki filmi s področja ex-Yu) in Kino Klopotec, ki se bo letos osredotočil na filme, prikazane na festivalih amaterskega filma, ki so v sedemdesetih in osemdesetih potekali v Ljutomeru.

Za nagrado za najboljše vino se bodo potegovali Turistična kmetija Hlebec, Vinogradništvo Družina Kos, P&F, Vinakoper in Vinoreja Kaučič. Gost vinskega programa bo češki sommelier in vinar Miroslav Majer.

V spremljevalnem programu izpostavljamo nastop legendarnih Pankrtov, ki se bo zgodil v četrtek, 16.7. Seveda ne bo šlo tudi brez razstav (razstavljala bosta fotograf Borut Krajnc in ilustrator Jan Hadžić), predstavitev knjig (med njimi gre izpostaviti Na filmskem vrtu-stoletje filma v Ljutomeru, ki opisuje ljutomersko filmsko dogajanje od nastankov prvih slovenskih filmov do Grossmannovega festivala) in Zombi parado, za posebno atrakcijo pa bosta poskrbela performans Zombiopera in 3D Mapping na Glavnem trgu.

Prva dva dni festivala bo ob 110-letnici prvega slovenskega filmskega zapisa potekal tudi znanstveni simpozij Slovenski film v sliki, glasbi in besedi, ki ga prirejajo Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, Grossmannov festival in Občina Ljutomer. Organizaijski odbor bosta vodila prorektor Univerze v Mariboru dr. Marko Jesenšek in Zvonko Kustec, ravnatelj GFML.

Vso dogajanje bo mogoče spremljati z nakupom tedenske vstopnice, ki stane le 20 evrov, ali z nakupom posameznih vstopnic oz. s prostovoljnimi prispevki za projekcije na Glavnem trgu. Prostor za kampiranje ostaja brezplačen, kamp pa bo letos na nogometnem igrišču, kjer je bolje poskrbljeno za sanitarije, v neposredni bližini Parka I. slovenskega tabora in odlično urejenega lokalnega letnega kopališča.

Več o posameznih aktivnostih najdete na spletni stran www.grossmann.si.

Dogajanje na festivalu lahko spremljate tudi v naši rubriki Grossmannov festival, kjer najdete bogat arhiv iz prejšnjih let.