Strokovno ekskurzijo so popestrili z obiskom največjega festivala na Balkanu v Guči

Skupina zaposlenih v puconski Kemi je obiskala rudarski bazen Kolubara in si ogledala največji festival trubačev

Branko Košti, sobota, 15. avgust 2015 ob 14:10
Guča

Guča

Borut, Franc, Peter, Dušan, Milan, Dejan, Miro... , katere, med drugim povezuje zaposlitev v uspešnem prekmurski družbi, so začetni teden avgusta preživeli v Srbiji. Obiskali so Rudarski bazen (RB) Kolubara v širšem predmestju Beograda, Lazarevcu, ki je dolgoletni poslovni partner nekaterih slovenskih podjetij. RB Kolubara ima največji dnevni kop oglja v Srbiji, kjer dnevno izkopljejo 60.000 ton lignita. Rudniški bazen meri kar 80 km2 in zaposluje 12.500 ljudi, tako je eden izmed večjih gospodarskih gigantov v regiji sploh.

Strokovnemu delu njihove »odprave« v to nekdanjo bratsko republiko, je sledilo nekaj dni razvedrila nekoliko južneje v Srbiji, po Ibarski magistrali so se podali do Guče v občini Lučani, kjer je letos, kar 550 trobačev nastopilo na 55. saboru – festivalu trobačev "Guča 2015". Gre za največji festival na Balkanu in enega izmed desetih največjih v Evropi, ki ga vsako leto obišče 550.000 – 600.000 ljubiteljev tovrstne glasbe, predvsem kulinarike, piva, zabave... In tega so še posebej bili deležni Pucončani, ki jim je obisk v teh vročih dnevih, v Srbiji bil še posebno doživetje.

Sicer pa so, med okoli pol milijona ljudi, ki so letos bili na Guči, med tujci prevladovali Slovenci, čeprav jih je letos bilo nekoliko manj kot običajno, saj je mnoge očitno prestrašila javna grožnja islamskih skrajnežev, ki so grozili s svojimi terorističnimi akcijami, tako da mnogi niso želeli tvegati. Kljub vsemu si je po trditvah organizatorjev, osrednji tekmovalni del festivala, ko se je za zlato trobento potegovalo 16 skupin, ogledalo okoli 150.000 obiskovalcev, v sedmih dneh pa je festival v Guči, ki se je v nedeljo končal, obiskalo pol milijona ljudi. Čez Gučo so se tako kot vsako leto sprehodili udeleženci koncertov - iz Srbije in od drugod, tudi člani skupine Pivo in čevapi iz Postojne. Veliko je bilo Štajercev, Velenjčanov, Prekmurcev, Ljubljančanov, Primorcev. In mnogi so poudarjali, kako je vse bilo izvrstno, in "da še zagotovo pridemo". Za mnoge obiskovalce, ne le iz Slovenije in Srbije, je Guča najboljše, kar lahko Srbija ponudi. Kako tudi ne, ko pa sta poleg trobente glavni del zabave pijača in jedača. Na meniju mora biti vedno vsaj to troje - pečeno jagnje, odojek in znamenito svatovsko zelje...

Na letošnjem "prazniku trobente" so sodelovali tudi znani glasbeniki in skupine iz regije, kot so: Goran Bregović, Sanja Ilić in Balkanika, Ekrem Mamutović, Boban in Marko Marković in Elvis Ajdinović..., a ker je v Guči v ospredju le trobenta, ne pa turbofolk in koncerti estradnih zvezdnikov, so na "Guči 2015", nastopili tudi znani srbski orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića in Dejana Jevđića, ki so že zmagovali na festivalu.

Zanimivo je tudi, da so srbski policisti dobro poskrbeli za varnost (še največja kazen za mnoge je bilo črpanje želodca), saj nihče vinjen ni upal za volan. Žal pa je tudi festival v Guči podlegel pritisku komercializacije.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno