Preko 30 prireditev ob 59. občinskem prazniku Občine Ljutomer

Prireditve bodo potekale do 9. avgusta na več lokacijah v Ljutomeru in okolici

Prlekija-on.net, petek, 31. julij 2015 ob 13:34
Novinarska konferenca ob 59. občinskem prazniku Občine Ljutomer

Novinarska konferenca ob 59. občinskem prazniku Občine Ljutomer

V petek, 31. julija, so v Mestni hiši v Ljutomeru na novinarski konferenci predstavili pester program ob praznovanju 59. občinskega praznika Občine Ljutomer, ki bo potekal do 9. avgusta na več lokacijah v Ljutomeru in sicer na Glavnem trgu, v Parku I. slovenskega tabora, v atriju Mestne hiše, na letnem kopališču, na hipodromu ter tudi v okolici Ljutomera.

Med praznovanjem se bo zvrstilo preko 30 dogodkov, ki so glede na aktivnosti združeni po dnevih, na konferenci pa so posamezni partnerji pri organizaciji predstavili dogodke, ki se bodo zvrstili v tem tednu. Program so predstavili županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, direktor Lokalne turistične organizacije Prlekija Ljutomer, Andrej Vršič, predsednik Turističnega društva Cven, Janko Horvat, predstavnik Športnega društva Kostanjevica, Tomi Špindler, predsednik Kasaškega kluba Ljutomer, mag. Janko Slavič, predsednica Turističnega društva Stara Cesta, Albina Senčar, vodja Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Mira Rebernik Žižek, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, Vesna Laissani, predstavnik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljutomer, Ivo Ozmec in direktor Javnega zavoda za šport, izobraževanje odraslih in mladino Ljutomer ter sekretar Športne zveze Ljutomer, Branko Žnidarič.

Na vse prireditve in dogodke, razen na kasaške dirke, bo vstop prost. Prvi dogodek bo že danes, ko se bodo od 18. ure naprej krajani podali po novem pločniku na Kamenščak, kjer bo uradna otvoritev in kulturni program pri Žižkovi kapeli ob 18.30.

V soboto bo na Glavnem trgu turistična tržnica in bolšji sejem od 8. ure naprej, od 14. ure naprej pa kmečka tržnica na Grüntu na Cvenu. Popoldan od 17. ure naprej bo v ŠRC Kostanjevica na Stari Cesti potekal nočni turnir v odbojki na mivki, ki ga organizirajo drugič zapored. Letos bo nastopilo 12 ekip iz celotne Slovenije.

V nedeljo bo od 13. ure naprej na hipodromu potekal Prlekfest - kuji, vino in pogače, kjer se bodo ponudniki predstavili s ponudbo pogač, vina, sirnih izdelkov, ... Ob tem bo tudi ocenjevanje ajdovega krapca, ki predstavlja pristno prleško kulinariko. Od 15. ure naprej bodo potekale kasaške dirke, kjer bo sedem dirk, med njimi dirka dvoletnikov, kjer razen enega, nastopajo samo domači člani ter kvalifikacijska dirka za derby. V sklopu dirk bo možnost brezplačnega ogleda Muzeja Ljutomerski kasač. Na ta dan bodo v Mekotnjaku pri Gasilskem domu od 14. ure naprej potekale tudi sodobne rimske igre, kjer skozi šaljive igre ohranjajo dediščino iz domačih krajev.

V torek ali Dan kulture, bodo od 18. ure naprej pod stoletnimi hrasti v Parku I. slovenskega tabora brali poezijo. Tja vabijo vse, ki pišejo, skladajo ali zgolj ljubijo napisano slovensko ali prleško besedo. Od 20. ure naprej bo v atriju Mestne hiše potekal dogodek Žlahtno zmešano - glasba s poezijo, kamor so povabili različne glasbenike, umetnike, gledališčnike, pesnike, ... dogodek pa bosta popestrila domača vinska ponudnika.

Sreda oz. Dan druženja se bo dopoldan ob 9. uri pričel v Parku I. slovenskega tabora, kjer bo potekala delavnica za otroke s kasačem Tinkom, ob 18. uri pa dogodek Občina na prostem, kjer se bodo na Glavnem trgu predstavili predstavniki občinskih in državnih organov ter javnih zavodov, podjetij in društev, ki delujejo v občini Ljutomer. Ob 20.30 bo v cerkvi Žalostne Matere Božje na Jeruzalemu koncert ruskega zbora Svetilen Od vzhoda do zahoda z ljubeznijo.

