Madžarski ljudski napevi na poletnem odru

DOSOR-jevo glasbeno vetrnico zavrtela zakonca Cservek

Filip Matko, sobota, 8. avgust 2015 ob 17:34
DOSOR-jeva glasbena vetrnica

DOSOR-jeva glasbena vetrnica

»Az a szep, az a szep, akinek a szeme kek...« je zelo znana madžarska ljudska pesem, ki jo v Prekmurju (pred prvo svetovno vojno je ta del slovenskega ozemlja pripadal Ogrski v okviru Avstro-ogrske monarhije) zelo dobro poznajo, v slovenskem prevodu pa bi imela naslov »Ta jelep«. In prav s svojimi številnimi nastopi prenašata madžarsko glasbeno tradicijo iz roda v rod zakonca Cservek iz Körmenda (Kermedina) v Železni županiji na Madžarskem, Zsuzsa in Laszlo.

Tako sta vetrnico DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, na novem dvoriščnem poletnem odru zavrtela ponovno v četrtek, 6. avgusta zvečer, zakonca Cservek, z igranjem na citre ter spremljajočim petjem. Cservek Laszlo igra na citre že od svojega petega leta dalje, da mu sedaj sploh ni težko učiti mladi rod igranja na ta instrument. To počne kar na petih madžarskih osnovnih šolah. S svojimi učenci dosega lepe uspehe, tudi številne nagrade, med slednjimi je kar pet zlatih.

Vsem, ki spremljajo dvojezično televizijsko oddajo »Hidak - Mostovi«, je verjetno Cservek Laszlo dobro znan, saj je v tej oddaji že večkrat nastopil. Imel pa je skupne nastope tudi z znanim slovenskim pevcem iz Prekmurja, Vladom Kreslinom. Ena znanih Kreslinovih pesmi so »Spominčice«, ki so pravzaprav madžarska ljudska pesem z naslovom »Keknefelejcs«. To pesem so lahko stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, kot tudi številni drugi obiskovalci koncerta zakonskega dueta citrarjev Cservek, zapeli skupaj z izvajalcema, kajti pred koncertom so prejeli besedilo pesmi.

Za vrhunec in zaključek koncerta sta zakonca Cservek predstavila melodijo, ki sta jo pred dobrim mesecem dni zaigrala na tromeji Slovenija - Avstrija - Madžarska in je tedaj na tem meddržavnem srečanju bil nad njo posebej navdušen avstrijski predsednik. Vsi navzoči na tokratnih »DOSOR-jevi vetrnici« so oba citrarja pospremili z gromkim aplavzom.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46