10. Bučarija je uspela

TD Stara Cesta je v Mekotnjaku pri Stajnkovih uspešno izpeljalo že 10. Bučarijo

Prlekija-on.net, torek, 8. september 2015 ob 08:27
10. Bučarija

10. Bučarija

Turistično društvo Stara Cesta je minuli konec tedna v Mekotnjaku pri Stajnkovih uspešno izpeljalo že 10. Bučarijo. Sobotni program je potekal v rahlo deževnem vremenu, prikaz ročnega pobiranja in spravljanja buč je bil zaradi dežja in blata kar zabaven. Najbolj pa so uživali otroci pri peki kruha in pogač v kmečki krušni peči.

Nedeljski popoldan se je praznično začel v čudovitem sončnem vremenu, ki je ponujalo pravi užtek ob ogledovanju raznobarvnih buč in zanimivih bučnih aranžmajev. Na ogled je bila tudi zelo bogata kulinarična razstava bučnih specialitet in dišalo je po sveže pečenih bučkah, juhi in drugih bučnih jedeh.

Prireditveni prostor je bil napolnjen z obiskovalci, ki so prišli od blizu in daleč. Med njimi sta bili tudi županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba in predsednica Pomurske turistične zveze, ki je hkrati popredsednica Turistične zveze Slovenije, Barbara Kolenc, ki sta pozdravili obiskovalce in pohvalili organizatorje.

Tudi letos je v programu sodelovala OŠ Janka Ribiča Cezanjevci. Nastopili so še Lotmerški tamburaši, ki so postali že del prireditve, saj so igrali na vseh desetih Bučarijah ter s svojim nastopom spremljali prikaz trebljenja buč in ustvarjanja v delavnicah, tako kot v starih časih.

Obiskovalce je s svojim nastopom navdušil Tamburaški orkester iz Ljutomera, ki je jubilejni Bučariji prispeval posebno praznični pozdrav.

Najtežjo bučo velikanko je tudi letos pridelala Sonja Gregorinčič. Menda letina za velikanke ni bila čisto prava zaradi velikih temperaturnih nihanj. Ni ji uspelo preseči lanskih 241 kg, letošnja velikanka je tehtala 90 kg.

Ko so organizatorji, kot buče oranžno, žareli v prepričanju, da je vse tako kot mora biti, se je vlila ploha, ki je za kratek čas vznejevoljila organizatorje in obiskovalce. Ko je zopet posijalo sonce, se je praznovanje na prostem veselo nadaljevalo, tako kot se za jubilej tudi spodobi.

TD Stara Cesta se ob tem zahvaljuje vsem, ki so kakor koli prispevali k izvedbi 10. Bučarije in obljublja, da prireditev tudi naslednje leto bo.

V spodnjem videu lahko prisluhnete tudi pesmi o buči.


Več v Družabno