Občina prodaja Dvorec Jeruzalem

Zainteresiranost za prenovljeni Dvorec Jeruzalem izkazujejo novi lastniki Ljutomerčana iz Ljutomera.

Prlekija-on.net, sreda, 13. maj 2009 ob 07:05
Dvorec Jeruzalem

Dvorec Jeruzalem

Odločitev ljutomerskega občinskega sveta je, da prodajo Dvorec Jeruzalem. "Pojavil se je kupec, ki je pripravljen Dvorec Jeruzalem kupiti," je na seji občinskega sveta razlog za prodajo navedel ljutomerski župan Franc Jurša. V nadaljevanju pa dodal, da se za nakup Dvorca Jeruzalem zanima družba Ljutomerčan iz Ljutomera, ki je sedaj v večinski lasti bratov Vladimirja in Janeza Puklavca, ponujena cena za objekt pa je okrog 300 tisoč evrov.
Občina Ljutomer bi tako prodala prenovljeni in leta 2007 odprti Dvorec Jeruzalem, še vedno pa bi ostala lastnica Turistično-informacijskega centra (TIC), ki stoji v neposredni bližini. V prihodnjih dneh se bodo tako pričeli postopki za prodajo objekta, občina pa se bo po opravljeni cenitvi odločila za javno zbiranje ponudb. Kupec nepremičnine prevzame vse pravice in obveznosti iz najema in podnajema objekta," je pogoj, pod katerim je ljutomerska občina pripravljena prodaji Dvorec Jeruzalem, občina pa si bo vknjižila tudi predkupno pravico za primer, če bi Ljutomerčan kdaj dvorec prodajal.

Vlaganja višja od predvidenih

Občina Ljutomer je leta 2002 za takratnih 50 milijonov tolarjev (208.646 evrov) kupila gostišče ob cerkvici na Jeruzalemu ter ga dala za 50 let v najem družbi Jeruzalem Ormož VVS. Pozneje je bil z aneksom k pogodbi dodan podnajemnik, ormoška družba IGD Holermuos, ki se je tudi lotila obnove gostišča. Dogovorjeno je bilo, da bo vrednost vlaganja v objekt 1,2 milijona evrov (brez DDV). Po številnih zapletih je bil prestižni objekt z imenom Dvorec Jeruzalem septembra 2007, nekaj mesecev po dogovorjenem roku, tudi predan namenu. "Od takrat nam ni uspelo urediti zadev," je dejal ljutomerski župan in s tem spomnil, da do danes niso bila potrjena vlaganja v objekt, ki bi se morala poračunati z najemnino. IGD Holermuos je namreč vložil v objekt 2,4 milijona evrov (brez DDV), vendar vlaganj občina Ljutomer ni potrdila.

Občina in hotelirstvo

"Prej smo kupovali, sedaj pa prodajamo," je bil začuden nad prodajo Ludvik Filipič (SDS), ki nasprotuje prodaji. "Vprašanje je, kakšen bo objekt čez 50 let. Sedaj moramo biti dobri pogajalci in iztržiti čim več," je menil Drago Škrlec (NSi). Tihomir Babič (Lista za razvoj mesta in vasi), ki je v Dvorcu Jeruzalem zaposlen, pa je dodal: "Dvorec občini ne koristi. Boljše bo, če bo v lasti gospodarstva. Za razvoj kraja in hotelirstva je boljše, da ga prodamo." Alojz Štih (SLS) je menil, da namen občine ni ukvarjanje s hotelirstvom, s tem pa se ni strinjal Aleksander Kavčič (LDS): "Tudi država ima protokolarne objekte, pa se ne gre hotelirstva. Z objektom nimamo nobenih stroškov, zakaj bi ga prodajali?" Kavčičev strankarski kolega Boštjan Pihlar je predlagal, da se odločitev o prodaji Dvorca Jeruzalem preloži na prihodnjo sejo občinskega sveta. "Potrebujemo več argumentov in pokazateljev, da se lažje odločimo," je menil. "Kar je občina naredila z objektom na Jeruzalemu, je dobra poteza. Obnovljen je," je dodal Srečko Pavličič (Desus). Odločitev o prodaji Dvorca Jeruzalem je potrdilo 17 svetnikov, proti ni bil nihče.


Več v Gospodarstvo