Beograjčani bodo v Prlekiji snemali pod režijo Ljutomerčanke Tine Ščavničar

Film se dotika vprašanja zaposlovanja mladih in njihovih medosebnih odnosov v okolici, vključno z ljubezensko dilemo mlajše generacije

Prlekija-on.net, nedelja, 30. avgust 2015 ob 20:222
Tina Ščavničar, foto: Ivana Rajić

Tina Ščavničar, foto: Ivana Rajić

Martina – Tina Ščavničar je bila rojena 30.10.1986 v Ljutomeru. Po končani gimnaziji Frana Miklošiča je pričela iskati svojo najuspešnejšo kreativno pot. Poskušala se je v slikarstvu in fotografiji, na koncu pa je svoj pravi življenjski izziv spoznala prav v najvišjem vizualnem ustvarjanju, v filmu.

V študijskem letu 2011/2012 se je tako vpisala na mednarodno priznano Fakulteto dramskih umetnosti v Beogradu in od takrat dalje je uspešno reševala vse zadane naloge. Sprejemne izpite je naredila kot vsi drugi sprejeti, torej v srbskem jeziku in z istimi pogoji ter se je morala izkazati tudi v praktičnih vajah, spisih, analizah, tv prenosih in intervjujih. V vsakem letniku so imeli drugega mentorja, profesorja za glavni predmet - filmsko režijo, med katerimi je bil v prvem letniku tudi Oleg Novković. V 3. in sedanjem 4. letniku študija ji je glavni mentor in profesor Srdan Golubović. Njega zelo ceni, saj jih je prav on spremljal in podpiral, svetoval, konzultiral celo njihovo individualno pot od razvoja ideje do samega scenarija za diplomski film. Njegov način mentorstva je unikaten. Z vprašanji, debatiranjem, odprtostjo in pripravljenostjo svojim študentom pomaga, da temeljito dojamejo ne samo filmsko sfero, ampak tudi da najdejo sami sebe v svetu kot bodoči profesionalni ustvarjalci, režiserji.

V Tininem zadnjem študijskem letniku jih je trenutno vpisanih pet študentov na področju filmske in televizijske režije in ona kot edina slovenska državljanka nima nobene finančne podpore od fakultete. Sicer drugi za vsaki film dobijo stimulans, ki se giblje od 50 pa do 1000 evrov, na vsaki letnik pa so morali posneti najmanj dva filma. Del opreme za snemanje filmov si je pa lahko sposodila iz arhiva fakultete, kot je na primer snemalec za zvok, tehnične luči…

To finančno težko situacijo je Tina dojemala kot nek izziv, ki jo je pripeljal od najnapornejših pa do najlepših situacij v življenju. Spoznala je veliko podobno mislečih ljudi, s katerimi namerava tudi nadalje sodelovati. Tina se zaveda, da je film in sama umetnost zelo subjektivna, ampak se trudi, da s svojim delom prikaže situacije, ki težijo ne samo njo, ampak ljudi v okolju in jim s tem mogoče pomaga, prispeva k razmišljanju in seveda obenem zabava. Film je za Tino življenje…

Filmska ekipa bo pričela z delom 2. pa do 7. septembra ter bo nameščene v kompleksu Mladinskega centra Prlekije na Spodnjem Kamenščaku, kjer sicer deluje tudi programska enota regionalni pomurski multimedijski in kulturni center. Glavni del filmske ekipe sta režiserka Tina Ščavničar (Fakulteta dramskih umetnosti, Beograd) in scenarist Sandi Jesenik (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana). Oba sta doma iz Ljutomera iz osrčja Prlekije. Cilj jima je prikazati ne le idejo in vsebino filma, temveč tudi številne zanimive kotičke pokrajine, ki bodo filmu dodale dodatno vizualno ekskluzivnost, katero bi rada prikazala širši publiki. Film se dotika vprašanja zaposlovanja mladih in njihovih medosebnih odnosov v okolici, vključno z ljubezensko dilemo mlajše generacije. Idejo postavitve filma v naše kraje je podkrepila tudi misel, da je ravno v mestu, kjer sta odraščala, nastal prvi slovenski filmski zapis rojaka dr. Karola Grossmanna pred 110-leti.

Snemalna ekipa šteje 16 članov in prihaja iz Beograda, Ljubljane in drugih slovenskih krajev. Film se bo snemal s profesionalci in brez honorarjev, ampak glavnima pobudnikoma se zdi pomembno, da se ustvarjalci v Prlekiji dobro počutijo, da okusijo bogato prleško kulinariko in spoznajo prijaznost tukajšnjih domačinov. Tako je pričakovati, da bo prišel mentor, sicer priznani srbski režiser in profesor Srdan Golubović, Anja Drnovšek, ki je končala igralsko akademijo, Vanja Plut iz SNG Drama Ljubljana, Jurij Drvenšek iz SNG Maribor ter mladi perspektivni igralec iz Kruševca, Miloš Djurović (FDU Beograd), ki sedaj na novo orje ledino v slovenski filmski prostor. Ustvarjalca se tudi obračata s prošnjo po donatorsko – sponzorskih sredstvih za sokritje stroškov snemanja v finančnem smislu kot tudi kulinarike ter spremljajočih dobrot (kontakt: scavnicar.tina@gmail.com)

Premijera filma bo predvidoma potekala konec oktobra v Ljutomeru, kjer se bodo tudi vsi dobrotniki, kateri so pripomogli k realizaciji Tininega diplomskega filma predstavili ter tako zaokrožili simbiozo filma z domačo prleško kulinariko. Ključna ustvarjalca tudi načrtujeta, da če bo film uspešen, da bo romal na festivale po Evropi in širše ter bo unikaten prleški sad soustvarjanja ponesel v svet.

Rudi Stegmüller