Pri KSP bi odpis dolgov pomenil tudi povišanje cen; županja bo obravnavo predlagala občinskemu svetu

SD Ljutomer je javno pozval Občino Ljutomer in KSP Ljutomer k pristopu ukrepa odpusta dolgov

Prlekija-on.net, torek, 4. avgust 2015 ob 18:032
Ljutomer

Ljutomer

Prejšnji teden so iz SD Ljutomer v javnost poslali javni poziv, ki se nanaša na Zakon o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov. Poslali so ga županji Občine Ljutomer, mag. Olgi Karba in podjetju KSP Ljutomer d.o.o. Kot so zapisali, so se za javni poziv odločili, ker na dnevno ažuriranem seznamu podjetja KSP in ljutomerske občine niso zasledili.

Kot je znano je Državni zbor Republike Slovenije v petek, 17. julija, soglasno sprejel Zakon o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov, ki bo omogočil upnikom in dolžnikom, da bodo sporazumno odpisali dolg brez davčnih posledic. Podjetja torej ne bodo plačevala DDV, posamezniki pa ne akontacije dohodnine.

"V ponedeljek, 20. julija 2015, je 47 podpornikov projekta o odpisu dolga najšibkejšim podpisalo sporazum, v okviru katerega bodo upniki, med njimi energetska in komunalna podjetja, zavarovalnice, banke, upravniki, občine in tudi država, dolžnikom odpisali dolgove.

Z žalostjo na podlagi javno dostopnih podatkov ugotavljamo, da med podporniki projekta odpisa dolga najšibkejšim in med podpisniki sporazuma o izvedbi odpusta dolgov ni ne Občine Ljutomer ne podjetja KSP Ljutomer d.o.o.

Iskreno upamo, da to ni znak, da občina in KSP Ljutomer ne podpirata projekta odpisa dolga najšibkejšim. Zato vas pozivamo, da v najkrajšem možnem času pristopita k podpisu sporazuma, v okviru katerega bosta lahko občina (ter skupaj z občino tudi šole in vrtec, katerih ustanovitelj je občina) in KSP Ljutomer d.o.o. v skladu z zakonom upravičenim dolžnikom odpisala dolgove.

S tem bosta občina in komunalno podjetje pripomogla k izboljšanju kakovosti življenja socialno najbolj ogroženih državljank in državljanov v naši lokalni skupnosti in jim pomagala izstopiti iz začaranega kroga revščine", so ob tem zapisali pri ljutomerskem SD, ki ga vodi predsednik Branko Smodiš.

Pri KSP bi odpis dolgov pomenil povišanje cen
Za pojasnila smo se obrnili na KSP Ljutomer d.o.o. in na Občino Ljutomer. Iz KSP nam je direktor, Damjan Klemen odgovoril: "V podjetju Ksp podpiramo vsako aktivnost, ki ima namen pomagati socialno najšibkejšim. V skladu z našimi računovodskimi usmeritvami vsako leto, ob zaključku poslovnega leta izvedemo odpis neizterljivih dolgov.

Na naših računih zaračunavamo storitve tudi drugih izvajalcev, katerih soglasja za odpis bi morali pridobiti. Morebitno povišanje odhodkov, zaradi povečanega odpisa terjatev, pa bi imelo za posledico tudi povišanje cen naših storitev v občinah, v katerih smo bili izbrani kot najugodnejši ponudnik in pridobili koncesijo za opravljanje dejavnosti zbiranja in prevoza odpadkov."

Županja bo obravnavo predlagala občinskemu svetu ter v odgovoru spomnila na milijonski dolg države do občine
Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, pa se je v odgovoru na javni poziv zahvalila Branku Smodišu za njihov poziv na tematiko ukrepa odpisa dolgov, "ki vsekakor priča o dragocenem prispevku vaše organizacije k izboljšanju socialne varnosti in uspešnosti Republike Slovenije."

Nadalje je še zapisala: "Pobudo seveda podpiram, saj zelo dobro dopolnjuje dolgoletno prakso občin širom države, da s posluhom in razumevanjem obravnavamo primere, ko se kdo najde v socialni stiski ter izvajamo odpise dolgov, ko je terjatev le-teh nesmiselna. S tem novim ukrepom se ponujajo dodatne možnosti, da pomagamo pomoči najbolj potrebnim.

