Čebelarji ČD Križevci pri Ljutomeru so postavili nov učni čebelnjak

Ob šoli v Križevcih je postavljena učilnica na prostem - nov učni čebelnjak

Prlekija-on.net, četrtek, 10. september 2015 ob 20:17
Nov učni čebelnjak ČD Križevci

Nov učni čebelnjak ČD Križevci

V občini Križevci že vrsto let uspešno deluje Čebelarsko društvo. Na osnovni šoli Križevci je po nekaj letnem predahu zopet zaživel čebelarski krožek, ki ga vodi mentor in hkrati predsednik Čebelarskega društva Križevci Janko Ostrc. Člani krožka so zelo pridni in marljivi ter delovni. Tako so se čebelarji Čebelarskega društva Križevci, skupaj z Osnovno šolo Križevci in Občino Križevci odločili za postavitev novega učnega čebelnjaka, ki stoji nekaj metrov stran od šole.

Dokumentacijo za postavitev čebelnjaka in iskanje finančnih sredstev je društvo urejalo v sodelovanju z Osnovno šolo Križevci, Opekarno Tondach Boreci in Občino Križevci. Tako je podjetje Tondach Boreci prispevalo strešno kritino in zagotovilo še pokrivanje novega učnega čebelnjaka. S tem so nastali novi pogoji za ustrezno delo čebelarskega krožka na Osnovni šoli Križevci. Veliko prostovoljnega dela pri postaviti učnega čebelnjaka so poleg čebelarjev društva, prispevali še prosvetni delavci zaposleni na šoli. Zemljišče sta za postavitev čebelnjaka odstopila Janko in Suzana Novak iz Veržeja. Montažni čebelnjak so izdelali na Pohorju iz pohorskega lesa. V učnem čebelnjaku so vgrajeni čebelji panji, ki jih je prispeval Janko Ostrc, čebelje družine pa Jože Šalamun iz Banovcev, v čebelnjaku je tudi čebelarska oprema. Tabla, ki krasi nov učni čebelnjak pa je nastala izpod rok Olge Antič, Karoline Korošak in Romana Rudolfa.

Ob svečanem čebelarskem dogodku ob otvoritvi novega učnega čebelnjaka, ki je bil v torek, 8. septembra, v sklopu letošnjega občinskega praznika občine Križevci, so bili čebelarji zelo veseli, da so projekt izpeljali h koncu in čebelnjak postavili, ki bo v dobro krožkarjem – mladim čebelarjem, hkrati pa tudi ponos čebelarskega društva, okras celotni križevski občini in šolski okolici. Čebelarskemu društvu Križevci sta k novi pridobitvi čestitala predsednik Zveze čebelarskih društev Pomurja Janko Rožman in podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj. Ob odprtju in otvoritvi novega učnega čebelnjaka je bilo poudarjeno, da bo čebelnjak poslej mladim čebelarjem na osnovni šoli Križevci namenjen krožkarjem, saj bo za njih to ene vrste učilnica s čebelami na prostem, kjer bodo med drugim spoznavali čebele, kako se prideluje in toči med, samo društvo pa bo pripravljajo razne delavnice in čebelarske projekte, razne čebelarske prikaze, nove metode čebelarjenja. Nov učni čebelnjak bo tako prepoznaven v prleškem in pomurskem prostoru.

Za nov učni čebelnjak sta trak prerezala predsednik Čebelarskega društva Križevci Janko Ostrc in župan občine Križevci mag. Branko Belec. Vsi, ki so se udeležili svečanega odprtja novega učnega čebelnjaka, poleg čebelarjev, mladih čebelarjev in ostalih, ki jih zanima čebelarstvo, so si ob tej priložnosti učni čebelnjak ogledali in spoznali delo Čebelarskega društva Križevci ter poskusili čebelarske dobrote.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje