Spletni oglas o prodaji ledvice, je bil le laž

Goljufivemu 65-letniku grozi do tri leta zapora

Prlekija-on.net, torek, 25. avgust 2015 ob 15:57
Policisti so goljufa izsledili

Policisti so goljufa izsledili

Kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so 19. avgusta 2015 na spletnem portalu sobotainfo.com zasledili oglas, v katerem je moški prodajal ledvico za 50.000 evrov. Kriminalisti so nemudoma pričeli zbirati prva obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene presaditve človeškega telesa in spremembe človeškega genoma po 6. odstavku 181. člena Kazenskega zakonika (KZ-1B).

Ker je bila v oglasu kot kontaktna telefonska številka prodajalca oziroma posrednika navedena številka hrvaškega mobilnega operaterja, so se glede tega povezali s kriminalisti Policijske uprave Međimurske. Hrvaške varnostne organe so zaprosili za identifikacijo lastnika oziroma uporabnika omenjene telefonske številke, vendar so kolegi ugotovili, da je telefonska številka predplačniška in lastnik oziroma uporabnik ni znan. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil in dobrim sodelovanjem kriminalistov Policijske uprave Murska Sobota, Policijske uprave Međimurske in kriminalisti iz Zadra jim je uspelo odkriti in kasneje identificirati osebo, ki je na portalu objavila sporen oglas.

Z nadaljnjim zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je petinšestdesetletni Slovenec, ki začasno stanuje na Hrvaškem, v okolici Zadra, storil kaznivo dejanje goljufije po 1. odstavku 211. člena, v zvezi s 34. členom KZ-1B (zagrožena kazen do treh let zapora). Osumljeni je z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi objavil oglas na spletnem portalu, da prodaja ledvico. V oglasu in kasnejših kontaktih z mediji je osumljeni navajal in prikazoval lažne okoliščine in dejstva o svoji socialni stiski (rubež hiše, dolgovi do banke, navajanje, da je brez dela, lakota, da ima tri osnovnošolske otroke), zaradi česar je na portalu in Radio 1, stekla akcija za pomoč družini te osebe.

Osumljeni je bil 24. avgusta 2015 pripeljan na zaslišanje v prostore kriminalistične policije v Zadru. Po zaslišanju je bil izpuščen na prostost. Zoper njega bodo kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota podali kazensko ovadbo, so še v sporočilu za javnost zapisali pri Generalni policijski upravi.

Oglas je v minulih dneh po Sloveniji dvignil precej prahu, nemalo ljudi je preko SMS-ov in tudi drugače darovalo denar, pomoč je prišla tudi od ustreznih ustanov, a se nato osumljeni na klice ni več odzival.


Več v Črna kronika