V Mariboru postavili klopotec, darilo Prlekije

Postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte in na Piramidi

Prlekija-on.net, petek, 28. avgust 2015 ob 19:31
V petek, 28. avgusta, je Zavod za turizem Maribor - Pohorje v sodelovanju z Mestno občino Maribor in partnerji Zadrugo Piramida organiziral postavitev klopotca pred Hišo Stare trte in na Piramidi.

Brači iz Malečnika že leta obirajo grozdje z najstarejše trte na svetu, Stare trte z Lenta. V zahvalo in čast, da jo lahko obirajo, so ji poklonili klopotec, simbol štajerskega vinogradništva. Klopotec, ki so ga izdelali sami, je prav tako darilo gospodarju Stare trte, mariborskemu županu dr. Andreju Fištravcu, mestnemu viničarju in skrbniku Stare trte, Stanislavu Kocutarju, ter Mariborčanom in Mariborčankam.

Vzporedno s postavitvijo klopotca je prireditev minila v znamenju napovedi jesenskih turističnih, kulturnih, kulinaričnih in zabavnih dogodkov:
  • 15. Festival Stare trte -  4. 10. – 11. 11. 2015
  • 29. Svečana trgatev Stare trte - 4. 10, ob 11:00 pred Hišo Stare trte
  • 32. Martinovanje v Mariboru, največje enodnevno martinovanje v Sloveniji - 11. 11., ob 11:11 na Trgu Leona Štuklja.
Po končani prireditvi pred Hišo Stare trte so se prisotni odpravili še na Piramido in tudi tam postavili klopotec, ki ga je leta 1997 Mariboru daroval Ljutomer. "Kunštni Prleki smo ugotovili, da Maribor nima prepoznavne štorije s klopotcem, in smo ga mi prvič postavili na Piramidi," je ob tem za Televizijo Slovenija povedal predsednik republike Prlekije Milan Belec.

Piramida je v letošnjem letu zaživela s številnimi prireditvami, uredile so se poti, razsvetljava, postavil se je tudi mobilni objekt. Tam bo dogajanje pestro tudi v jesenskem času, ko bo moč okušati pečene kostanje, mošt, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili tudi številnim koncertom.


Več v Družabno