Četrtek ali Dan gospodarstva se začenja ob 10. uri v Parku I. slovenskega tabora s pravljično uro in sklopom pravljic na temo Kaj bom, ko bom velik. ob 15.30 sledi odprtje učne točke v Mladinskem centru Prlekije, ki je prva tovrstna točka v Prlekiji in tretja v Sloveniji. Ob 16.30 v parku sledi okrogla miza Razvojne perspektive Prlekije in vključevanje mladih. Na okrogli mizi bosta med drugim prisotna vodja kabineta predsednika vlade RS, Tadej Slapnik in Nena Dokuzov iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ob 19. uri bo v Galeriji Anteja Trstenjaka odprtje razstave kiparskih del priznanega prleškega umetnika Roberta Juraka, ki se je širši javnosti predstavil že s številnimi performansi. Ob 20. uri na Glavnem trgu sledi še prireditev Obrtnik leta 2015. Slavnostni govornik bo predsednik Obrtne zbornice Slovenije, Branko Meh.

Petek je Dan športa, ki se prične ob 9. uri s Palčkovim orientacijskim pohodom za najmlajše, ki bo trajal okoli ene ure, ob 17. uri pa sledi Taborski tek in pohod. Tek letos praznuje 20-letnico, želijo pa si, da bi v Ljutomer prišlo med 250 in 300 tekačev. Prijave so na dan samega teka od 14. ure naprej. Ob 20. uri sledi še slavnostna prireditev ob 59. občinskem prazniku v Domu kulture Ljutomer, kjer bodo podelili priznanja občine Ljutomer in priznanja županje. V glasbenem nastopu bosta nastopila Severa in Gal Gjurin.

Sobota je Sejemski dan, ko bo "po celen Lotmerki" potekal Prleški sejem, kjer bodo letos pripravili tudi program za otroke z različnimi delavnicami in predstavami. Kulturni program se bo pričel ob 9. uri z nastopom Ljutomerskega okteta, Godbe na pihala KD Ivan Kaučič Ljutomer, folklorne skupine iz Male Nedelje in tamburaške skupine Mlade strune. Od 10. ure naprej bo nastopila glasbena skupina Opoj, od 12.30 naprej Mladi Pomurci, zvečer od 20. ure naprej pa sledi še zabava z Manco Špik in ansamblom. Stojnice bodo na sejmu odprte od 8. do 15. ure. Letošnja posebnost sejma je razporeditev sejemskih prostorov in poimenovanje po avenijah.

V nedeljo, zadnji dan praznovanja bo na letnem kopališču vstop prost, potekale pa bodo zabavne kopališke igre Lotmerk na vodi, od 17. ure naprej.

V času, ko občina praznuje, so občankam in občanom na voljo posebne ugodnosti:
  • da si kot novi člani Splošne knjižnice Ljutomer na dan 5. 8. 2015 pridobijo brezplačno enoletno članarino;
  • odpis zamudnine za knjižno gradivo ob obisku knjižnice na dan 5. 8. 2015;
  • da si v Muzeju Ljutomer brezplačno ogledajo vse muzejske zbirke;
  • brezplačen voden ogled Kasaškega muzeja Ljutomer 2. 8. 2015, ob 14. uri in 16. uri;
  • da si kot nov abonent zagotovijo po znižani ceni 45 € za upokojence, študente in dijake ter 50 € za ostale 5 predstav v Žlahtnem abonmaju, z možnostjo plačila na 2 obroka. Vpis se vrši v TIC-u Ljutomer ali na sedežu OI JSKD Ljutomer.
Celoten program: (v .pdf obliki)
Petek, 31. 7. 2015
Slovesnost ob odprtju plocnika na Kamenščak:
18.00 Sprehod iz Miklošičevega trga po pločniku do Žižkove kapele na Kamenščaku
18.30 Kulturni program, prerez traku in blagoslov pločnika, pri Žižkovi kapeli, KS Ljutomer in Občina Ljutomer

