Le še 10 dni do letošnjega Kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni

Sejem kljub zrelim letom še vedno raste

Branko Košti, sreda, 12. avgust 2015 ob 19:48
Novinarska konferenca AGRA 2015

Novinarska konferenca AGRA 2015

Le še 10 dni nas loči od odprtja letošnjega, že 53. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Sejem presežkov, kot letošnjo prireditev predstavlja kolektiv Pomurskega sejma, bo v soboto, 22. avgusta, odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ob prisotnosti ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana, Fernanda Etgena, Ministra za kmetijstvo, vinogradništvo in varstvo potrošnikov Velikega vojvodstva Luksemburg in predsedujočega Svetu za kmetijstvo in ribištvo EU, evropskih kmetijskih ministrov in gospodarskih delegacij, veleposlanikov ter številnih drugih visokih gostov iz Slovenije in tujine.

Ob predstavitvi letošnjega sejma na novinarski konferenci v torek, 11. avgusta, je predsednik uprave sejma mag. Janez Erjavec povedal, da se bo AGRA tudi tokrat potrdila kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v Sloveniji in sosednjih regijah Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Sejem kljub zrelim letom še vedno raste, je še povedal predsednik in svojo ugotovitev podkrepil s podatki o rekordni udeležbi razstavljalcev. Kar 1785 iz 30-ih držav, jih bo na skupno 69.500 kvadratnih metrih, razstavljalo vrhunsko tehnologijo, kmetijsko mehanizacijo in opremo, najkakovostnejšo regionalno in lokalno pridelano hrano, ekološke pridelke in vina ter opremo za prehransko industrijo.

Glavni poudarki letošnjega sejma bodo namenjeni Mednarodnemu letu prsti, ekološkemu kmetijstvu in prehrani, lokalni oskrbi s hrano, metuljnicam kot osnovi rodovitnih tal, industrijski konoplji, lesu in gozdu kot nacionalnemu bogastvu, zeliščem in aromatskim rastlinam.

Sejem bo trajal do četrtka, 25. avgusta, do takrat se bo odvilo več kot 150 strokovnih, poslovnih in družabnih dogodkov, več razstav, podeljena bodo priznanja za dosežene rezultate na ocenjevanjih, ki so potekala v času pred sejmom.

Letošnja AGRA prinaša tudi nekaj dobrodošlih novosti za obiskovalce: odprt bo dodatni vhod s strani parkirišča na stadionu, povečano bo število prodajnih mest za vstopnice, organizirani bodo tudi avtobusni prevozi s parkirišča pri Arcontu do sejmišča. Pri cenah vstopnic (celodnevna vstopnica za odrasle bo stala 7,00 €), bodo posebnega popusta deležni upokojenci, učenci, dijaki in študentje. Nižje bodo tudi cene vstopnic za skupine  nad 20 oseb, otroci do šestega leta starosti in invalidi na vozičkih ter njihovi spremljevalci bodo imeli prost vstop.


Več v Gospodarstvo