Ljutomerčan odhaja?

Ljutomerčan

Prlekija-on.net, petek, 8. maj 2009 ob 07:08

Poleg že pokojnih modrecev sta glavna prepoznavna znaka Prlekije vino in tekmovalni konj. Za še boljšo prepoznavnost je ta tekmovalni konj z imenom ljutomerski kasač postal slovenska tradicionalna pasma. Podobno je z vinom, ki je dolga leta prepoznavnost ne samo v Evropi, temveč tudi v svetu pridobival pod blagovno znamko Ljutomerčan. Več kot pet desetletij so se razni ljudje in lastniki zavzemali, da podjetje s tem imenom svoja vrhunska vina ponudi čim širšemu krogu potrošnikov in obenem na trgu odpira vrata tudi manjšim zasebnim vinogradnikom.


Ljutomerska vinska klet
je bila v vseh pogledih v času, ko smo še bili del skupne Jugoslavije, zgled drugim in je uživala neverjetno priljubljenost. Vina iz ljutomerske kleti so bila iskana in imela dokaj primerno prodajno ceno. Vendar so odgovorni in vodilni zaspali na lovorikah, poleg tega pa vse pokvarili z nakupom makedonskega vina, ki so ga pozneje pod blagovno znamko Ljutomerčan ponudili kupcem. Slava in denar se tako nista namenjala za dodatno promocijo ter predvsem posodobitev kleti in vinogradov, v katerih bi morale zoreti najboljše grozdne jagode. Konkurenca je počasi, a vztrajno dohitevala ljutomersko klet in jo pred dobrim desetletjem prehitela. Kleti od Gornje Radgone do Ptuja so se vzpele in s trezno glavo lastnikov nekako uspele zakorakati iz rdečih številk. Zdaj poslujejo za razliko od ljutomerske kleti s pozitivnimi številkami.

Dokaj obubožano ljutomersko klet oziroma družbo Ljutomerčan je pred leti kupila družina Slavič iz Ključarovcev. Priznani in izredno uspešni rejci in tekmovalci s kasaškimi konji so želeli biti tudi uspešni vinogradniki. Trudili so se po najboljših močeh, vendar so morali poklekniti in svojo novo "ljubezen" prepustiti drugim. Uspelo jim je sicer obnoviti notranjost kleti, a na tržišču so naredili velik korak nazaj. Vrhunsko ljutomersko vino je romalo po domovini in tujini za borih 80 centov za liter, kar je bistveno premalo za žlahtno prleško kapljico. Morda bo z novim lastnikom tudi ljutomersko vino ponovno dobilo na veljavi.

Kljub temu da uradnih novic ni, je sedaj že več kot jasno, da ima ljutomerska klet novega lastnika. To je družba, ki sta jo ustanovila brata Vladimir in Janez Puklavec. Po naših podatkih Ormožana, ki sta rodno Prlekijo kaj hitro zapustila. Vladimir, ki je bil pred leti zainteresiran za gradnjo terminala na območju Luke Koper, je odšel v Nemčijo, Janez danes živi v Ljubljani. Precej skopa z informacijami, vendar imata očitno dovolj denarja, saj sta poleg ljutomerske namenjena kupiti tudi ormoško klet. In tukaj se za ljutomersko vino pojavlja težava, za zavedne Ljutomerčane pa skrb. A bo ime Ljutomerčan moralo zapustiti tržišče? Prednosti med prodorom na tržišče naj bi namreč imel ormoški Jeruzalemčan.


Več v Gospodarstvo