Sobota, 1. 8. 2015
8.00 Turistična tržnica in Lotmerški bolšji sejem, Glavni trg Ljutomer, LTO Prlekija Ljutomer
14.00 Kmečka tržnica, kvasenice, postržjače in ostale prleške dobrote, Grünt na Cvenu, TD Cven
17.00 Nočni turnir v odbojki na mivki – mešane postave trojk, ŠRC Kostanjevica, ŠD Kostanjevica

Nedelja, 2. 8. 2015
13.00 PRLEKFEST – kuji, vino in pogače, Hipodrom Ljutomer, Kasaški klub Ljutomer
14.00 Sodobne rimske igre, pri Gasilskem domu v Mekotnjaku, TD Stara Cesta
15.00 Kasaške dirke, Hipodrom Ljutomer, Kasaški klub Ljutomer

Torek, 4. 8. 2015
DAN KULTURE
18.00 Branje poezije pod stoletnimi hrasti, Park 1. sl. tabora, (v primeru slabega vremena v Golarjevi hiši v Ljutomeru), OI JSKD Ljutomer
20.00 Žlahtno zmešano - glasba s poezijo, atrij Mestne hiše, OI JSKD Ljutomer

Sreda, 5. 8. 2015
DAN DRUŽENJA
9.00 Delavnica za otroke s kasačem Tinkom, Park I. sl. tabora, LTO Prlekija Ljutomer
18.00 Občina na prostem:
Predstavitev in druženje s predstavniki občinskih in državnih organov, javnih zavodov, javnih podjetij in
društev, ki delujejo v občini Ljutomer, Glavni trg Ljutomer, Občina Ljutomer
20.30 Koncert ruskega zbora Svetilen – od vzhoda do zahoda z ljubeznijo, cerkev Žalostne Matere Božje
na Jeruzalemu, Zavod Ars Ramovš.

Četrtek, 6. 8. 2015
DAN GOSPODARSTVA
10.00 Pravljična ura na temo »Kaj bom, ko bom velik?«, Park I. sl. tabora, SKL
15.30 Odprtje učne točke v Mladinskem centru Prlekije, na sedežu MCP
16.30 »Razvojne perspektive Prlekije in vključevanje mladih«, okrogla miza v Parku 1. sl. tabora (v primeru slabega vremena v Poročni dvorani v Mestni hiši), Občina Ljutomer
19.00 Odprtje razstave kiparskih del Roberta Juraka, Galerija Ante Trstenjaka Ljutomer, SKL
20.00 Prireditev »Obrtnik leta 2015«, Glavni trg Ljutomer, OOZ Ljutomer

Petek, 7. 8. 2015
DAN ŠPORTA
9.00 Palčkov orientacijski pohod za najmlajše, ŠRC Ljutomer, ŠIM Ljutomer in Vrtec Ljutomer
17.00 Taborski tek in pohod, Glavni trg Ljutomer, ŠIM Ljutomer
20.00 Slavnostna prireditev ob praznovanju 59. občinskega praznika z glasbenim nastopom Severe in
Gala Gjurina, Dom kulture Ljutomer, Občina Ljutomer

Sobota, 8. 8. 2015
SEJEMSKI DAN - PRLEŠKI SEJEM
9.00 Pozdrav Prleškemu sejmu s kulturnim programom in nagovori, Glavni trg Ljutomer
9.00 do 14.00 ODPRTJE IN OGLEDI SEJEMSKE PONUDBE na:
Aveniji vina in sira, Aveniji domace obrti, Aveniji domacih dobrot, Aveniji društev, Aveniji podjetništva, Aveniji bižuterije in Aveniji bolšjaka
10.00 Nastop glasbene skupine Opoj
12.30 Nastop glasbene skupine Mladi Pomurci
20.00 Nastop Mance Špik z ansamblom

SEJEMSKI PROGRAM ZA OTROKE:
10.00 Lončarska delavnica in delavnica poslikave obraza
12.00 Sončna slika, gledališka predstava za otroke
13.00 Delavnica s Piko Nogavičko: izdelava Pike in Ficka
17.00 Malina, gledališka predstava za otroke
18.00 Delavnica z Banovičko in Edijem: izdelava verižic in vizitk

Nedelja, 9. 8. 2015
DAN ODPRTIH VRAT NA LETNEM KOPALIŠČU LJUTOMER
17.00 Lotmerk na vodi – zabavne kopališke igre, Letno kopališče Ljutomer, ŠIM Ljutomer


Več v Družabno