Novo zadolževanje ljutomerske občine

Novo zadolževanje ljutomerske občine

Prlekija-on.net, torek, 19. maj 2009 ob 06:19

Za gradnjo osnovne šole, vrtca in telovadnice v Stročji vasi bo občina Ljutomer najela 1,2 milijona evrov posojila.

Ljutomerski župan Franc Jurša si je za letos zastavil optimističen proračun. Konec leta 2008 so namreč člani občinskega sveta potrdili županov predlog, po katerem naj bi bili prihodki za leto 2009 ovrednoteni na 18,2, odhodki pa na 19,2 milijona evrov. S pripravo rebalansa proračuna, ki so ga na minuli seji tudi sprejeli, se namreč tako prihodki kot odhodki znižujejo, in sicer za dobre tri milijone evrov, kar je za več kot 15 odstotkov od prvotno načrtovanega.

Zaradi novega izračuna dohodnine in povečanega nadomestila za uporabo stavnega zemljišča se davčni prihodki v ljutomerskem proračunu za leto 2009 povišujejo za blizu 78 tisoč evrov, se pa za okoli 106 tisoč evrov znižujejo nedavčni prihodki. Iz sprejetega rebalansa proračuna za letos je razbrati, da se za 1,6 milijona evrov povečujejo kapitalski prihodki. V skladu z letnim načrtom pridobivanja in razpolaganja z nepremičnim premoženjem občine predvidevajo prodajo počitniškega objekta v Stinici, garaže v Postružnikovi ulici v Ljutomeru, stanovanjskih hiš na Moti in v Gresovščaku ter stanovanja na Glavnem trgu v Ljutomeru. Prihodki od prodaje stavbnih zemljišč se povečujejo predvsem zaradi predvidene prodaje zemljišč v Puchovi poslovni coni in pri bivšem MTT-ju v Ljutomeru.

Največji primanjkljaj se predvideva med transfernimi prihodki, ki se zmanjšujejo za kar 4,8 milijona evrov, kar znaša 50,6 odstotka manj v rebalansu v primerjavi s sprejetim proračunom. Glavni razlog so kohezijska sredstva za projekt oskrbe z vodo, saj v tem letu še ne bo začetka investicije v prvotno planirani višini. Bistveno višja lastna sredstva bodo potrebna za nakup opreme za telovadnice in športne objekte. Kar 600 tisoč evrov bo morala občina Ljutomer v rebalansu zagotoviti za omenjeno opremo, vzrok pa je izostanek sredstev za opremo športne dvorane pri ljutomerski gimnaziji, saj država zanjo ni zagotovila pričakovanega denarja.

Letos bodo na podlagi sprejetega rebalansa iz občinskega proračuna namenili tudi 155 tisoč evrov za odplačevanje glavnic najetih dolgoročnih kreditov. Tako bo morala občina plačati 40.100 evrov za najeto posojilo v letu 2003 za gradnjo osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer v znesku 250.376 evrov (zadnji obrok zapade v plačilo 31. maja 2011), 35.800 evrov za najeto posojilo leta 2004 v znesku 250.267 evrov za gradnjo čistilne naprave v Ljutomeru ter gradnjo vodovoda Desnjak-Stara Cesta (zadnji obrok zapade v plačilo 15. decembra 2011) ter 79.100 evrov za najeto posojilo v letu 2007 v znesku 1,08 milijona evrov za rekonstrukcijo letnega kopališča v Ljutomeru in izgradnjo komunalne infrastrukture v industrijski coni v Ljutomeru (zadnji obrok zapade v plačilo 21. avgusta 2022). Občina Ljutomer se bo v prihodnje dodatno zadolžila, in sicer v višini 1,2 milijona evrov za izgradnjo osnovne šole, vrtca in telovadnice v Stročji vasi. Stanje zadolženosti se bo tako povečalo na dobrih 2,5 milijona evrov.


Več v Gospodarstvo