Obnovljen in blagoslovljen Jakobov križ v Logarovcih

Nov križ je iz hrastovega lesa, obnovljeno je razpelo in Marijin kip, križ pa je zaščiten z bakreno streho, ki ga bo varovala pred dežjem in snegom

Jože Žerdin, sreda, 29. julij 2015 ob 13:35
Jakobov križ v Logarovcih

Jakobov križ v Logarovcih

V župniji Križevci pri Ljutomeru je po vaseh kar precej križev in križnih znamenj, katere so postavili njihovi predniki pred mnogimi leti in sicer v številne spomine, zaobljube in zahvale, velikokrat tudi za srečo v družini, za srečno vrnitev iz prve in druge svetovne vojne. Križi in križna znamenja so odraz vere prleškega človeka.

Ob vsakoletnem žegnanju v posamezni vasi, kjer stojijo križi in križna znamenja, v župniji Križevci pri Ljutomeru, se verniki zbirajo pri sveti maši. V Logarovcih pri glavni cesti, ki pelje proti Ljutomeru stoji križ, ki ga je načel zob časa. Tako se je Jakob Žabota iz Logarovcev odločil in dal postaviti nov križ, kajti prejšnji je bil postavljen leta 1960. Sedaj je nov križ iz hrastovega lesa, obnovljeno je razpelo in Marijin kip. Križ je sedaj zaščiten z bakreno streho, ki ga bo varovala pred dežjem in snegom.

Blagoslov obnovljenega križa s sveto mašo je v nedeljo, 19. julija, opravil domači župnik župnije Križevci pri Ljutomeru Štefan Vinkovič, ki se je Jakobu Žabotu zahvalil, da je postavil nov križ. Pri blagoslovu se je zbralo veliko vernikov iz Logarovcev in sosednjih vasi. Po blagoslovu in sveti maši je sledilo prijetno druženje s pogostitvijo.


Več v Kultura in izobraževanje