V Križevcih pri Ljutomeru je dišalo po golažu

Osem ekip je kuhalo golaž na odprtem ognju na prostem

Jože Žerdin, ponedeljek, 27. julij 2015 ob 16:57
Kuhanje golaža v Križevcih

Kuhanje golaža v Križevcih

V športno rekreacijskem centru v Križevcih pri Ljutomeru sta Kulturno društvo Križevci in Konjeniško društvo Križevci v nedeljo, 26. julija, pripravila drugo tradicionalno tekmovanje v kuhanju golaža. Druge golažijade na prostem se je udeležilo osem ekip kuharjev amaterjev iz Prlekije in tudi od drugod. Kulinarična prireditev je potekala v sklopu kasaških dirk, ki so se odvijale na hipodromu v Križevcih.

Kuhanje kulinarične jedi golaža je bilo povezano s kasaških športom, ki ima v občini Križevci in v Prlekiji že več kot 140-letno tradicijo kasaškega športa. Šlo je za druženje in prijateljstvo ljubiteljev konj, hkrati pa se je na istem mestu povezala prleška kulinarika in kasaški šport. Ni šlo za strokovno tekmovanje ampak je vse slonelo na ljubiteljstvu, druženju in povezovanju kuharjev in obiskovalcev skozi cel dan. Kuhanje golaža je potekalo na odprtem ognju, saj so kuhali v različnih lončenih in drugih posodah in s seboj prinesli svojo opremo za kuhanje.

Organizator je tekmovalcem priskrbel delovni prostor, 3 kg govejega mesa, olje, čebulo, vodo, rdeče vino, kruh, krožnike in pribor, vsaka ekipa pa je še pri kuhanju golaža dodala svoje skrite začimbe. Kuhanje golaža je slonelo na noti druženja in povezovanja. Po končanem kuhanju je sledilo ocenjevanje vseh skuhanih vzorcev, pri čemer je polovico točk prispevala tri članska strokovna komisija, ki jo je vodil Branko Slavinec, ostali del pa so prispevali obiskovalci, ki so prav tako poskusili vse vzorce in dali končni rezultat posameznim ekipam.

Prve tri ekipe v kuhanju golaža so prejele zahvale za sodelovanje in praktične nagrade. Ob koncu kuhanja in ocenjevanja ter razglasitve rezultatov je bilo med obiskovalci razdeljenih okoli 250 porcij okusnega golaža. Najboljši golaž je skuhala ekipa kuharjev iz Orehove vasi pri Mariboru, na drugem mestu je pristala ekipa Športnega društva Križevci in na tretjem ekipa kuharjev iz Ključarovcev.


Več v Družabno