Zato me je po drugi strani zelo presenetilo, da si je država pri tej solidarnostni gesti sama postavila omejitev 1 milijon evrov skupnih sredstev, ki jih lahko nameni za odpis dolgov. Za primerjavo, Občina Ljutomer na primer namenja 1,8 milijona evrov letno zgolj za subvencije občankam in občanom pri plačilu stroškov vrtca.

Vendar ta finančna zadržanost države pri realizaciji ukrepa nikakor ni razlog, da občina še ni pristopila k projektu. Razlog je v dejstvu, da v gradivih, ki smo jih prejeli, ni bilo navedeno h kakšnim obveznostim ali zahtevam se zavezuje občina s podpisom pogodbe (na primer ali moramo zagotoviti milijon evrov sredstev v proračunu), niti kakšen je kriterij presoje prejetih prošenj.

Zato sem nemudoma naročila službam občinske uprave izdelavo ocene učinkov izvedbe tovrstnega ukrepa, tako v smislu postopkov, kot neposrednih vplivov na občinski proračun in tudi posrednih vplivov skozi učinke na poslovanje javnih zavodov in javnih podjetij.

Na tej podlagi bom predlagala občinskemu svetu obravnavo in sprejetje sklepa v tej zadevi, saj gre za prerazporeditev proračunskih sredstev. Seveda bomo pri tem postopali brez odlašanja in z željo, da čim prej dodatno pomagamo pomoči potrebnim. K temu je nedvomno prispeval tudi ta vaš javni poziv. Zato se vam še enkrat zahvaljujem, ker ste nas dodatno opomnili na delo, ki ga že opravljamo.

Dovolite, da še dodam, da bodo možnosti občine za ukrepanje v tem konkretnem in številnih drugih primerih občutno višje, ko bo država poravnala svoj dolg iz naslova zamikov pri nakazilih evropskih sredstev za izgradnjo vodovodnega sistema C, trenutno v višini 3,9 milijona evrov.

V naslednjih nekaj mesecih nas namreč čakajo večmilijonski gradbeni odseki. V kolikor se bodo zamiki nadaljevali (ali celo poglobili zaradi letnih dopustov na ministrstvih), bo situacija postala nevzdržna za izvajalce ter podizvajalce, kot tudi občino, ki ima do slednjih zavezujoče pogodbene obveznosti.

Vsekakor bi bilo zelo koristno, če bi vam čas in volja dopuščala, da usmerite javni poziv na Ministrstvo za okolje in prostor RS v tej zadevi in prispevate k razrešitvi nevzdržnega stanja za našo lokalno skupnost."

Tudi Lista mladih poslala pobudo
4. avgusta je tudi Nina Stegmüller, članica OS Občine Ljutomer na listi Lista mladih, na županjo naslovila pobudo, v kateri je zapisala: "Lepo Vas prosim, da proučite možnost, in da Občina Ljutomer čim prej tudi pristopi k podpisu Pogodbe o odpisu dolgov ter tudi vpliva, da k temu podpisu pristopi upravljalec javnega vodovoda in komunale ter distributer električne energije oziroma druga potencialna podjetja v Prlekiji."

Vloge sprejemajo od 3. avgusta naprej
Sprejemanje vlog se je pričelo 3. avgusta in traja do 31. oktobra 2015, kjer lahko upravičenci oddajo obrazce za odpis dolgov. V skladu z Zakonom o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov bodo lahko odpisani dolgovi zaradi neplačanih računov za elektriko, ogrevanje in komunalo, za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, davčna bremena, za vrtec in šolsko prehrano ali ob morebitnem vračanju nakazanih socialnih prejemkov. Dolgove bodo odpisovala podjetja in občine, ki so podpisala sporazum o sodelovanju pri pomoči najšibkejšim. Odpisani bodo lahko eno leto stari dolgovi oziroma dolgovi, ki so nastali pred letom 2014.


Več v Gospodarstvo