Zlati radgonski penini kar trije naslovi šampiona

Končano 41. ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona in 5. ocenjevanje Vino Slovenije Gornja Radgona Bio

Branko Košti, nedelja, 2. avgust 2015 ob 13:58
Novinarska konferenca ocenjevanja vin

Novinarska konferenca ocenjevanja vin

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni se je pretekli teden kot veliki uvod v dogajanje 53. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, končalo že 41. Ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona in 5. ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona »Bio«.

Rezultate ocenjevanja štirih komisij, katerim so predsedovali predsednik ocenjevanja in hkrati predsednik ene od komisij dr. Mojmir Wondra, dr. Friderik Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar, so na novinarski konferenci v petek, 31. julija, predstavili dr. Mojmir Vondra, direktor Pomurskega sejma mag. Janez Erjavec in projektni vodja ocenjevanja Andrej Slogovič.

Mag. Janez Erjavec je radgonska ocenjevanja predstavil kot najvplivnejše preverjanje kakovosti slovenskih vin v mednarodni konkurenci in največje ocenjevanje v okviru sejma AGRA, tako po številu vzorcev kot po tradiciji. Poudaril je še pomen ocenjevanja za promocijo slovenskih vin in prispevek h gospodarskemu razvoju, saj vinogradništvo prispeva 10 odstotni delež BDP iz naslova kmetijstva.

Predsednik ocenjevalnih komisij, doc. dr. Mojmir Wondra, predstojnik Katedre za tehnologijo vina na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, je po končanem ocenjevanju zapisal, da je »na ocenjevanjih sodelovalo 418 vzorcev, 137-tih pridelovalcev iz šestih držav, kar je za pridelek minulega letnika zelo lepa številka. Veliko je bilo tudi vin starejšega letnika, zlasti rdečih, ki so pokazala svojo polno kakovost v času zorenja. Predvsem vina letnika 2014 pomenijo na letošnjem ocenjevanju zame prijetno presenečenje. Vina so sicer nekoliko tanjša, z bolj izraženo kislino, kar pa jim doda prijetno svežino. Izredno všečna je tudi aromatika ocenjenih vin. Lepo so izražene predvsem primarne arome, kar velja tako za aromatične sorte, sauvignone in muškate, pa tudi za nearomatične sorte, kot so laški rizling, šipon, renski rizling.
Slovenski vinarji so glede na letnik pridelali zelo kakovostna vina in se lahko postavijo ob bok kateremu koli vinogradniku iz tujine, kar dokazujejo tudi podeljena priznanja Presenečenje letošnjega leta so bili kar trije šampionski naslovi med penečimi vini, vse tri pa je prejela Zlata penina vinske kleti Radgonske gorice. Med slovenskimi zasebnimi pridelovalci pa lahko izpostavimo velikega vinarja Borisa Lisjaka, ki je za svoja vina tudi prejel kar tri šampionske naslove.
Z veliko kakovostjo so se izkazali tudi tujci, tako češki kot hrvaški vinarji, ki so se s svojimi vini potegovali za šampionske naslove. Tako Hrvaška kot Češka je po enega tudi zasluženo prejela. Avstrijski pridelovalci pa so prejeli šampionsko priznanje v kategoriji bio vin.
Kot novost letošnjega ocenjevanja je bilo tudi novinarsko ocenjevanje. Novinarji so v kategoriji suhih belih vin izbrali svoje najboljše vino.
Pomursko ocenjevanje pod blagovno znamko Vino Slovenija Gornja Radgona je in bo ostalo krona ocenjevanj v Sloveniji z mednarodno udeležbo sosednjih držav«, zaključuje dr. Wondra.

Ocenjevalna komisija je na letošnjem ocenjevanju podelila 10 naslovov šampiona, 12 velikih zlatih medalj, 84 zlatih in 238 srebrnih medalj.

Pomurski vinarji, na ocenjevanju jih je sodelovalo 11, so za svoja vina prejeli 15 zlatih in dve veliki zlati medalji, tri naslove šampiona pa so prejele Radgonske gorice – vse za Zlato radgonsko penino.


Več v Gospodarstvo