V Bolehnečicih so potekala državna tekmovanja v oranju

Prihodnje leto bosta Slovenijo na Svetovnem prvenstvu oračev v Angliji zastopala Matej Sinic in Igor Pate

Branko Košti, nedelja, 6. september 2015 ob 14:12
Tekmovanje oračev Slovenije

Tekmovanje oračev Slovenije

V Bolehnečicih je v petek, 4. in v soboto, 5. septembra, potekalo 59. državno tekmovanje oračev Slovenije in 21. državno tekmovanje biotehničnih šol Slovenije v oranju. Na tekmovanju, katerega je organizirala Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), v sodelovanju z Biotehnično šolo Rakičan, ob obilni pomoči posameznih domačinov in društev vasi Bolehnečici ter Občine Sv. Jurij ob Ščavnici, so se orači pomerili v oranju ledine in strnišča s tekmovalnimi plugi krajniki in obračalnimi plugi.

Četrtkov večer pred tekmovanjem so organizatorji, tekmovalci, spremljevalci in sodniki posvetili spominu na preminula orača in funkcionarja Zveze oračev Slovenije Alojza Avšiča in Alojza Marinča, katerima so se poklonili na žalni seji v Kocbekovi dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici.

Uradni otvoritvi v petek ob 12. uri, so prisostvovali številni visoki gostje, med njimi predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar, predsednik in glavni tajnik ZOTKS Radovan Stanislav Pejovnik in Jožef Školč, predsednik KGZ Slovenije in predsednik odbora za kmetijstvo DS Cveto Zupančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, predsednik odbora za oranje pri ZOTKS Anton Hrovat, direktor KGZ M. Sobota Franc Režonja, ravnateljica Biotehnične šole Rakičan Simona Potočnik in župan Občine Sv. Jurij Miroslav Petrovič.

Petkovo popoldne je bilo namenjeno tekmovanju oranje ledine (preoravanju travnika). Kot je povedal vodja tekmovanja, domačin Alojz Štuhec ml. se je v oranje parcel, odmerjenih na ledini, podalo 25 tekmovalcev, med njimi ena tekmovalka, iz vse Slovenije, saj imajo pravico sodelovanja na državnem tekmovanju zmagovalci regijskih tekmovanj. Tekmovanje poteka v treh fazah in sicer najprej odpiranje prve brazde, druga faza je prioravanje, nato sledi oranje. Po vsaki fazi opravljeno delo ocenijo sodniki, ki ocenjujejo ravnino brazde, izenačenost brazde po celi dolžini, zaoranost rastlinskih ostankov, vhode in izhode v brazde, pripravljenost površine za setev (kako ravna je celotna zorana površina), in še več ostalih elementov. Vodja tekmovanja je še povedal, da so morali organizatorji za oranje in ostale potrebe (tekmovanje, površine za trening, parkiranje, ...), zagotoviti kar 22 ha zemljišča.

Prvi dan so tekmovalci, organizatorji in gostje zaključili v Kocbekovi dvorani KUS-a pri Sv. Juriju, kjer jih je sprejel župan Občine Sv. Jurij Miroslav Petrovič, saj je bila občina generalni pokrovitelj tekmovanj, med drugimi je namesto pokrovitelja tekmovanja, ministra za kmetijstvo in prehrano RS mag. Dejana Židana, ki je udeležbo odpovedal zaradi bolezni, spregovorila državna sekretarka na ministrstvo mag. Tanja Sterniša, kulturni program so izvedli učenci OŠ Sv. Jurij in plesalke plesne skupine KAN – KAN. Nato so se odpravili na skupno večerjo, kjer so opravili tudi žrebanje startnih številk za sobotno tekmovanje.

Nočno deževje je v noči s petka na soboto, dodobra zmočilo posušeno bolehnečiško zemljo, zato so se tekmovalci v soboto odpravili na strnišče z večjim optimizmom. Hkrati je potekalo tudi državno tekmovanje starodobnikov v oranju. Grozeči oblaki, ki so se oba dneva tekmovanja podili po nebu, so končno spustili svojo vsebino na zemljo in tekmovanje se je končalo v dežju, kar pa tekmovalcev ni preveč motilo, je pa dokaj otežilo delo sodnikom, ki pa so svojo nalogo vseeno opravili dosledno in korektno.

Poleg tekmovanj v oranju so organizatorji v obeh dneh pripravili tudi bogat program spremljajočih prireditev. Zanimanje velikega števila obiskovalcev, ki so oba dneva množično spremljali tekmovanje, je pritegnil poligon za spretnostno vožnjo. Na njem je v petek Zveza kmetic Slovenije izvedla tekmovanje kmetic v spretnostni vožnji traktorja s prikolico, v katerem je v kategoriji do 50 let starosti zmagala domačinka iz Bolehnečic Marinka Rantaša. Enako tekmovanje za mlade je v soboto pripravilo Društvo podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici, zmagal pa je Jaka Ficko iz Rogašovcev.

V petek je v gasilskem domu v Bolehnečicih potekala okrogla miza na temo Z oranjem proti suši, pri Sv. Juriju pa se je sestala Komisija za kmetijstvo in prehrano DS Republike Slovenije. Vse dni je starodobnike, predvsem traktorje in kmetijsko mehanizacijo, predstavljalo društvo Oldtimer Stara Gora, stojnice so postavila tudi društva, ki delujejo na območju občine. V soboto so si obiskovalci lahko ogledali tudi prikaz obdelave zemlje z najmodernejšo kmetijsko mehanizacijo. Poskrbljeno je bilo tudi za zabavo otrok.

V skupnem seštevku tekmovanja v oranju ledine in strnišča sta bila najboljša Matej Sinic iz Prekmurja v oranju s plugom krajnikom in Igor Pate iz Dolenjske v oranju z obračalnim plugom. Ta dva orača bosta naslednje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu v Angliji.

Vse rezultate si lahko ogledate tukaj, spodaj pa še dvodnevno dogajanje v sliki in videu.


Več v Kultura in izobraževanje