Lendavsko trgatev je dodatno popestrila milenijska fotografija

Z Lendavsko trgatvijo se je zaključil letošnji Festival Vinarium, ki ga je po ocenah obiskalo čez 30 tisoč obiskovalcev

Prlekija-on.net, torek, 8. september 2015 ob 14:03
V Lendavi se je s tradicionalno, že 36. Lendavsko trgatvijo zaključil letošnji Festival Vinarium. Navkljub slabšemu vremenu se je na letošnji Lendavski trgatvi zbralo veliko obiskovalcev, ki so lahko med drugim spremljali bogato povorko predstavitve domačih običajev in tradicionalnih vinogradniških opravil, uživali ob Folklornemu festivalu »Kulturna dediščina v pesmi in plesu« in bogati kulinarični ponudbi. Ob robu prireditve je župan Občine Lendava mag. Anton Balažek v okviru Festivala Vinarium za prihodnje leto napovedal krepitev lendavskih kulturno-turističnih dogodkov čez vse leto in izpostavil gostovanje razstave Mirója na lendavskem gradu.

Na tradicionalni, že 36. Lendavski trgatvi so sodelovala številna društva, folklorne skupine, mažoretke, vinska kraljica Prekmurja z vitezi vina in mnogi drugi. V pisani povorki, ki obiskovalcem predstavi ljudske običaje in tradicionalna vinogradniška opravila, je letos sodelovalo okoli 600 udeležencev.

Po tradicionalni povorki je letošnjo Lendavsko trgatev še dodatno popestrila letošnja novost, t.i. »milenijska fotografija«, v kateri so sodelovali obiskovalci prireditve, ki so skupaj z organizatorji, t.j. Turistično zvezo Lendava vabi in Zvezo kulturnih društev Lendava, v lendavskem parku izpisali besedo LENDAVA ter izrisali obliko grozda, kar je ovekovečila fotografija iz zraka.

Popoldne je zaznamoval Folklorni festival »Kulturna dediščina v pesmi in plesu«, kjer so si sledile predstave in nastopi folklornih in tamburaških skupin iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Lendavska trgatev pa je tudi letos postregla z bogato lokalno kulinarično ponudbo, ki so jo ponujale krajevne skupnosti lendavske občine.

Ob robu prireditve je župan Občine Lendava mag. Anton Balažek izpostavil, da je vesel, da je prvi Festival Vinarium, ki je letos pod eno streho združil že tradicionalne lendavske prireditve in otvoritev stolpa Vinarium Lendava, v celoti zelo dobro uspel. Ocenil je, da so bili doseženi vsi cilji, ki so si jih zadali. Najpomembnejši pa je bil ta »... da vse prireditve damo pod eno streho ter da se dokončno postavimo na turistični zemljevid ne samo Slovenije, ampak tega dela Evrope.« Kot je še dodal Balažek, si želijo, da Festival Vinarium postane stalna prepoznavna ponudba Lendave. »Dogodke in turistično ponudbo bomo v prihodnje krepili čez celo leto. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem sponzorjem. Prišli smo tudi do točke, ko se prireditve financirajo z zelo nizkim vložkom proračunskih sredstev in računam na to, da prihodnje leto tudi to ne bo več potrebno,« je še dejal Balažek.

Po ocenah organizatorjev je dogodke pod okriljem Festivala Vinarium Lendava - razstavo Picassa na lendavskem gradu, Bogračfest, Lendavsko trgatev in stolp Vinarium Lendava - obiskalo čez 30 tisoč obiskovalcev.


Več v Družabno