Gasilci Janževega vrha s pomočjo krajanov in sponzorjev dobili novo motorno brizgalno

Tudi na 15. Janišperski noči je dišalo po pasulju

Branko Košti, ponedeljek, 3. avgust 2015 ob 20:24
Gasilci PGD Janžev vrh

Gasilci PGD Janžev vrh

Gasilci PGD Janžev vrh že 15 let kot svojo največjo letno prireditev, pripravljajo Janišpersko noč. Letošnja, kot vse doslej je tudi ta potekala prvi vikend v mesecu avgustu, bo gasilcem ostala v posebno lepem spominu. 76 gasilk in gasilcev tega društva je namreč v uporabo prevzelo novo motorno brizgalno Rosenbauer - tip Fox III.

Kot je povedal predsednik PGD Stanislav Zadravec, so gasilci sicer dobro opremljeni, a nova brizgalna je bila nujno potrebna za boljšo protipožarno zaščito, saj jim je stara služila že zavidljivih 44 let. Seveda je bilo potrebno zbrati 15.500 evrov, kar je za to malo društvo visok znesek, je še povedal Zadravec in nadaljeval: "Sami gasilci našega društva ter krajani Janževega Vrha in Melanjskega Vrha, smo s pomočjo botrov in sponzorjev le uspeli zbrati potrebna sredstva in sedaj smo ponosni na našo novo pridobitev. Čeprav smo hvaležni vsem, ki so nam tako ali drugače pomagali, moram povedati, da sta največji del kolača prispevala delniški družbi Zavarovalnica Triglav in Radgonske gorice. Tako smo sedaj dobro opremljeni in pripravljeni na pomoč vsem, ki jo potrebujejo, čeprav bi si vsi želeli, da bi opremo preizkušali le na različnih vajah, izobraževanjih in drugih prireditvah ne pa v resničnih posredovanjih gašenja in reševanja".

Seveda pa 15. janešperska noč ni minila brez tekmovanja v kuhanju vojaškega pasulja, katero so gasilci v sodelovanju z gostinskim lokalom »Bar Jahač«, pripravili že štirinajstič. Medtem ko so potekale gasilske igre in so nekateri pekli koruzo na žerjavici, so se ob kotličkih nad odprtim ognjem vrteli ljubiteljski kuharji in se trudili skuhati to priljubljeno jed iz prekajenega mesa in fižola, ki bo najbolj po okusu obiskovalcev in še predvsem strokovne komisije.

Vsaka tri ali štiri članska ekipa (prijavilo se jih je trinajst), je od organizatorjev dobila tri kilograme že namočenega fižola in en kilogram prekajenega mesa ter potrebno zelenjavo in začimbe, za pripravo jedi pa so jim odmerili tri ure.

Vse ekipe so skuhale odličen pasulj, strokovna komisija v sestavi Marko Gumilar, Tina Potrč in Sebastjan Žitek, ki je ocenjevala videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev, je ocenila, da najboljši pasulj kuhajo na Aženskem Vrhu, kajti prvo mesto so prisodili ekipi Veseli Aženčarji (Matej Bratuša, Darko Felkar, Tomi Bratuša). Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Cike Cake iz Zbigovcev, tretja pa je bila ekipa Ovčjerejske farme Ninu z Janževega Vrha. Vse ostale ekipe, med njimi tudi lanskoletni zmagovalci iz Mahovcev, so zasedli 4. mesto. Kljub temu so vse sodelujoče ekipe prejele priznanja, praktične nagrade, prve tri ekipe pa tudi pokale.


Več v Kultura in izobraževanje