Igra za vse generacije in vse čase

Avgustovska boccia – dvoransko balinanje v DOSOR-ju

Filip Matko, sobota, 22. avgust 2015 ob 20:24
Dvoransko balinanje v DOSOR-ju

Dvoransko balinanje v DOSOR-ju

Letos so se v dneh avgustovske vročine stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, lahko po opravljenem kosilu rekreirali v hladu notranjih prostorov. Na domskih hodnikih se je namreč zanje priložnostno izrisalo tekmovalno polje za igro boccia - dvoransko balinanje.

Gre pravzaprav za paraolimpijski šport, ki ga še kako dobro obvladajo oboleli s cerebralno paralizo. Igro boccia redno vadijo ter hodijo na tekmovanja članice in člani Športnega društva cerebralne paralize Žarek, ki ga s sedežem v Murski Soboti kot predsednik vodi Davorin Dervarič, sicer domačin v Radencih ter DOSOR-jev prostovoljec. Tako je prav on ponudil komplet trinajstih usnjenih žogic (ena bela ter šest rdečih in šest modrih) za tekmovalno, rekreativno in inkluzivno igro za ljudi, ki se razlikujejo po starosti, po telesnih in duševnih sposobnostih - boccia, dvoransko balinanje. V tej igri, ki je pravzaprav igra za vse generacije in vse čase (igra se jo v pokritih prostorih), lahko tekmuje vsak udeleženec kot posameznik proti posamezniku, v paru proti nasprotnemu paru ali pa ekipa treh proti nasprotni trojici.

Delovna terapevtka Anita Kranjec je v DOSOR-ju pripravila urnik demonstracije te igre po vseh domskih oddelkih, DOSOR-jeva prostovoljca, Marija Erveš ter spodaj podpisani, pa sta pomagala pri izvedbi, ki se je izredno obnesla. Od začetka avgusta je doslej sodelovalo na šestih predstavitvah že 48 stanovalk in stanovalcev. Do konca avgusta sta predvideni še najmanj dve predstavitvi, tedaj pa bi se naj po domskih oddelkih imenovale ekipe tekmovalk in tekmovalcev, kis e bodo pomerile na domskem prvenstvu.


Več v Družabno